Ο προϋπολογισμός στον δρόμο για τη Βουλή: Ποιοι είναι οι νέοι φόροι που έρχονται

Ο προϋπολογισμός στον δρόμο για τη Βουλή: Ποιοι είναι οι νέοι φόροι που έρχονται
Sooc

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει ο όγδοος μνημονιακός προϋπολογισμός. Και αυτός όπως και οι προηγούμενοι επτά βασίζεται στην περικοπή των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, προκειμένου να επιτευχθούν οι δύσκολοι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα.

Ο προϋπολογισμός θα προβλέπει για το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα οριακά υψηλότερο του στόχου. Συγκεκριμένα το πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,57% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα. Αντίστοιχα ο στόχος για την ανάπτυξη θα είναι 2,4% του ΑΕΠ.

Για το 2017 η εκτίμηση του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ότι θα κλείσει στο 2,4% του ΑΕΠ (περίπου 4,3δις ευρώ) έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και το φετινό «κοινωνικό μέρισμα» τότε το πλεόνασμα φτάνει το 3,1% του ΑΕΠ (5,6δις ευρώ). Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 θα κινηθεί στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι 1,8% του ΑΕΠ που ήταν η πρόβλεψη στο προσχέδιο και 2,7% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος στον περσινό προϋπολογισμό.

Τα νέα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός έχουν ήδη ψηφιστεί και περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις για όλες τις κατηγορίες.

Συγκεκριμένα οι νέοι φόροι οι οποίοι θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 είναι οι εξής:

  • - Κατάργηση του 1,5% της έκπτωσης στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Από την κατάργηση της έκπτωσης θα προκύψουν επιβαρύνσεις ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος.
  • - Η κατάργηση της έκπτωσης 10% από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω ιατρικών δαπανών η οποία θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2018.
  • - Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 4%, 9% και 17% σε 6%, 13% και 24% σε 32 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος.
  • - Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια -διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:

* 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,

* 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,

* 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,

* 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,

* 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

  • - Μειωμένο κατά 50% θα είναι το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι για το χρόνου θα είναι μειωμένο είτε το επίδομα, είτε θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων.
  • - Κατάργηση του μειωμένου κατά 50% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • - Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Το ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα φορολογηθεί το 2018 με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Εφόσον παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Δημοφιλή