Έγγραφα JFK: Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδίαζε να αποκτήσει σοβιετικά αεροπλάνα για επιθέσεις-προβοκάτσιες

Έγγραφα JFK: Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδίαζε να αποκτήσει σοβιετικά αεροπλάνα για επιθέσεις-προβοκάτσιες
A soviet mikoyan-gurevich mig-19 'farmer' jet fighter in flight, 1960s. (Photo by: Sovfoto/UIG via Getty Images)
A soviet mikoyan-gurevich mig-19 'farmer' jet fighter in flight, 1960s. (Photo by: Sovfoto/UIG via Getty Images)
Sovfoto via Getty Images

Η απόκτηση σοβιετικών αεροσκαφών για μια σειρά «ειδικών» επιχειρήσεων- μεταξύ των οποίων και η πιθανή χρήση τους σε επιχειρήσεις παραπλάνησης/ προβοκάτσιες, όπου σοβιετικά αεροπλάνα θα εμφανίζονταν να επιτίθενται εναντίον αμερικανικών ή συμμαχικών στόχων, ώστε να δοθεί αφορμή για αμερικανική επέμβαση- αποτελεί το αντικείμενο αποχαρακτηρισμένου εγγράφου της αμερικανικής κυβέρνησης, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης ντοκουμένων/ εγγράφων σχετικά με τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο σε συνάντηση του «Special Group» (Augmented) στις 22 Μαρτίου 1962, συζητήθηκε ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με την απόκτηση ή κατασκευή σοβιετικών αεροσκαφών στις ΗΠΑ. Στο έγγραφο παρατίθεται μια σειρά τύπων αεροσκαφών- συγκεκριμένα MiG 17, MiG 19, IL-14- και το κόστος κατασκευής/ αναπαραγωγής τους, με σκοπό να είναι σε θέση να ξεγελάσουν παρατηρητές.

Όπως συνεχίζει το έγγραφο, η CIA εξέτασε τα διαθέσιμα μέσα απόκτησης των αεροσκαφών, αναφέροντας πως ήταν δυνατή μέσω αυτομόλησης Σοβιετικών πιλότων ή πιλότων από ουδέτερες χώρες, ή μέσω αγοράς τους από χώρες που είχαν προμηθευτεί αεροσκάφη από τη Σοβιετική Ένωση. Σε περίπτωση που γινόταν κάτι τέτοιο, τονιζόταν ότι θα έπρεπε να συγκαλυφθεί, καθώς τα αεροπλάνα αυτά θα προορίζονταν για συγκαλυμμένες επιχειρήσεις. Το έγγραφο γράφει τα εξής:

«Υπάρχει η πιθανότητα τέτοια αεροσκάφη να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια επιχείρηση παραπλάνησης σχεδιασμένη να προκαλέσει σύγχυση σε εχθρικά αεροπλάνα στον αέρα, (ή) για εξαπόλυση αιφνιδιαστικής επίθεσης εναντίον εχθρικών εγκαταστάσεων, ή για μια επιχείρηση προβοκάτσιας/ πρόκλησης, στην οποία σοβιετικά αεροπλάνα θα εμφανίζονταν να επιτίθενται εναντίον αμερικανικών ή φιλικών εγκαταστάσεων, για να δοθεί αφορμή στις ΗΠΑ για επέμβαση. Εάν τα αεροπλάνα ήταν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιου είδους συγκαλυμμένες επιχειρήσεις, θα ήταν προτιμότερο να κατασκευαστούν στις ΗΠΑ».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Newsweek, το έγγραφο προέρχεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (National Security Council), και τελευταία φορά είχε εξεταστεί από τη CIA το 1998. Εντάσσεται σε έναν τεράστιο όγκο εγγράφων, που περιλαμβάνουν λεπτομέρειες και αποκαλύψεις για μια σειρά θεμάτων- όπως την παρακολούθηση της σεξουαλικής ζωής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ από το FBI, την επικοινωνία του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ με την πρεσβεία της Κούβας στην Πόλη του Μεξικού πριν τη δολοφονία του Κένεντι.

Δημοφιλή