Αργεντινή: Χωρίς αποτέλεσμα η εξέταση των δορυφορικών κλήσεων για τον εντοπισμό του χαμένου υποβρυχίου

Αργεντινή: Χωρίς αποτέλεσμα η εξέταση των δορυφορικών κλήσεων για τον εντοπισμό του χαμένου υποβρυχίου
The Argentine military submarine ARA San Juan and crew are seen leaving the port of Buenos Aires, Argentina June 2, 2014. Picture taken on June 2, 2014. Armada Argentina/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
The Argentine military submarine ARA San Juan and crew are seen leaving the port of Buenos Aires, Argentina June 2, 2014. Picture taken on June 2, 2014. Armada Argentina/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Handout . / Reuters

Καταιγίδα την Κυριακή περιέπλεξε τις προσπάθειες εντοπισμού ενός υποβρυχίου με 44 μέλη πληρώματος που αγνοείται στον νότιο Ατλαντικό, ενώ η εξέταση των δεδομένων επτά κλήσεων με δορυφορικό τηλέφωνο που πιθανολογείτο πως έγιναν από το σκάφος, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο, δεν βοήθησε τους ερευνητές να εντοπίσουν το σημείο όπου βρίσκεται.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο πως μέλη του πληρώματος του ARA San Juan φαίνεται πως προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τη βάση τους και κατόπιν άλλες βάσεις του Πολεμικού Ναυτικού κάνοντας επτά κλήσεις με δορυφορικό τηλέφωνο αργά το πρωί και νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, οι οποίες όμως απέτυχαν. Το σκάφος βρισκόταν 432 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αργεντινής όταν είχε δώσει για τελευταία φορά το στίγμα του, νωρίς την Τετάρτη.

Καθώς κύματα ύψους έως και 8 μέτρων και άνεμοι 40 κόμβων δυσχέραιναν τις έρευνες στη θάλασσα, οι αρχές προσπάθησαν να εντοπίσουν τη θέση του υποβρυχίου μεταξύ άλλων μελετώντας τα δεδομένα των επτά αποτυχημένων κλήσεων μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με τη βοήθεια της αμερικανικής εταιρείας Iridium Communications. Ωστόσο, ένας πλωτάρχης του ΠΝ της Αργεντινής, ο Γκαμπριέλ Γκαλεάτσι, δήλωσε ότι τα δεδομένα «δεν βοήθησαν να προσδιοριστεί ένα σημείο στον χάρτη», ενώ η ίδια η εταιρεία ανέφερε πως δεν είναι απόλυτα βέβαιη ότι οι κλήσεις έγιναν πράγματι από τη συσκευή της με την οποία είναι εφοδιασμένη το υποβρύχιο, ενώ επισήμανε πως οι κλήσεις από το τηλέφωνο μάλλον έγιναν την Τετάρτη—την ημέρα που εξαφανίστηκε το σκάφος—κι όχι το Σάββατο.

Συνολικά, πάνω από δέκα πλοία και αεροσκάφη της Αργεντινής, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Χιλής και της Βραζιλίας συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας. Αυτή διεξάγεται κυρίως από αέρος, με τη χρήση ραντάρ και σόναρ, αφού η θαλασσοταραχή κάνει δύσκολη τη συμμετοχή των πλοίων, είπε ο ναύαρχος Γκαμπριέλ Γκονσάλες σε δημοσιογράφους στη βάση Μαρ δελ Πλάτα και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς», οι κακές καιρικές συνθήκες «αναμένεται ότι θα συνεχιστούν για τις επόμενες 48 ώρες». Η κατάσταση, κατά μετεωρολόγους, θα αρχίσει να βελτιώνεται βαθμιαία από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ένα ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος B8 των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, ένα αεροσκάφος της NASA που ανέβαλε τις επιστημονικές έρευνες που διεξήγε κι ένα αεροσκάφος των ένοπλων δυνάμεων της Βραζιλίας συμμετείχαν στις έρευνες την Κυριακή.

Η δραματική αναζήτηση έχει καθηλώσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στην Αργεντινή. Συγγενείς μελών του πληρώματος έχουν συγκεντρωθεί στη βάση στη Μαρ δελ Πλάτα, όπου το υποβρύχιο θα κατέπλεε κανονικά το μεσημέρι της Κυριακής από την Ουσουάια. Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στο αγνοούμενο υποβρύχιο στη βραδινή του προσευχή.

Το Σαν Χουάν καθελκύστηκε το 1983, είναι δηλαδή το νεότερο από τα τρία του στόλου της Αργεντινής. Κατασκευασμένο στη Γερμανία, υποβλήθηκε σε εκτεταμένες επισκευές το 2008 στην Αργεντινή, όταν είχαν αντικατασταθεί οι τέσσερις ντιζελομηχανές του και οι ηλεκτρικοί κινητήρες του συστήματος πρόωσης, κατά το εξειδικευμένο περιοδικό Jane's Sentinel.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή