Το χαρακίρι του Λουτσέσκου και η άδικη επίθεση σε Λεμονή

Το χαρακίρι του Λουτσέσκου και η άδικη επίθεση σε Λεμονή
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISS
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISS
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISS

Στη Νέα Σμύρνη είδαμε ένα όμορφο ποδοσφαιρικό αγώνα που μάς γύρισε δεκαετίες πίσω. Στις εποχές που τα παιχνίδια διεξάγονταν μεσημέρι και είχαν οπαδούς και των δύο ομάδων στο γήπεδο. Νομίζω πως ο δρόμος προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ανοίξει.

Το γεγονός πως τηρείται ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, με σκληρές ποινές για τους συλλόγους που δεν μπορούν να πειθαρχήσουν τους οπαδούς τους έχει βοηθήσει αρκετά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με γνώση πως το πιο απλό παράπτωμα θα φέρει σκληρές τιμωρίες, μπορεί να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Εφέτος έχει γίνει ένα πρώτο βήμα και βλέπουμε ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό με μεγάλο ενδιαφέρον. Το επόμενο βήμα είναι να μπορούμε να δούμε μεγάλα παιχνίδια με παρουσία στις εξέδρες οπαδών και των δύο ομάδων. Η εικόνα στη Νέα Σμύρνη μάς γύρισε δεκαετίες πίσω και μας έδειξε τι χάναμε όλα αυτά τα χρόνια.

ΕΥΘΥΝΗ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Ο ΠΑΟΚ πήγε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στη Νέα Σμύρνη, όμως δεν κατάφερε να πετύχει το πρώτο διπλό στο φετινό πρωτάθλημα. Ο Λουτσέσκου έχει μεγάλη ευθύνη για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Κατάφερε κάτι πολύ σπάνιο: να έχει το μεγάλο του όπλο σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, να δείχνει πως είναι σε θέση να του καθαρίσει το παιχνίδι και να πετύχει ο τρόπος χρησιμοποίησης του να είναι ένας από τους λόγους που δεν νίκησε η ομάδα του.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο ΠΑΟΚ πήγε στην ιδανικότερη χρονική συγκυρία στη Νέα Σμύρνη. Να αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο στην χειρότερη κατάσταση της τελευταίας τετραετίας. Με την ομάδα της Νέα Σμύρνης να έχει περάσει την προηγούμενη εβδομάδα εσωτερική κρίση και να μην έχει διαθέσιμους σημαντικούς ποδοσφαιριστές κορμού.

Ο Γρηγορίου δεν είχε στην διάθεση του τους Σιώπη, Μασούντ, Οικονόμου, Λάμπρου. Ο Γεσίλ μπορούσε να προσφέρει για 15 λεπτά και πολύ νωρίς έχασε και τον Ταποκό. Μοιραία πήρε την απόφαση να παίξει άμυνα πολύ χαμηλά, να δώσει την μπάλα στον ΠΑΟΚ δείχνοντας να μην έχει τρόπο να επιτεθεί.

Ο Λουτσέσκου στο πρώτο ημίχρονο είχε το δικαίωμα να είναι ικανοποιημένος από μία επιλογή του. Παρότι οι συνθήκες του παιχνιδιού είχαν τον ΠΑΟΚ σε μόνιμη επίθεση, μ' έναν αντίπαλο να αμύνεται μαζικά μέσα στην περιοχή του, ο Ρουμάνος τεχνικός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει επιθετικό χώρου και όχι τον καθαρό στράικερ Πρίγιοβιτς. Ο Κουλούρης ήταν δραστήριος, κινητικός, χώθηκε δύο φορές μέσα στην αντίπαλη περιοχή και την πρώτη φορά που πήγε να επιτεθεί ο Πανιώνιος, βρήκε χώρο. Εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Γκιοατά και κέρδισε το πέναλτι με το οποίο έκανε το 1-0.

ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΧΩΡΟ

Ο ΠΑΟΚ πήγε μπροστά στο σκορ στο ημίχρονο, απέναντι σε έναν αντίπαλο που έμοιαζε δύσκολο να επιτεθεί. Ο Λουτσέσκου όμως είχε πάρει μία απόφαση που έδωσε στον Πανιώνιο χώρο για να χτυπήσει.

Το παράξενο είναι πως ο ΠΑΟΚ έφαγε δύο τέρματα που άρχισαν από τον χώρο που καλύπτει ο Βιεϊρίνια και στην πραγματικότητα δεν κέρδισε χάρη σε έναν ποδοσφαιριστή που πετούσε. Από τον δικό του χώρο βρήκε διάδρομο ο Πανιώνιος και πέτυχε τα δύο του τέρματα. Το πρώτο εκτέλεσε ο Σπιριντόνοβιτς, έχοντας μπροστά του τον Βιεϊρίνια να του αφήνει χώρο και γωνία για να σουτάρει, στο δεύτερο βρήκε τον διάδρομο για να πασάρει στον Κόρμπο, με τον τελευταίο να δίνει εντυπωσιακή ασίστ στο Γεσίλ.

Είναι διαφορετικό να αγωνίζεται ένας ποδοσφαιριστής με την ποιότητα του Πορτογάλου μπακ στην Μπουντεσλίγκα απ' όσο στην Ελλάδα. Στο Γερμανικό πρωτάθλημα δεν ξεχώριζε ο Βιεϊρίνια σαν την μύγα μες στο γάλα και δεν ένιωθε την ανάγκη πως πρέπει να κάνει τη διαφορά, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να πειθαρχήσει στο ρόλο του. Ο ρόλος του μπακ είναι σύνθετος, απαιτεί πολλά τρεξίματα και συγκέντρωση για να διαβάζεις συνέχεια την κίνηση του αντιπάλου. Ο Βιεϊρίνια δεν ήρθε στην Ελλάδα για να μαρκάρει την κίνηση και να έχει το μυαλό του στον κάθε Σπιριντόνοβιτς.

Η επιλογή να παίξει μπακ ο Βιεϊρίνια έδωσε χώρο για να χτυπήσει ο Πανιώνιος και είχε το νούμερο ένα ποιοτικό όπλο του ΠΑΟΚ μακριά από χώρους που να του δίνουν τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά. Το στενάχωρο για τον ΠΑΟΚ ήταν πως ο Πορτογάλος έδειχνε να είναι σε εντυπωσιακή κατάσταση και ήταν σε θέση να κάνει την διαφορά.

Το γεγονός όμως πως έπαιρνε την μπάλα και μπορούσε να την κρύψει, τον έκανε να θέλει να κινηθεί επιθετικά, να βγαίνει ψηλά και να χάνει τη θέση του. Είναι απίστευτο που για να χωρά ο άτεχνος Τζάλμα Κάμπος, ο Βιεϊρίνια, χαραμίζεται να κάνει τον ακραίο μπακ. Φώναζε ο Πορτογάλος με τις ενέργειες του πως ήταν έτοιμος να κάνει μεγάλη διαφορά και ο Λουτσέσκου κατάφερε να κάνει το όπλο του πρόβλημα και να δεχτεί γι' αυτόν δύο τέρματα.

Είναι παράξενο που ακόμα και όταν έπαιξε ο Γρηγορίου με τρεις στην άμυνα και χρειαζόταν μία ποιοτική επινόηση κοντά στην αντίπαλη περιοχή, προτίμησε να βάλει τον Λημνιό από το να πάει τον Βιεϊρίνια πιο ψηλά. Ποδοσφαιριστή που άφηνε με ενέργειες μέσα στο γήπεδο τους αντίπαλους με ανοιχτό το στόμα, τον χαράμιζε να παίρνει την μπάλα και να βάζει φόρα για να κάνει το αράουτ, λες και είμαστε στην εποχή του Σημαιοφορίδη.

Στο τέλος τον έκανε να φαίνεται και καταδικαστικός για την ομάδα του.

ΕΚΑΝΕ ΧΑΡΑΚΙΡΙ

Ο ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη έκανε χαρακίρι, έφαγε δύο γκολ από ομάδα που κατέβηκε για να πάρει το 0-0 σε χώρο που δημιούργησε μόνος του. Άφησε δύο βαθμούς αντιμετωπίζοντας τον Πανιώνιο την καλύτερη δυνατή χρονική συγκυρία και έχοντας ο ίδιος δείξει αγωνιστική βελτίωση. Οι ποδοσφαιριστές του Λουτσέσκου έκαναν το πιο παραγωγικό εκτός έδρας παιχνίδι τους, ήταν σαφώς ανώτεροι από τις προηγούμενες εξόδους που είχαν αφήσει βαθμούς, όμως τους έλειπε η σωστή καθοδήγηση από τον πάγκο.

