Το πρόγραμμα της αξιολόγησης: Ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις- πού δίνουν έμφαση οι δανειστές

Το πρόγραμμα της αξιολόγησης: Ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις- πού δίνουν έμφαση οι δανειστές
Eurokinissi

Ραντεβού στο EuroWorking Group τη Δευτέρα δίνουν κυβέρνηση και Θεσμοί, εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση στην Αθήνα. Ο προγραμματισμός έως αυτή τη στιγμή προβλέπει την προσεχή Δευτέρα οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης να ελέγξουν την πορεία των επαφών καθώς και της υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων.

Την επόμενη ημέρα (Τρίτη 28 Νοεμβρίου) εκτός απροόπτου οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Ο αρχικός προγραμματισμός είναι οι δανειστές να μείνουν μια εβδομάδα με δέκα ημέρες. Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, ώστε να την εγκρίνουν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το στοίχημα δεν μοιάζει εύκολο καθώς ο χρόνος που απομένει μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομιών της Ευρωζώνης είναι λίγος. Ακολουθεί στις 11 Δεκεμβρίου ακολουθεί επενδυτικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθούν εκπρόσωποι της Ελληνικής κυβέρνησης για να παρουσιάσουν την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Εκεί θα ταξιδέψουν και οι επικεφαλής των Θεσμών. Αμέσως μετά ακολουθούν οι γιορτές των Χριστουγέννων, άρα και η διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Ακριβώς για αυτό το λόγο κυβέρνηση και δανειστές δεν έχουν αφήσει να πάει χαμένος ο χρόνος, έχοντας σχεδόν καθημερινή επαφή, είτε με ανταλλαγές εγγράφων, είτε με τηλεδιασκέψεις σε πολιτικό ή τεχνικό επίπεδο. Σε αυτές τις επαφές και μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, οι δύο πλευρές εξετάζουν τις πολλές εκκρεμότητες που υπάρχουν για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Αν και αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών συνεχίζουν να δηλώνουν αισιόδοξοι, τόσο για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, όσο και για το ιδιαίτερα καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών, τα ανοιχτά μέτωπα είναι αρκετά και δύσκολα.

Οι δανειστές προτάσσουν την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και ειδικά σε μεγάλα «πρότζεκτ» που έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις. Το ίδιο γίνεται και με την ΔΕΗ, όπου εκεί ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας προανήγγειλε συμφωνία με τις Βρυξέλλες, στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων.

Από πολύ κοντά παρακολουθούν οι δανειστές και τις εξελίξεις σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Μετά τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση θα παρέχει ασφάλεια στους συμβολαιογράφους και θα προστατέψει τις διαδικασίες, οι δανειστές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το σχέδιο της κυβέρνησης.

Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς αποτελεί κομβικό σημείο για τους δανειστές, καθώς συνεχίζουν να πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες.

Αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα κυβέρνηση και Θεσμοί ακόμα αναζητούν κοινή φόρμουλα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, ενώ υπό στενή παρακολούθηση έχουν οι δανειστές και την υλοποίηση του προγράμματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Δημοφιλή