Η πολυτάραχη ζωή του κατά συρροή δολοφόνου Τσαρλς Μάνσον

Η πολυτάραχη ζωή του κατά συρροή δολοφόνου Τσαρλς Μάνσον
John Malmin/Los Angeles Times via Getty Images
John Malmin/Los Angeles Times via Getty Images
John Malmin via Getty Images

Ο Τσαρλς Μάνσον, ο αρχηγός αίρεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπεύθυνος για μια σειρά από δολοφονίες στη Νότια Καρολίνα, απεβίωσε την Κυριακή σε ηλικία 83 χρονών σε νοσοκομείο στην Καλιφόρνια, από φυσικά αίτια.

Ο Μάνσον ήταν εγκληματίας, ερασιτέχνης μουσικός και ρατσιστής, γνωστός για τις βίαιες πράξεις του στη δεκαετία του '60, σύμφωνα με το Rolling Stone. Είχε καταδικαστεί, μαζί με ακόμα τέσσερις «συνεργάτες» του για τις δολοφονίες της εγκύου ηθοποιού και συζύγου του Ρόμαν Πολάνσκι Σάρον Τέιτ και άλλων έξι ανθρώπων σε δυο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1969. Ανήκε σε ομάδα, γνωστή με το όνομα «Οικογένεια Μάνσον», αποτελούμενη κυρίως από αποξενωμένες νεαρές γυναίκες οι οποίες αργότερα έγιναν δολοφόνοι στο πλευρό του.

Τα ναρκωτικά συνοδεύουν τη ζωή της κοινότητας. Πολλά παιδιά γεννιούνται μέσα σε αυτήν την «οικογένεια» και ο παρανοϊκός γκουρού έχει τουλάχιστον ένα παιδί με μία από τις οπαδούς του.

Η «οικογένεια» κάνει αρχικά νομαδική ζωή και στη συνέχεια εγκαθίσταται σε ράντσο της Κοιλάδας του Θανάτου. Ο Μάνσον θεωρεί ότι είναι η μετενσάρκωση του Χριστού και μηχανεύεται σειρά φόνων για να προκαλέσει πόλεμο ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους, τον οποίο ονομάζει «Helter Skelter» από τραγούδι των Beatles. Ελπίζει ότι οι λευκοί θα βγουν νικητές και θα τον ορίσουν πνευματικό ηγέτη.

Οταν ερωτήθηκε τι συμβουλή θα έδινε στους νέους, ο Μάνσον απάντησε σε σειρά συνεντεύξεων που έδωσε από τη φυλακή: «Αφησε ένα ίχνος για να δείξεις στον κόσμο ότι ήσουν εκεί».

Περισσότερα από πενήντα χρόνια μετά, οι δολοφονίες της «οικογένειας Μάνσον» εξακολουθούν να στοιχειώνουν τις συνειδήσεις και να προκαλούν νοσηρό ενδιαφέρον που τροφοδοτείται από βιβλία, τραγούδια, τουριστικά τουρ, ιστοσελίδες και ταινίες. Ο ίδιος ο Μάνσον έβγαλε ένα άλμπουμ στο 1970, το οποίο επανακυκλοφόρησε το 2006 σε CD.

Στις 9 Αυγούστου 1969, ο Μάνσον έστειλε τέσσερα από τα μέλη της ομάδας του στο σπίτι της Τέιτ στο Λος Άντζελες με την εντολή να «καταστραφούν ολοκληρωτικά οι πάντες μέσα και όσο πιο φριχτά γίνεται». Η 26χρονη Τέιτ ήταν οκτώμισι μηνών έγκυος και μαζί της δολοφονήθηκαν άλλοι τέσσερις παρευρισκόμενοι της έπαυλης. Το επόμενο βράδυ ο Μάνσον έστειλε την ομάδα σε άλλο σπίτι όπου δύο άτομα μαχαιρώθηκαν ώσπου έχασαν τη ζωή τους.

Ο Μάνσον και άλλα τρία μέλη της «Οικογένειας» κατηγορήθηκαν ως ένοχοι, με ισόβια φυλάκιση. Η δίκη του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «κοινό θέαμα» και η πιο ανατριχιαστική λεπτομέρεια κατά γενική ομολογία, ήταν ότι ο Μάνσον δεν βρισκόταν καν στα σημεία την ώρα των επιθέσεων.

