H επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά, μετά τη νίκη της Φώφης Γεννηματά

H επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά, μετά τη νίκη της Φώφης Γεννηματά
Sooc

Στις αρχές του 2018 αναμένεται να λάβει χώρα το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, μετά τη νίκη της Φώφης Γεννηματά επί του Νίκου Ανδρουλάκη στον β' γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου ηγέτη.

Οι διοργανωτές εμφανίζονται ικανοποιημένου από τη συμμετοχή, η οποία έφτασε το 74%, με τα τελικά ποσοστά να διαμορφώνονται στο 56,9% για την κ. Γεννηματά έναντι 43,1% για τον κ. Ανδρουλάκη. Σημειώνεται πως στον β' γύρο συμμετείχαν περισσότεροι ψηφοφόροι συνολικά από τους ψηφοφόρους της κ. Γεννηματά και του κ. Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο, ενώ ικανοποίηση στον χώρο έχουν προκαλέσει και τα ενωτικά, γενικότερα, μηνύματα των υποψηφίων της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ (Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Σημίτης). Η «κούρσα» πλέον είναι για το κατά πόσον ο νέος φορέας θα πείσει ότι αποτελεί κάτι νέο και όχι απλά μια διαφορετική εκδοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ, ώστε να επιτύχει υψηλότερα ποσοστά από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές. Οπότε, σε αυτό το πλαίσιο, σκοπός είναι η διασφάλιση νέας γραμμής, η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των φορέων και στελεχών στο εσωτερικό του νέου φορέα, η δημιουργία μετώπου έναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαμόρφωση της στάσης στη Βουλή και του προσανατολισμού ως προς τις συνεργασίες κ.α.

«Έχω πλήρη επίγνωση των ευθυνών που συνεπάγεται η καθαρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες. Από αύριο όλοι μαζί θα δουλέψουμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι εδώ» δήλωσε η κ. Γεννηματά, δίνοντας «στίγμα» για την επόμενη ημέρα στον χώρο.

Ν. Ανδρουλάκης

Ευχαριστώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες που «απάντησαν στο υπαρξιακό δίλημμα της δημοκρατικής παράταξης» ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «Η παράταξή μας είναι εδώ, ισχυρή, απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, συνεχάρη τη Φώφη Γεννηματά για την επιτυχία της, δεσμεύτηκε «για την ενότητα, για τη νέα προοπτική» και υποσχέθηκε ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας.

Στ. Θεοδωράκης

«Συγχαρητήρια στην Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της. Ελπίζω ότι οι επόμενες μέρες θα είναι οι πρώτες μιας νέας εποχής για την προοδευτική παράταξη. Φιλελεύθεροι, κεντρώοι, οικολόγοι, σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστεροί, πρέπει να ενώσουμε την δύναμη μας. Η πατρίδα έχει ανάγκη από γενναίες συμμαχίες, τολμηρές προτάσεις και δίκαιες πολιτικές», αναφέρει σε δήλωσή του ο Στ. Θεοδωράκης. «Η μεγάλη συμμετοχή και αυτή την δεύτερη Κυριακή δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Ο νέος φορέας θα χτιστεί πάνω στην ενότητα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά είναι ο μόνος που έχουμε μπροστά μας». Ευχαρίστησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για το καλό αποτέλεσμα που κατέγραψε, τον πρωτοεμφανιζόμενο, όπως είπε, στην κεντρική σκηνή Γιώργο Καμίνη και τους άλλους υποψηφίους όπως και τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του μέχρι τα παιδιά των εφορευτικών επιτροπών στις κάλπες όλης της Ελλάδας».

Γ. Καμίνης

Από τη πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης συνεχάρη τη Φώφη Γεννηματά για τη μεγάλη νίκη της, «σε μια διαδικασία που χάρη στη δική της απόφαση ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες». Επεσήμανε τη ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνει να ηγηθεί του κοινού εγχειρήματος για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προτάσεων και θέσεων, και μία αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης. Επίσης, ο κ. Καμίνης συνεχάρη και τον Νίκο Ανδρουλάκη που με ενθουσιασμό κατάφερε να ανοίξει αποφασιστικά το θέμα της ανανέωσης, αλλά και να ενεργοποιήσει ξανά χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται διαχρονικά δίπλα στην παράταξη.Σύμφωνα με τον Γιώργο Καμίνη «έχει γίνει το πρώτο μεγάλο και δύσκολο βήμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, προοδευτικού, σοσιαλδημοκρατικού κινήματος».

Γ. Ραγκούσης

Συγχαρητήρια στην κ. Γεννηματά έδωσε και ο Γ. Ραγκούσης για τη νίκη της λέγοντας: «Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Δύναμή μας η ενότητα, εγγύηση για την προοπτική μας η πολύ μεγάλη συμμετοχή των πολιτών. Συγχαρητήρια και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη συμμετοχή του στην κοινή προσπάθεια».

Δημοφιλή