Βραβεύτηκε ο Τσίπρας και αφιέρωσε το βραβείο στον ελληνικό λαό

Βραβεύτηκε ο Τσίπρας. Σε ποιον αφιέρωσε το βραβείο
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) shakes hands with International Politics magazine director Patrick Wajsman, after receiving a prize rewarding political courage, on November 23, 2017 in Paris. / AFP PHOTO / Martin BUREAU (Photo credit should read MARTIN BUREAU/AFP/Getty Images)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) shakes hands with International Politics magazine director Patrick Wajsman, after receiving a prize rewarding political courage, on November 23, 2017 in Paris. / AFP PHOTO / Martin BUREAU (Photo credit should read MARTIN BUREAU/AFP/Getty Images)
MARTIN BUREAU via Getty Images

Το βραβείο ανήκει στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραλαμβάνοντας το βραβείο του στο Παρίσι. Παράλληλα ανέδειξε στους επιχειρηματίες που παρίσταντο το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός βραβεύτηκε με το βραβείο Πολιτικού Σθένους από την γαλλική επιθεώρηση Politique Internationale.

«Πάντοτε πίστευα στη ευρωπαϊκή ιδέα, είμαι ευρωπαϊστής επειδή ακριβώς είμαι αριστερός. Και αυτό διότι η Ευρώπη αποτελεί το πεδίο αγώνων αλλά και των λύσεων για τα ζητήματα των πολλών και των αδύναμων» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι παρά τις διαφορετικές πολιτικές καταγωγές και ιδέες, μπορούμε και οφείλουμε να συζητάμε όσοι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές.

Όσον αφορά την οικονομία τα στοιχεία που επεσήμανε ο πρωθυπουργός είναι:

-θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης η οποία το 2017 μπορεί κλείσει κοντά στο 2%.

-σημαντική μείωση της ανεργίας από το 27% κοντά στο 20%.

-βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως επιβεβαιώνεται και από τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος.

-υψηλό δεκαετίας που έχει σημειωθεί στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας έκανε και εκτενή αναφορά στη σημασία του μηχανισμού για ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup ύστερα από γαλλική συμβολή, ώστε να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση.

Για το μέλλον της Ευρώπης ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι χρειάζεται ενότητα και ότι θα είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση στην Γερμανία. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της. τόνισε ότι πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική στη λήψη αποφάσεων και επανέλαβε τις προτάσεις για κοινό υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό, και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων μέσω ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης.

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε 3 παράλληλες κρίσεις την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφαλείας. «Ασφαλώς οι επιδόσεις της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες αλλά αυτό είναι το πλαίσιο που επιδιώκουμε τις βελτιώσεις» είπε και υπογράμμισε ότι μέσα σε αυτό το πεδίο κρίσεων, έγινε σαφές ότι μόνο με ενότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις τέτοιων διαστάσεων.

Δημοφιλή