Γεννήθηκε το 1934 από την έφηβη-τότε-μητέρα του στο Τσιντσινάτι των ΗΠΑ. Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του, ενώ η μητέρα του ήταν αλκοολική και έτσι ο μικρός Τσαρλς μεγάλωσε μέσα σε αναμορφωτήρια και φυλακές. Πριν από τις δολοφονίες, θεωρούνταν εύκολος στόχος για τους αστυνομικούς, καθώς συνήθιζε να κλέβει. Παντρεύτηκε δυο φορές και χώρισε, εγκατέλειψε τους δυο γιους του, ασχολήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα με τη Σαηεντολογία, μέχρι να καταλήξει στη φυλακή επειδή μετέφερε παράνομα γυναίκες στις ΗΠΑ για πορνεία.

Στις 21 Μαρτίου 1967, ελευθερώθηκε από τη φυλακή υπό όρους μετά από επτά χρόνια. Αργότερα και προς τα τέλη της δεκαετίας του 60, ασχολήθηκε με τη μουσική, συμμετέχοντας σε δουλειά δισκογραφικών εταιρειών όπως αυτή των Beach Boys. Όταν απέτυχε να κλείσει συμφωνία με τη δισκογραφική Brother Records, ο θυμωμένος Μάνσον άρχισε να εκτελεί φόνους.

Ο Μάνσον πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις φυλακές, αλλά ακόμα και ο ίδιος αναγνώριζε ότι εκεί άνηκε, όπως είχε δηλώσει τότε σε συνέντευξη του.

Εξι πληροφορίες για τον Τσαρλς Μάνσον

* Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 στη φυλακή ο Μάνσον συνδέθηκε με τον Alvin "Creepy" Karpis, της δολοφονικής συμμορίας ληστών τραπεζών της δεκαετίας του ΄30 Barker. Ο Κάρπις έμαθε στον Μάνσον να παίζει κιθάρα και στα απομνημονεύματά του έγραψε ότι ο «Little Charlie» είναι τεμπέλης, αλλά έχει «ευχάριστη φωνή και ευχάριστη προσωπικότητα και είναι ασυνήθιστα πράος και γλυκός για εγκληματία».

* Οι ικανότητες επιρροής και χειραγώγησης που χρησιμοποιούσε επί των οπαδών του ο Μάνσον τελειοποιήθηκαν στη φυλακή, όπου παρακολούθησε μάθημα βασισμένο στο βιβλίο του γκουρού Ντέιλ Κάρνεγκι (Dale Carnegie) "How to Win Friends and Influence People," (Πώς να κάνετε φίλους κι να επηρεάσετε ανθρώπους) του 1936, σύμφωνα με την βιογραφία «Manson».

*Ελπίζοντας να προωθήσει την μουσική του καριέρα, ο Μάνσον είχε γίνει φίλος με τον ντράμερ των Beach Boys Dennis Wilson και τον παραγωγό Terry Melcher. Στη συνέχεια θύμωσε με τον τελευταίο, ο οποίος ήταν γιος της Ντόρις Ντέι, διότι δεν έκανε δίσκο μαζί του. Η πρώτη σειρά δολοφονιών από οπαδούς του Μάνσον διαπράχθηκε στο σπίτι όπου είχε ζήσει ο Terry Melcher.

*Πριν από τις δολοφονίες, οι Beach Boys είχαν ηχογραφήσει ένα τραγούδι του Μάνσον με τίτλο «Never Learn Not to Love». Αργότερα, οι Guns N' Roses ηχογράφησαν το κομμάτι του «Look at Your Game Girl», ενώ ο Marilyn Manson, ο οποίος εμπνεύστηκε εν μέρει το όνομά του από τον περιώνυμο γκουρού, χρησιμοποίησε στίχους του Τσαρλς Μάνσον από το «Mechanical Man» στο τραγούδι του «My Monkey».

Ο Trent Reznor, φροντ μαν του συγκροτήματος Nine Inch Nails, κατοίκησε στο σπίτι όπου διαπράχθηκαν οι δολοφονίες της Σάρον Τέιτ και των τεσσάρων φίλων του ζεύγους Πολάνσκι.

*Ο Μάνσον ήταν το αντίθετο του υποδειγματικού κρατούμενου. Εμπλεκε συχνά σε καυγάδες, έβαζε φωτιά στο στρώμα του, τιμωρήθηκε για κατοχή όπλων και πώληση ναρκωτικών στους συγκρατούμενούς του. Είχε αρνηθεί να συμμετάσχει σε προγράμματα επανένταξης ή ψυχιατρικής αξιολόγησης. Το 1984 υπέστη σοβαρά εγκαύματα όταν κρατούμενος τού έβαλε φωτιά.

* Οι φήμες λένε ότι ο Αντονι Χόπκινς μελέτησε βιντεοταινίες του Μάνσον κατά την προετοιμασία του ρόλου του ως Hannibal Lecter στη «Σιωπή των Αμνών», αλλά ο Χόπκινς το έχει αρνηθεί.

Πηγή: Rolling Stone

Δημοφιλή