Ο Ρουμάνος δείχνει κατώτερος του ρόστερ που έχει στα χέρια του και χαρίζει το πρωτάθλημα. Το κέρδος από το παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη είναι πως ο ΠΑΟΚ έβγαλε ανωτερότητα, είχε σε πολύ καλή ημέρα τον Μάτος, ο Βιερίνια με την μπάλα έκανε μαγικά, έχει αρκετές μεσοεπιθετικές επιλογές και δείχνει έστω και με αργά βήματα να βρίσκεται σε αγωνιστική πρόοδο. Χρειάζεται όμως διαφορετική διαχείριση για να μπορέσει να εισπράξει την ποιότητα και το βάθος που έχει το ρόστερ του.

ΑΔΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΛΕΜΟΝΗ

Ο Λεμονής πέρασε δύσκολες ημέρες. Δέχτηκε πολύ έντονη κριτική από ένα μεγάλο ποσοστό ρεπόρτερ της ομάδας, πληρώνοντας πως ο οργανισμός του Ολυμπιακού δεν μπόρεσε να αντέξει πως με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το παιχνίδι με την Σπόρτινγκ, στην ουσία μείωσε το ρόστερ και τις δυνατότητες της ομάδας. Προσωπικά δεν τον κατηγορώ, παρότι πιστεύω πως θα μπορούσε να συνδυάσει σχήμα που να προσφέρει αμυντική θωράκιση, αλλά και την δυνατότητα να μπορεί να απειλήσει έστω και με λίγους ποδοσφαιριστές.

Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, ό,τι και να δοκίμαζε ο φετινός Ολυμπιακός δεν είναι σε θέση να φανεί ανταγωνιστικός απέναντι σε αντίπαλο που μπορεί να αγωνιστεί σε υψηλό ρυθμό, οπότε πήγε με την λογική του μην διασυρθούμε. Κανένας όμως δεν θα χειροκροτήσει όταν παίζει άσχημα και απλά πετυχαίνεις να χάσεις χωρίς να διαλυθείς. Και όταν αυτή η επιλογή γίνεται σε συνεχόμενα παιχνίδια, είναι φυσικό να κουράζει και ο Ολυμπιακός είναι δύσκολη ομάδα.

ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Το παιχνίδι με την Κέρκυρα ήταν εύκολο να καταλάβει κανείς πως ήταν οριακό για τον προπονητή του Ολυμπιακού. Δεν είχε περιθώριο να μην το πάρει. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές στον Ολυμπιακό που ο Λεμονής τούς προσέφερε την ευκαιρία να μπουν και σε αυτό το κομβικό παιχνίδι έπαιξαν γι' αυτόν. Δεν ήταν καλός ο Ολυμπιακός, για ακόμα μία φορά αποδείχθηκε πως δεν μπορεί να επιτεθεί, έχοντας σχήμα που θα του εξασφαλίζει αμυντική συνέπεια.

Απλά στην Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να τον ευνοούν σ' ένα μεγάλο αριθμό παιχνιδιών άναρχα παιχνίδια που θα δημιουργούνται συνεχώς φάσεις και από τις δύο ομάδες. Στο ημίχρονο ο Λεμονής κατάλαβε πως ήρθε η ώρα για να πάρει ρίσκο. Τα χρονικά περιθώρια είχαν στενέψει για τον ίδιο και έπρεπε να γυρίσει το παιχνίδι με κάθε κόστος. Έκανε δύο αλλαγές. Έβγαλε τον υπερβολικά αργό Ταχτσίδη και τον Πάρντο για να βάλει τους Μάριν - Τζουρτζεβιτς.

Πήρε το ρίσκο να παίξει με μοναδικό αμυντικό χαφ τον Ρομάο, για να έχει στο γήπεδο δεκάρι, δύο εξτρέμ και δύο επιθετικούς. Έτσι κι αλλιώς και με ισορροπημένο σχήμα που έπαιζαν οι "ερυθρόλευκοι" δέχονταν επιθέσεις με μεγάλη ευκολία. Τουλάχιστον έπρεπε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις πιέσει ο Ολυμπιακός. Ο Λεμονής το έκανε, πήγαμε σε έναν αγώνα που όποιος είχε την μπάλα μπορούσε να δημιουργήσει επίθεση και στο πάνω κάτω δικαιώθηκε.

ΝΙΚΗΣΕ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ «ΕΚΤΕΛΕΣΗ»

Μπορούμε να βρούμε θετικά σχόλια για την αντίδραση των «ερυθρόλευκων». Να τονιστεί πως ο Τζούρτζεβιτς παίζοντας ως δίδυμο με τον Ανσαριφάρντ έκανε ένα πολύ καλό 45λεπτο και έδειξε πως παίζοντας σε σχήμα με δύο μπορεί να προσφέρει.

