Metron Analysis: Προβάδισμα 8 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Metron Analysis: Προβάδισμα 8 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Sooc

Τη δυναμική που κερδίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη μαρτυρούν μεταξύ άλλων τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα της Metron Analysis για την εφημερίδα τα ΝΕΑ, μετά την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Στην εκτίμηση ψήφου ο υπό σύσταση φορέας της Κεντροαριστεράς συγκεντρώνει το 12,5% των ερωτηθέντων, ενώ η δημοφιλία της κ. Γεννηματά είναι στο 44%, γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες και τις ευθύνες της.

Η ΝΔ προηγείται στην εκτίμηση ψήφου με 11.5 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και λαμβάνει ποσοστό 35,6%, έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έρχεται τρίτη με 12,5%.

Έπονται η Χρυσή Αυγή με 7,4%, το ΚΚΕ με 6%, η Ένωση Κεντρώων με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 2,6% και το Ποτάμι με 1,5%.

Στην πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα της ΝΔ είναι 8 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 24,9% έναντι 16,9% του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 23% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 16%. Πάντως το 43% απάντησε «κανένας».

Η Φώφη Γεννηματά έρχεται πρώτη σε δημοτικότητα με 44% και ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης 39%, ο Σταύρος Θεοδωράκης 35%, ο Βασίλης Λεβέντης 27% και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να συγκεντρώνουν 26% στις θετικές γνώμες.

Στην ίδια έρευνα, το 87% κρίνει ότι η κυβέρνηση και η πολιτική αυτοδιοίκηση έχουν πολιτικές ευθύνες για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και το 80% πιστεύει ότι οι μηχανισμοί του κράτους ήταν απροετοίμαστοι.

Μάλιστα το 96% θεωρεί ότι είναι διαχρονικές οι ευθύνες και ξεκινούν από τα μπαζωμένα ρέματα και τις φωτιές στα δάση.

Το 73% έχει συνολικά αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση και το 16% θετική. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι 67% στις αρνητικές ψήφους και 18% στις θετικές.

Δημοφιλή