Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές από το γερμανικό χρηματιστήριο μετά την κατάρρευση συνομιλιών για νέα κυβέρνηση

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές από το γερμανικό χρηματιστήριο μετά την κατάρρευση συνομιλιών για νέα κυβέρνηση
REUTERS/Staff/Remote
REUTERS/Staff/Remote
Reuters Staff / Reuters

Πτώση σημείωσε σήμερα στην έναρξη των συναλλαγών ο βασικός γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά που ήδη έχει περάσει δύο συνεχείς εβδομάδες στο κόκκινο.

Ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,3%, τα κέρδη της φαρμακευτικής Roche μετά τα θετικά νέα για τις δοκιμές σκευασμάτων καθώς και οι εικασίες για επιχειρηματικές συμφωνίες στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας διατήρησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 στα ίδια επίπεδα στις 10:20 ώρα Ελλάδας.

Η μετοχή της Roche σημείωσε άνοδο κατά 4,1% αφού η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα από τις δοκιμές δύο φαρμάκων.

Άνοδο 3,1% σημείωσε νωρίτερα η μετοχή της γερμανικής εταιρίας υπηρεσιών κοινής ωφελείας RWE, καθώς πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η εταιρία αναζητά τρόπους για να μειώσει το ποσοστό της, αξίας 16,8 δισεκ. ευρώ, στην εταιρία λιανικών πωλήσεων Innogy, σε μια διαδικασία που μπορεί να περιλαμβάνει μια συμφωνία με την ιταλική Enel. Η μετοχή της Innogy ενισχύθηκε κατά 1,2%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 2,8% από τις αρχές του μήνα καθώς οι επενδυτές κατοχυρώνουν τα κέρδη τους ύστερα από τις ισχυρές επιδόσεις που έχουν σημειωθεί από τις αρχές του έτους.

Το κλίμα επηρεάζει και η πολιτική κρίση στη Γερμανία. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές της να σχηματίσει τριμερή κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσαν, οδηγώντας τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία πιο κοντά σε μια πιθανή, νέα εκλογική αναμέτρηση. Η επανεμφάνιση του πολιτικού κινδύνου θα μπορούσε να ασκήσει περισσότερες πιέσεις στις μετοχές αλλά κάποιοι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι, χάρη στην ισχυρή οικονομική δραστηριότητα. «Η πρόσφατη αδυναμία προσφέρει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές μετοχές», ανέφερε η Credit Suisse σε σημείωμά της.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή