Κόντρα κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό

Κόντρα κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό
Eurokinissi

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τον Προϋπολογισμό 2018 «πυροδότησε» η κατάθεσή του στη Βουλή.

«Ο Προϋπολογισμός του 2018 φέρνει νέους φόρους και περικοπές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αναιμική ανάπτυξη», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός του 2018 αποκαλύπτει ότι η φετινή υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου, δεν οφείλεται στο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, καθώς αυτός "ψαλιδίζεται", για μία ακόμη φορά, στο 1,6%, αντί 2,7% της αρχικής πρόβλεψης.

«Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα της συνειδητής, ανελέητης, φορολογικής και ασφαλιστικής κυβερνητικής επιδρομής και της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Που καθρεφτίζεται:

- στις 1.000.000 κατασχέσεις που ήδη έχουν επιβληθεί, ενώ επιπλέον 733.000 συμπολίτες μας βρίσκονται στο κυβερνητικό στόχαστρο,

- στη μη - απονομή 300 χιλιάδων συντάξεων, και

- στην αναστολή δαπανών για δημόσιες επενδύσεις», συνεχίζει η Πειραιώς.

Παράλληλα σημειώνει πως το 2018, νέα μέτρα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, θα επιβληθούν, όπως είναι ενδεικτικά οι νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και της έκπτωσης φόρου για ιατρικές εξετάσεις, η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ο φόρος διαμονής, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει συνολικά 27 νέους φόρους και 21 περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, έχει μειώσει, και μάλιστα 2 φορές, το αφορολόγητο, έχει αυξήσει τους πιο άδικους έμμεσους φόρους και δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ. Η αλλαγή οικονομικής πολιτικής έχει καταστεί απολύτως αναγκαία. Αυτό όμως προϋποθέτει πολιτική αλλαγή και νέα διακυβέρνηση», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

«Στην ανακοίνωση που έσπευσε να εκδώσει η Νέα Δημοκρατία, λίγο μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού 2018 στη Βουλή, δεν απαντά ούτε σε ένα "και" της Εισηγητικής Έκθεσης και ανάλογα δεν έχει απολύτως τίποτε να αντιπροτείνει» απαντούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

«Αρκέστηκε, βεβαίως, σε μία επαναλαμβανόμενη κατακλείδα για την "ανάγκη νέας οικονομικής πολιτικής" και στην εξ ίσου πολιτικά απέλπιδα ευχολογία για "νέα πολιτική και νέα διακυβέρνηση". Γενικώς» προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, αναφερόμενοι στη Νέα Δημοκρατία.

«Όμως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, στις Επιτροπές, δίνεται μία ακόμη ευκαιρία στην Αντιπολίτευση να αποκαλύψει την ατζέντα της και να απαντήσει στο ερώτημα που επανειλημμένως έχει θέσει ο υπουργός Οικονομικών στον αρχηγό της: "Από ποιες δαπάνες θα περικόψει για να μειώσει τους φόρους; Από την Παιδεία; Από την Υγεία; Από την ασφάλιση; Από το Δημόσιο;"» καταλήγουν.

Από πλευράς του, ο Γιάννης Κουτσούκος, υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δήλωσε πως «βαδίζουν και το 2018 στον ίδιο δρόμο της υπερφορολόγησης και των περικοπών για την επίτευξη του υπερβολικού πλεονάσματος του 3,8% του ΑΕΠ, ύψους πάνω από 7 δισ. €. Παρότι διαψεύστηκαν το 2017, στο στόχο για ανάπτυξη με υστέρηση κατά 1,1% (1,6% αντί 2,7%) και απώλεια προσδοκώμενου ΑΕΠ περίπου 1,9 δισ., αύξησαν αντίστοιχα το πλεόνασμα βάζοντας στην μέγγενη εισοδήματα και κοινωνικές παροχές. Τα νέα φορολογικά μέτρα το 2018 και οι νέες περικοπές, μαζί και με τα σωρευτικά του 3ου μνημονίου, πλήττουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα μέσω των φόρων στην κατανάλωση, των περικοπών στις συντάξεις, το ΕΚΑΣ, στα επιδόματα των πλέον αδύναμων. Υπονομεύουν ακόμα, και τα δοκιμαζόμενα από την μεταναστευτική κρίση νησιά του Βορείου Αιγαίου με την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α.Ο δρόμος τους είναι αδιέξοδος και ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο τελευταίος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

ΝΔ: Έχουν το θράσος να ρωτούν τη Νέα Δημοκρατία τι διαφορετικό θα έκανε

«Οι τυχοδιώκτες της κυβέρνησης που πούλησαν ελπίδα με το "Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" έχουν το θράσος να ρωτούν τη Νέα Δημοκρατία τι διαφορετικό θα έκανε» απαντά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

«Τους υπενθυμίζουμε, λοιπόν, γιατί αρνούνται προφανώς να καταλάβουν όσα γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες:

1. Δεν θα είχαμε φορτώσει σε όλους τους Έλληνες το κόστος των 100 δισ. ευρώ της δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη και δεν θα είχαμε επιβάλει 14,5 δισ. ευρώ μέτρα με το 3ο και το 4ο Μνημόνιο.

2. Δεν θα είχαμε συμφωνήσει στους εξοντωτικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

3. Δεν θα επιβάλλαμε υπερφορολόγηση και εσωτερική στάση πληρωμών για να υπερβούμε κατά 8,5 δισ. ευρώ τη διετία 2016-2017 τους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να δείχνουμε "τα καλά παιδιά" στην τρόϊκα και να μοιράζουμε ελεημοσύνη στους Έλληνες που επλήγησαν ακόμη περισσότερο από τις ανερμάτιστες επιλογές της κυβέρνησης.

4. Θα υλοποιούσαμε εμπροσθοβαρώς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην πατρίδα μας, τους οποίους όλοι προέβλεπαν μέχρι το τέλος του 2014.

5. Θα αλλάζαμε το μείγμα πολιτικής με μείωση φόρων και συμμάζεμα των δαπανών».

Παράλληλα, η Πειραιώς αναφέρει και τις εξής δαπάνες που θα μείωνε:

«- Τις λειτουργικές δαπάνες. Που αντί να μειωθούν 200 εκατ. ευρώ, όπως εμείς προτείνουμε, αυξήθηκαν 876 εκατ. ευρώ το 2017 από την κυβέρνηση.

- Τις δαπάνες μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Που αντί να συγκρατηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ, όπως εμείς προτείνουμε, αυξήθηκαν 521 εκατ. ευρώ το 2017 και συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι το 2021 κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ!

- Τις δαπάνες προμηθειών. Που αντί να συγκρατηθούν κατά 400 εκατ. ευρώ σε μία τετραετία με μία σοβαρή πολιτική για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και εκχώρησης (outsourcing) λειτουργιών, συνεχίζουν να αυξάνουν μέχρι το 2021!

- Τις μεταβιβάσεις σε λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Που αντί να μειωθούν κατά 400 εκατ. ευρώ (π.χ. στους συγκοινωνιακούς φορείς), όπως εμείς υποστηρίζουμε με απλή τήρηση των προϋπολογισμών τους, αυτές συνεχίζουν να αυξάνουν μέχρι το 2021 επειδή η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα χρήματα των φορολογουμένων!».

Η ΝΔ προσθέτει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αντί να επιδεικνύει τόσο θράσος, να ρωτά τη Νέα Δημοκρατία τι θα έκανε ως κυβέρνηση, «ας ζητήσει έστω μία συγγνώμη για τα τόσα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Και σε υστερόγραφο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει: «Η Νέα Δημοκρατία απαντά επισήμως στους κύκλους του υπουργείου των Οικονομικών, θεωρώντας ανήκουστο μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός, να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με τη "λογική" των διαρροών».

Δημοφιλή