Επίσης ότι ο Ολυμπιακός έχοντας στο γήπεδο δύο επιθετικούς, πίσω τους τον Φορτούνη και δύο εξτρέμ, μπορεί τις μικρές ομάδες στο πρωτάθλημα να τις «πνίξει». Επίσης όμως είδαμε πως με το συγκεκριμένο σχήμα ισορροπία δεν υπήρχε, ο αντίπαλος μπορούσε όποτε έπαιρνε κατοχή να φτάσει μέχρι τα στόπερ και να δημιουργήσει καθαρές ευκαιρίες. Νίκησε ο Ολυμπιακός, γιατί οι ποδοσφαιριστές του Βοσνιάδη δεν είχαν ποιότητα και αυτοπεποίθηση στην εκτέλεση.

Φυσικά ο Λεμονής δικαιώθηκε για την επιλογή του να πάει σε ένα άκρως επιθετικό σχήμα και να γεμίσει την αντίπαλη περιοχή. Άλλωστε και στο πρώτο ημίχρονο που έπαιζε με δύο αμυντικά χαφ, η Κέρκυρα με μεγάλη ευκολία δημιουργούσε επιθέσεις. Αυτό που άλλαξε ήταν πως στο δεύτερο ημίχρονο στην κατοχή του ο Ολυμπιακός κατάφερε να ασκήσει τόσο έντονη πίεση στην περιοχή της Κέρκυρας, που στην πράξη του επέτρεψε να μπει με την μπάλα στα δίχτυα. Είχε ένα άκρως επιθετικό σχήμα, ανέβαινε και στην αντίπαλη περιοχή ο Σισέ και τα μαρκαρίσματα στην περιοχή της Κέρκυρας δεν έβγαιναν.

Εδώ θέλω να σημειώσω πως ήταν μεγάλο τακτικό λάθος που δεν άλλαξε τον σχηματισμό του στο ημίχρονο ο Βοσνιάδης. Έπρεπε να περιμένει πως ο Λεμονής θα βάλει δεύτερο επιθετικό και να χρησιμοποιήσει και αυτός τριάδα στην άμυνα με το ξεκίνημα του ημιχρόνου, χώρους για αντεπιθέσεις θα έβρισκε, το ζητούμενο ήταν να βγουν τα μαρκαρίσματα μέσα στην περιοχή.

ΝΙΚΗ ΑΝΑΣΑ

Ο Λεμονής πέτυχε μία νίκη που τη χρειαζόταν. Είδε για ακόμα μία φορά πως υπάρχουν ποδοσφαιριστές που αναγνωρίζουν ότι τους έχει βοηθήσει, τον στηρίζουν και παίζουν γι' αυτόν, αλλά όποιος κάτσει να δει με ηρεμία το παιχνίδι θα καταλάβει πως δεν μπορεί να γίνει σοβαρή ποδοσφαιρική συζήτηση. Ήταν ένας αγώνας που οι τακτικές είχαν πάει περίπατο και ο Ολυμπιακός νίκησε επειδή η Κέρκυρα δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις πολλές ευκαιρίες που της δόθηκαν και ο προπονητής της δεν αντέδρασε όταν γέμισε την περιοχή της ο Ολυμπιακός.

Η νέα εκτός έδρας απώλεια του ΠΑΟΚ δίνει έστω για μία ημέρα την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να πατήσει κορυφή. Σε ένα πρωτάθλημα που θυμίζει αρκετά αυτά των παλιότερων εποχών, που η περιφέρεια έδινε τίτλους, ο Ολυμπιακός έστω και με ανορθόδοξο τρόπο πέτυχε μία εκτός έδρας νίκη που τα προηγούμενα χρόνια φάνταζε δεδομένη, στο φετινό πρωτάθλημα όμως είναι πολύτιμη.

Αυτές οι νίκες είναι που θα κρίνουν στο τέλος τον πρωταθλητή. Ένα διπλό στη Νέα Σμύρνη που ήρθε έστω και με χίλια ζόρια και μία νίκη που δεν έγινε στο ίδιο γήπεδο, είναι πιθανό να κάνει στο τέλος τη διαφορά σε ένα πρωτάθλημα που μετά από χρόνια είναι κανονικό. Οι λεπτομέρειες θα παίξουν το ρόλο τους. Αυτές τις λεπτομέρειες μέχρι στιγμής ο ΠΑΟΚ δεν τις έχει μαζί του.

Πηγή: Contra

Δημοφιλή