Τσίπρας: Παράγοντες σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η Κύπρος

Τσίπρας: Παράγοντες σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η Κύπρος

(Upd-) Θέματα ενεργειακού, οικονομικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν κατά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, μεταξύ του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος παράγοντες σταθερότητας στη ν/α Μεσόγειο

«Οι χώρες μας έχουν δημιουργήσει έναν πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης.

Μιλώντας για την κοινή αντίληψη που μοιράζονται Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος για τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για μας, όσο και για το πρότυπο συνεργασίας που αναδεικνύουμε για την περιοχή».

«Στο πλαίσιο αυτό», τόνισε, «στηρίζουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Με μια επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού».

Τέλος, ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή στη μεγάλη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο».

Και κατέληξε: «Εύχομαι μαζί τη βροχή, να φέρουμε και ελπίδα στον Κυπριακό λαό που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Νίκος Αναστασιάδης: Εμβάθυνση της συνεργασίας

Η σημερινή συνάντηση εμβαθύνει περαιτέρω τον τριμερή μηχανισμό ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις κοινές δηλώσεις τονίζοντας ότι το κοινό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε σήμερα, Τρίτη, αποτελεί σημείο αναφοράς σε όλες τις προτεραιότητες των τριών χωρών σε όλους τομείς συνεργασίας τους.

«Μιας συνεργασίας», όπως είπε, «που έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα μεταξύ άλλων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, προς όφελος των λαών των τριών χωρών».

Τόνισε ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο», συμβάλλοντας στην ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπερτονίζοντας ότι «η επιμονή της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις» ήταν η αιτία της αποτυχίας στο Κρανς Μοντανά.

Δήλωσε ότι στην ημερήσια διάταξη της Τριμερούς τέθηκαν μια σειρά νέων τομέων δράσης. Για τον τομέα του τουρισμού είπε ότι προχώρησαν στην υπογραφή του τριμερούς πρωτοκόλλου συνεργασίας που αφορά την εφαρμογή κοινών δράσεων στην προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «μέσα από κοινές δράσεις μπορούμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία είπε ότι εξέφρασαν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της χώρας καθώς και την πλήρη στήριξη στην υπό εξέλιξη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.

Τον ρόλο της τριμερούς για την ασφάλεια και την ευημερία των λαών των τριών χωρών, υπογράμμισε ο αλ Σίσι

Τον στόχο του τριμερούς μηχανισμού Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τους, τόνισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, για να υπογραμμίσει όμως ιδιαίτερα και το γεγονός ότι η Τριμερής αποσκοπεί και στη διατήρηση του ρόλου των τριών χωρών στο μέλλον για την ασφάλεια και την ευημερία των λαών τους.

Στην Κρήτη, το 2018, η επόμενη Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Ο θεσμός της συνεργασίας της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, προχωράει καλά, εμβαθύνεται, μπορεί στο μέλλον να δούμε να διευρύνεται κιόλας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου στη Λευκωσία. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα είναι ο οικοδεσπότης της 6ης τριμερούς συνόδου κορυφής, στην Κρήτη, το 2018.

Η Σύνοδος ξεκίνησε με τον κ. Τσίπρα να φτάνει στο προεδρικό μέγαρο στην Κύπρο στις 8.45 το πρωί, όπου στην είσοδο τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες είχαν κατ' ιδίαν ολιγόλεπτη συζήτηση στο γραφείο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αργότερα κατέφθασε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον οποίον υποδέχθηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Αναστασιάδης. Ακολούθησαν κατ' ιδίαν συνάντηση των προέδρων της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Έλληνα πρωθυπουργού στο γραφείο του Κύπριου προέδρου και διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Σίσι. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή