Πώς η διένεξη για την σύμβαση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία εξελίχθηκε σε μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη

Πώς η διένεξη για την σύμβαση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία εξελίχθηκε σε μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη
Eurokinissi

Για τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία και συγκεκριμένα για τη συμφωνία πώληση αυτών στην εν λόγω χώρα. Αυτό ήταν το μενού της Βουλής σήμερα, Δευτέρα. Οι τόνοι ήταν υψηλοί, τα πυρά πηγαινόερχονταν - το ίδιο και τα έγγραφα- και τα συμπεράσματα ήταν τα εξής:

Από την πλευρά της κυβέρνησης το όλο ζήτημα αποτελεί μία προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας για συκοφαντία αφού όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας «Δεν έχουμε μεσάζοντα αλλά συμφωνία ανάμεσα στα δυο κράτη». Ωστόσο, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει σκάνδαλο, και μάλιστα ένα σκάνδαλο Τσίπρα-Καμμένου αφού όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατέληξαν όμηροι ο ένας του άλλου. Και όπως ήρθαν μαζί, ξέρουν και ότι μαζί θα φύγουν».

Τσίπρας: «Γνήσια η εξουσιοδότηση, δεν έχουμε μεσάζοντα αλλά συμφωνία ανάμεσα στα δυο κράτη»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο εν λόγω εξουσιοδοτηθείς από τη Σ. Αραβία κ. Παπαδόπουλος - «έμαθα το όνομα του πρόσφατα, εσείς τον ξέρατε από παλιότερα» - ήρθε τον Μάιο του 2016 και παρουσίασε την εξουσιοδότηση που κατείχε, όχι από ένα στέλεχος του υπουργείου Άμυνας της Σ. Αραβίας, αλλά από τον διευθυντή εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ της Σ. Αραβίας.

«Η ελληνική πλευρά ως όφειλε προέβη στις προβλεπόμενες διαδικασίες για να διαπιστώσει την αυθεντικότητα αυτής της εξουσιοδότησης και ζήτησε με έγγραφο τέλη Αυγούστου του 2016 στον στρατιωτικό ακόλουθο της χώρας στα ΗΑΕ (διότι η Ελλάδα δεν έχει στη Σ. Αραβία), να προβεί στις προβλεπόμενες επίσημες ερωτήσεις για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα αυτής της εξουσιοδότησης».

«Και τον Σεπτέμβριο του 2016 πράγματι υπάρχει επίσημο αίτημα του ακολούθου άμυνας προς το ΥΠΕΘΑ της Σ. Αραβίας για την επικύρωση της γνησιότητας εξουσιοδότηση, (σ.σ. έγγραφα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στα πρακτικά)».

«Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξε απάντηση από την πλευρά της Σ. Αραβία ότι το έγγραφο αυτό είναι αυθεντικό».

«Και στις 17 Νοεμβρίου 2016 επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από το ΥΠΕΘΑ της Σ. Αραβίας και μάλιστα υπογεγραμμένο από τον διευθυντή της επιτροπής εξοπλισμών».

«Στις 17 Νοεμβρίου 2016 έχουμε την επίσημη πιστοποίηση προς χρήση ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση και έχουμε και το λεγόμενο πιστοποιητικό που επικύρωσε η πρεσβεία μας στο Ριαντ».

«17 Νοεμβρίου η πρεσβεία μας στο Ριάντ γνωρίζει ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση, άρα δεν έχουμε να κάνουμε με έναν μεσάζοντα, αλλά με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο από το ΥΠΕΘΑ της Σ. Αραβίας, ο οποίος θα συνδιαλλαγεί με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να καταλήξουν σε διακρατική συμφωνία, διότι σε διακρατική συμφωνία κατέληξε».

«Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ, 4 μέρες μετά από τη 17η Νοεμβρίου 2016, όπου επικύρωσε το πιστοποιητικό που έλεγε ότι ήταν ο αυθεντικός εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας στην Ελλάδα, έστειλε πράγματι ένα τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ που λέει μεταξύ άλλων ότι: υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Σαουδάραβα υπουργού, η οποία λέει ότι επειδή στη διαδικασία εμπλέκεται μια ελληνική εταιρεία, θα έπρεπε να έρθει απευθείας η ίδια η πηγή στην Ελλάδα προκειμένου να έχει συνεργασία για να πάρει η Σαουδαραβική πλευρά σε χαμηλότερο τίμημα την αγορά του υλικού. Ο πρέσβης καταλήγει ότι εφόσον η ελληνική πλευρά καταρχήν συμφωνεί, ο σύνδεσμος αυτός του ΥΠΕΘΑ προτίθεται να έρθει άμεσα στην Αθήνα για κατ' ιδίαν διαβούλευση, διευθέτηση και πληρωμή».

«Η διαδικασία κινήθηκε όχι δια της πηγής και του ανθρώπου αυτού που εμφανίστηκε στον πρέσβη ως ενδιάμεσος, αλλά κινήθηκε με την κανονική διαδικασία όπως είχε ξεκινήσει εφόσον η πλευρά του ΥΠΕΘΑ είχε κάθε διαβεβαίωση και έγκριση ότι είναι ο επίσημος. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αν γινόταν το αντίθετο σωστά η αντιπολίτευση θα εξανίστατο».

«Όταν ξέσπασε αυτός ο θόρυβος το τελευταίο 15ημερο, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ μια εξήγηση. Ζήτησε να μάθει γιατί ο πρέσβης θεωρεί ότι αυτός δεν είναι ο αυθεντικός εκπρόσωπος της σαουδαραβικής πλευράς, αλλά κάποιος άλλος, ενδεχομένως αυτή η πηγή η συγκεκριμένη που ο πρέσβης ζήτησε από την Αθήνα να έρθει για συζητήσεις».

«Η απάντηση του πρέσβη ήταν προφορική τότε στον ΥΠΕΞ, ότι τα έχει μάθει γιατί η πηγή αυτή βρίσκεται πολύ κοντά εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, στο υπουργικό συμβούλιο, ότι ήταν παρών και άκουσε τη συζήτηση».

«Ο ΥΠΕΞ φώναξε τον πρέσβη της Σ. Αραβίας στην Ελλάδα, και τον ρώτησε εάν υπάρχει περίπτωση κάποιος τρίτος να παρίσταται στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και εκείνος απάντησε βεβαίως όχι».

«Τότε ο ΥΠΕΞ ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ να κατονομάσει σε νέο τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού ποια είναι αυτή η πηγή, ποιος είναι αυτός ο ενδιάμεσος».

Ο« πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ είπε ότι αρχική πληροφορία, Νοέμβριο του 2016, περί ενδιαφέροντος σαουδαραβικής πλευράς για την αγορά του εν λόγω υλικού καθώς και ενημέρωση περί διαμειφθέντων σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο του περιήλθαν από το ίδιο πρόσωπο. Από Έλληνα και το όνομα αυτού: Τζον Σφακιανάκης, από το Ηράκλειο Κρήτης».

«Στην καλύτερη περίπτωση λέω εγώ -δεν θέλω να ενοχοποιήσω κανέναν-, ήθελε να βρει μια καλύτερη τιμή, δηλαδή λιγότερο συμφέρουσα για την ελληνική πλευρά προς τη σαουδαραβική πλευρά. Στη χειρότερη περίπτωση τι να φανταστώ εγώ;»

Μητσοτάκης: Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους

«Ο ρόλος του κ . Παπαδόπουλου είναι εξαιρετικά ύποπτος»,

«Είστε η πρώτη κυβέρνηση που θα ελεγχθείτε γιατί επιχειρήσατε να ξεπουλήσετε στο σκοτάδι στρατιωτικό υλικό. Επιστρατεύοντας σκοτεινά πρόσωπα. Παρακάμπτοντας νόμιμες διαδικασίες. Και αντιστρέφοντας την πατέντα Τσοχατζόπουλου»

«Αυτό που στην αρχή αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου από σήμερα είναι σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου»

«Εσείς επαναφέρατε τους μεσάζοντες στο υπουργείο Άμυνας, που είχαν καταργηθεί μετά τις υποθέσεις του πρώην υπουργού Τσοχατζόπουλου. Και είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα ελεγχθεί γιατί ξεπουλάτε στρατιωτικό υλικό. Το ηθικό σας πλεονέκτημα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της πολιτικής ζωής. Ο κυβερνητικός σας εταίρος αποδεικνύεται ότι πουλάει οβίδες και βόμβες στις αραβικές χώρες με τη βοήθεια μεσαζόντων. Σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε καθαιρέσει τον υπουργό του. Εσείς δεν το κάνετε, μήπως σας εκβιάζει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση; Πώς να πάτε σε εκλογές με τα 15 δισ. μέτρων που έχετε φέρει και με το ρεκόρ φόρων. Δεν είσαστε πια σε θέση να απειλήσετε κανέναν, πολλώ δε μάλλον που έχει διαταχθεί έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση που διενεργεί η εισαγγελέας Διαφθοράς. Αργά η γρήγορα εκλογές θα γίνουν και θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες και η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και δεν θα μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκάλυψης. Και δεν θα υπάρχει το ενδεχόμενο παραγραφής ποινικών ευθυνών. Θα τη βρείτε μπροστά σας την υπόθεση αυτή. Σήμερα έχετε την ευκαιρία κ. Τσίπρα και εσείς και ο υπουργός σας να δώσετε απαντήσεις».

Επίσης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κρίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε σε κανένα από τα εξής έξι ερωτήματα τα οποία έθεσε:

  • Γιατί, ενώ η Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εγκρίνει διακρατική συμφωνία, εμπλέξατε στην υπόθεση μεσάζοντα; Για ποιο λόγο χρειάζονται μεσάζοντες, όταν απαγορεύονται από τον νόμο του 2011;
  • Γιατί υπεγράφη η συμφωνία με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα που του έχει επιβληθεί πρόστιμο από τις ελεγκτικές Αρχές, την ίδια ώρα που είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών αρμοδίως ότι δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία;
  • Υπάρχει τελικά ή δεν υπάρχει συμφωνία; Αν υπάρχει γιατί δεν έχουν πιστωθεί 66 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ταμείο; Αν δεν υπάρχει, ποιος έχει την ευθύνη που χάθηκαν τα χρήματα;
  • Γιατί εκ των υστέρων, και αφού ενεπλάκη ο κ. Παπαδόπουλος, δεν ενημερώσατε τη Βουλή;
  • Η Βουλή είχε συμφωνήσει να πουληθούν 300.000 βλήματα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις προξενικές μας Αρχές στο Ριάντ, η Σαουδική Αραβία θέλει 100.000 βλήματα. Πού θα πηγαίναν τα υπόλοιπα 200.000 βλήματα και τα χρήματα που αντιστοιχούν;

«Δεν τελειώνει εδώ αυτή η υπόθεση. Υπάρχουν εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου που θα διερευνήσουν τι έχει συμβεί. Αύριο υπάρχει συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών. Γιατί κ. Καμμένε δεν ζητάτε να έλθει ο κ. Κυριακίδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, ή ο κ. Παπαδάκης ή ακόμη και ο κ. Σφακιανάκης. Μήπως είναι καλή ιδέα να ζητήσουμε και από τον κ. Ρουμπάτη, τον διοικητή της ΕΥΠ, να έλθει να μας διαφωτίσει για τον πραγματικό ρόλο του κ. Παπαδόπουλου».

Δημοφιλή