Πάρτε ένα σκύλο για να ζήσετε περισσότερο

Πάρτε ένα σκύλο για να ζήσετε περισσότερο
Getty Images/iStockphoto

Αν ακόμη ψάχνετε έναν καλό λόγο για να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι, μια σουηδική μελέτη μόλις προσέφερε τον καλύτερο: τα αγαπησιάρικα τετράποδα προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μειώνουν τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα.

Μια επιστημονική ομάδα από τη Σουηδία μελέτησε για 12 χρόνια πάνω από 3.4 εκατομμύρια κατοίκους της Σουηδίας μεταξύ 40 και 80 ετών. Εξαιρέθηκαν όσοι είχαν ιστορικό καρδιακών νοσημάτων, ενώ τέθηκαν παράμετροι ηλικίας, φύλου και οικογενειακής κατάστασης, μεταξύ άλλων. Ας σημειωθεί, ότι στη Σουηδία όλα τα σκυλιά καταχωρούνται και ταυτοποιούνται με τσιπ ή με ωτικό τατουάζ.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακά προβλήματα, ενώ τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο θετικά για όσους ζουν μόνοι τους, καθώς ένας σκύλος μειώνει κατά 33% τον πρόωρο θάνατο. Οι μεγάλες οικογένειες επίσης σημείωσαν θετικά αποτελέσματα, παρότι κατέγραψαν ένα μικρότερο ποσοστό στο 11%.

Η επίδραση ήταν πιο ισχυρή με συγκεκριμένες ράτσες, όπως τα Πόιντερ και τα Λαμπραντόρ. Ο υπεύθυνος της μελέτης, Tove Fall, είχε σχετικά: «Το να έχεις σκύλο σου δίνει ένα εξαιρετικό κίνητρο για να βγεις από το σπίτι και να κινηθείς, ενώ μπορεί να προσφέρει και κοινωνική στήριξη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αν χαρίσεις έναν σκύλο σε ένα ηλικιωμένο μέλος της οικογένειας, αυτόματα θα είναι πιο υγιής και θα ζήσει περισσότερο».