Ενεργειακά και οικονομία στην ατζέντα της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι στην Κύπρο

Ενεργειακά και οικονομία στην ατζέντα της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι στην Κύπρο
Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi listens to French Economy Minister Bruno Le Maire during a meeting with French business heads at the Economy Ministry in Paris on October 25, 2017. / AFP PHOTO / ERIC PIERMONT (Photo credit should read ERIC PIERMONT/AFP/Getty Images)
Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi listens to French Economy Minister Bruno Le Maire during a meeting with French business heads at the Economy Ministry in Paris on October 25, 2017. / AFP PHOTO / ERIC PIERMONT (Photo credit should read ERIC PIERMONT/AFP/Getty Images)
ERIC PIERMONT via Getty Images

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να βρεθούν τα ενεργειακά, η οικονομία, η παιδεία και ο πολιτισμός.

Η επίσημη υποδοχή του προέδρου Σίσι θα γίνει στο Προεδρικό μέγαρο, όπου θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Το μεσημέρι θα υπογραφούν μνημόνια συναντίληψης Κύπρου - Αιγύπτου, ενώ αργότερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα προσφωνήσει, σε ειδική συνεδρίαση, την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 7 το βράδυ, οι δύοο ηγέτες θα παραστούν και θα χαιρετίσουν επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου - Αιγύπτου, που διοργανώνει το ΚΕΒΕ.

Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα συνοδεύουν υπουργοί και η σημερινή μέρα στόχο θα έχει την απαρχή κοινών συνεδρίων των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών σε τακτά διαστήματα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητούνται σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Οι δύο χώρες προχωρούν σε αλλαγή δεδομένων σε ό,τι αφορά τις διμερείς επαφές, καθιερώνοντας τις συναντήσεις «κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση» (G to G - Government to Government, όπως είναι ο αγγλικός όρος που χρησιμοποιείται σ' αυτές τις περιπτώσεις).

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή συνάντηση στο τραπέζι των συνομιλιών θα παρακαθίσουν από κυπριακής πλευράς 6-7 στελέχη του κυβερνητικού σχήματος και από την αιγυπτιακή πλευρά τέσσερις υπουργοί.

Η Αίγυπτος έχει δείξει τις προθέσεις της για τις υποδομές μεταφοράς των κοιτασμάτων του «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ στα δυο τερματικά υγροποίησης επί αιγυπτιακού εδάφους.

Οι Πρόεδροι των δύο χωρών θα συζητήσουν βεβαίως και τα περιφερειακά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στον Λίβανο, η κατάσταση στη Συρία, το Μεσανατολικό, η τρομοκρατία αλλά και οι σχέσεις Αιγύπτου-ΕΕ.

Αύριο θα συνέλθει στην Κύπρο η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (πέμπτη κατά σειρά) με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στις 5 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη τετραμερής συνάντηση ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία. Συνάντηση, η οποία στόχο έχει να θεσμοθετήσει διάλογο σε τετραμερές επίπεδο, αρχικά στο θέμα της ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή σε συνάρτηση και με το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει την ίδια ώρα, πως ο αγωγός EastMed για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις πηγές της Κύπρου και του Ισραήλ, προς Ελλάδα και Ιταλία, θα πρέπει να θεωρείται ένα δεδομένο, ιδιαίτερα σημαντικό, για τις εμπλεκόμενες χώρες. Σημειώνεται ότι στα αρχικά στάδια είχαν εκφραστεί αρκετές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του έργου.

Ο αγωγός EastMed έμπαινε σε αντιδιαστολή με τη δημιουργία ενός αγωγού προς την Τουρκία. Η ιδέα για αγωγό προς την Τουρκία έχει εξασθενήσει, λόγω των εξελίξεων από τη μια στο Κυπριακό, ενώ την ίδια ώρα έχουν προωθηθεί άλλες σημαντικές λύσεις, όπως είναι ο αγωγός EastMed, αλλά και η μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή προς τους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή