Λίβανος: Δεν παραιτείται ο Σάαντ αλ-Χαρίρι

Λίβανος: Δεν παραιτείται ο Σάαντ αλ-Χαρίρι
Presidency of Egypt / Handout/Anadolu Agency/Getty Images
Presidency of Egypt / Handout/Anadolu Agency/Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images

Ο Σάαντ αλ-Χαρίρι ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία του Λιβάνου ανταποκρινόμενος στο αίτημα του προέδρου της χώρας Μισέλ Αούν που ζήτησε να δοθεί περιθώριο στον διάλογο.

«Υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου στον πρόεδρο Αούν και εκείνος μου ζήτησε να περιμένω για να υπάρξει περαιτέρω διάλογος για τους λόγους (για τους οποίους υποβλήθηκε) και για το πολιτικό υπόβαθρο και ανταποκρίθηκα», δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Σάαντ αλ-Χαρίρι.

Επιστροφή στη Βηρυτό

Ο Σαάντ αλ-Χαρίρι παρακολούθησε σήμερα τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στη Βηρυτό μετά την επιστροφή του στον Λίβανο έπειτα από την παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου την οποία ανακοίνωσε από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Χαρίρι, η αιφνιδιαστική παραίτηση του οποίου βύθισε την χώρα του σε πολιτική κρίση, έφθασε στη Βηρυτό αργά το βράδυ της Τρίτης. Παρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Βηρυτού δίπλα στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμοι πολιτικοί που πρόσκεινται στον Χαρίρι υποστήριξαν ότι το Ριάντ τον πίεσε να παραιτηθεί και τον κρατούσε στη Σαουδική Αραβία παρά την θέλησή του, αλλά τόσο το βασίλειο όσο και ο ίδιος το διαψεύδουν. Η παραίτησή του πάντως αιφνιδίασε και τους ίδιους τους συμβούλους του.

Επί μακρόν σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Χαρίρι επικαλέστηκε φόβους για τη ζωή του κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του και επιτέθηκε κατά του Ιράν και της ισχυρής σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ, ότι σπέρνουν την διχόνοια στον αραβικό κόσμο.

Η επιστροφή του στον Λίβανο επιτεύχθηκε έπειτα από μεσολάβηση της Γαλλίας. Ακόμη δεν είναι σαφές αν θα εμμείνει στην απόφασή του ή αν θα την ανακαλέσει. Πριν από την άφιξή του στη χώρα χθες, είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την «πολιτική του θέση» στη Βηρυτό.

Ο πρόεδρος Αούν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα έκανε δεκτή την παραίτησή του αν δεν την υπέβαλε ο ίδιος επιστρέφοντας στη χώρα. Ο Χαρίρι αναμένεται να συναντηθεί με τον Αούν στο προεδρικό μέγαρο αργότερα την Τετάρτη.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός αναχώρησε από το Ριάντ για το Παρίσι το Σαββατοκύριακο και χθες επέστρεψε στη Βηρυτό αφού προηγουμένως επισκέφθηκε την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Η παραίτησή του προκαλέσει κλυδωνισμούς στη συμφωνία που επετεύχθη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία τον έφερε στην πρωθυπουργία τον περασμένο χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα ο πολιτικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ο Μισέλ Αούν, να ανέλθει στην προεδρία. Η Χεζμπολάχ, ένα βαριά οπλισμένο στρατιωτικό και πολιτικό κίνημα, συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή