Η άλλη εικόνα της Κίνας: Παιδιά ταξιδεύουν κάτω από λεωφορεία για να δουν τους γονείς τους

Η άλλη εικόνα της Κίνας: Παιδιά ταξιδεύουν κάτω από λεωφορεία για να δουν τους γονείς τους

Θλίψη και κατακραυγή έχουν προκαλέσει στην Κίνα οι εικόνες δύο αγοριών να ταξιδεύουν στο κάτω μέρος ενός λεωφορείου με την ελπίδα να βρουν τους γονείς τους.

Σύμφωνα με το BBC, τα δύο αδέρφια ταξίδεψαν 80 χιλιόμετρα, προέρχονται από ένα φτωχό χωριό στο νότιο Guangxi και προσπαθούσαν να φτάσουν στους γονείς τους που εργάζονται στη γειτονική επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Όπως αναφέρει η Southern Morning Post (Nanguo Zaobao) τα δύο παιδιά έχουν ηλικία 8 με 9 ετών και βρέθηκαν στις 23 Νοεμβρίου, την ίδια μέρα που δάσκαλός τους είχε δηλώσει την εξαφάνισή τους, γεμάτα λάσπη και προσκολλημένα στο κάτω μέρος του λεωφορείου από υπεύθυνους ασφαλείας όταν το όχημα σταμάτησε σε σταθμό.

Αμέσως οι φωτογραφίες τους έκαναν το γύρο του διαδικτύου ξεσηκώνοντας σάλο αντιδράσεων για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που αφήνουν πίσω γονείς προκειμένου να εργαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως τα μικρά παιδιά είχαν ταξιδέψει περίπου τρία μίλια απότομων πλαγιών με αποτέλεσμα το προσωπικό που τους εντόπισε να εκφράσει την έκπληξή του για το γεγονός ότι και τα δύο εντοπίστηκαν σώα και αβλαβή. «Τα σώματα αυτών των παιδιών ήταν πολύ λεπτά και έτσι το κάτω μέρος του οχήματος ήταν μία καλή κρυψώνα», είπε ένας από τους εργαζόμενους που βρήκαν τα παιδιά μιλώντας στην Southern Morning Post.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα αγόρια ήταν απρόθυμα να μιλήσουν ωστόσο υπάλληλος δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι κατάλαβαν ότι τους έλειπαν οι γονείς τους και έτσι ξεκίνησαν να τους βρουν. Τελικά οι συγγενείς των δύο αγοριών ενημερώθηκαν για τον εντοπισμό τους και τα παρέλαβαν το ίδιο βράδυ.

Η είδηση πάντως όπως τονίζει το BBC σόκαρε την διαδικτυακή κοινότητα της Κίνας και αποτέλεσε κύριο θέμα συζήτησης στο δημοφιλές microblog Sina Weibo με τις φωτογραφίες να χαρακτηρίζονται από τους περισσότερους ως «σπαραξικάρδιες». «Υπάρχουν πάρα πολλά μικρά παιδιά στην Κίνα που διαχωρίζονται από τους γονείς τους από μικρή ηλικία. Ποιος τα φροντίζει και βρίσκει προβλήματα για τα προβλήματά τους», αναρωτήθηκε ένας από τους χρήστες του microblog.

Πάντως οι περισσότεροι τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στα παιδιά που μένουν πίσω τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από αγροτικές περιοχές και οι γονείς τους αναγκάζονται να τα αφήνουν είτε στους παππούδες είτε -σε ακραίες περιπτώσεις- ακόμα και μόνα τους προκειμένου να εργαστούν σε πόλεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα δύο αγόρια ήταν σε οικοτροφείο.

«Το κινέζικο όνειρο έγινε πικρό»

Χαρακτηριστικό του σοκ πάντως που προκάλεσε η εικόνα των δύο αγοριών στο κάτω μέρος του φορτηγού είναι το γεγονός ότι πολλοί ήταν εκείνοι που χλεύασαν την ιδέα του «κινέζικου όνειρου». Πρόκειται για μια έννοια του Κομμουνιστικού Κόμματος που διαδόθηκε από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το 2013 και καθορίζει μια σειρά προσωπικών και εθνικών ιδεωδών. Ένα από αυτά, όπως εξηγεί το BBC είναι η εξάλειψη της εθνικής φτώχειας μέχρι το 2020. «Η άνοδος της Κίνας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων για τη δουλειά τους», έγραψε σχετικά ένας χρήστης λαμβάνοντας πάνω από 200 likes ενώ ένας άλλος έκανε λόγο για «πικρό κινέζικο όνειρο» για τα δύο αυτά «ανόητα παιδιά». «Δεν είναι το κινέζικο όνειρο προς το συμφέρον αυτών των παιδιών;», έγραψαν άλλοι χρήστες.

Δημοφιλή