Τερέζα Μέι: «Απομένει πολλή δουλειά να γίνει για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit»

Τερέζα Μέι: «Απομένει πολλή δουλειά να γίνει για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit»
Jack Taylor/Getty Images
Jack Taylor/Getty Images
Jack Taylor via Getty Images

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συζήτησε με κορυφαία στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου τη Δευτέρα για την αντίδραση του Λονδίνου στην απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα πόσα χρήματα είναι διατεθειμένο να δώσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του πακέτου της συμφωνίας για το διαζύγιο των δύο πλευρών.

Η ΕΕ διεμήνυσε στη Μέι την Παρασκευή ότι απομένει πολλή δουλειά να γίνει για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, επαναλαμβάνοντας ότι έχει οριστεί προθεσμία ως στις αρχές του Δεκεμβρίου προκειμένου η Βρετανία να κάνει μια προσφορά για το οικονομικό σκέλος του διακανονισμού, που για το Λονδίνο δεν πρέπει να είναι πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συζήτηση της Μέι και των υπουργών της έγινε εν μέσω εκτιμήσεων πως θα προσφέρει στην ΕΕ περισσότερα από αυτά που είχε δεσμευθεί στην ομιλία της στη Φλωρεντία τον Σεπτέμβριο, που δεν είχε οδηγήσει όπως ήλπιζε η πρωθυπουργός σε ουσιώδη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Μολονότι πιέζεται όλο και περισσότερο από τις επιχειρήσεις να δείξει ότι μπορεί να πάει μπροστά τις διαπραγματεύσεις ώστε να ανοίξει το κεφάλαιο των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν δημοσιοποίησε παρά μόνο γενικότητες για τα συμπεράσματα του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας.

«Η θέση μας παραμένει ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στο γραφείο της συντηρητικής πρωθυπουργού της Βρετανίας. «Όπως είπε το πρωί η πρωθυπουργός, το ΗΒ και η ΕΕ πρέπει να βαδίσουν μπροστά μαζί».

Σύμφωνα ορισμένες πληροφορίες που μετέδωσαν βρετανικά ΜΜΕ, συμφωνήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο να γίνει πολύ μεγαλύτερη προσφορά. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Independent, η προσφορά που θα κάνει η Μέι θα είναι περίπου η διπλάσια, περί τα 40 δισεκατομμύρια, αλλά το δημοσίευμα δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες. Το BBC μετέδωσε ότι δεν συζητήθηκε συγκεκριμένο ποσό.

Η Τερέζα Μέι έχει αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι θα αυξήσει την αρχική της προσφορά, η οποία ανέρχεται χονδρικά στο ένα τρίτο του ποσού που θεωρούν ότι πρέπει να καταβληθεί οι Βρυξέλλες.

Όμως, καθώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ανταρσία στις τάξεις των Τόρις—όπου μια ισχυρή πτέρυγα θέλει να δοθεί το ελάχιστο δυνατό ποσό στην ΕΕ και τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν ως μοχλός για να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι στη διαδικασία αποχώρησης—η Μέι έχει αποφύγει μέχρι τώρα να αναφερθεί δημόσια σε οποιοδήποτε ποσό. Αντ' αυτού δηλώνει ότι το Λονδίνο θα τιμήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις του προς τις Βρυξέλλες, μια δέσμευση ανοικτή σε διάφορες ερμηνείες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ είπε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση θα κάνει την πρότασή της στην ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου.

Ο Χάμοντ πρόσθεσε ότι το Λονδίνο προετοιμάζεται για μια σκληρή διαπραγμάτευση για τον λογαριασμό, καθώς όπως αναγνώρισε υπάρχει τεράστια διαφορά απόψεων για το ύψος των οφειλών της Βρετανίας και το εάν η χώρα οφείλει καν να δώσει χρήματα για ορισμένες υποχρεώσεις που οι Βρυξέλλες θεωρούν πως έχει αναλάβει.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή