Ποιοι θα πληρώσουν το νέο «φορο-πακέτο» του 2018

Ποιοι θα πληρώσουν το νέο «φορο-πακέτο» του 2018
A woman walks past a vegetable market in central Athens, Greece February 11, 2017. REUTERS/Michalis Karagiannis
A woman walks past a vegetable market in central Athens, Greece February 11, 2017. REUTERS/Michalis Karagiannis
Michalis Karagiannis / Reuters

Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν από την αρχή του έτους δεκάδες πολίτες προκειμένου να πληρώσουν τους φόρους που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018 ο οποίος κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη. Στόχος του είναι να καταγραφεί πλεόνασμα 3,82% ή 7 δισ. ευρώ ξεπερνώντας ακόμα και τον στόχο του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί πως το δημόσιο χρέος το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2018 στο 179,8% του ΑΕΠ έναντι 178,2% του ΑΕΠ φέτος, αγγίζοντας ως απόλυτο μέγεθος τα 332δις ευρώ έναντι 318,3 δις ευρώ φέτος.

Ποιους όμως θα πλήξουν τα νέα μέτρα και ποιοι θα ποιοι προβλέπεται να πληρώσουν τους νέους φόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση;

Με βάση τους υπολογισμούς, θα επιβληθεί φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων.

Από την 1/1 του νέου έτους καταργείται η φοροαπαλλαγή των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα έρθουν αντιμέτωποι με νέα μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο.

«Ψαλίδι» θα μπει και πάλι στο πολυτεκνικό επίδομα (500 ευρώ ανά παιδί) που κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ και να ενισχυθεί με νέα κριτήρια το επίδομα σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά με χαμηλά εισοδήματα.

Από την αρχή του έτους καταργείται παράλληλα η έκπτωση στα ιατρικά έξοδα. Σύμφωνα με την Καθημερινή, πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι θα χάσουν την έκπτωση από τα ιατρικά έξοδα με στόχο την εξοικονόμηση 121 εκατ. ευρώ. Οι ιατρικές αποδείξεις ισχύουν μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Μειώνεται παράλληλα το επίδομα θέρμανσης. Για την ακρίβεια προβλέπεται μείωση κατά 50% κάτι το οποίο σημαίνει πως το επίδομα είτε θα κοπεί για χιλιάδες νοικοκυριά είτε θα μειωθεί.

Πιο εύκολα θα χάνουν την ρύθμιση των 100 δόσεων οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2018, ενώ το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ θα αποτελεί παρελθόν στο τέλος του έτους αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές να παρατείνει την διάρκειά του για έναν χρόνο ακόμη.

Αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb, ενώ από το νέο έτος επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα. Ο φόρος ανέρχεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ για ημερήσια χρήση.

Από τα νέα μέτρα δεν γλιτώνουν ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών.

Δημοφιλή