Οι άνθρωποι που έχουν πολλούς φίλους στο Facebook μοιράζονται ένα όχι και τόσο κολακευτικό χαρακτηριστικό

Οι άνθρωποι που έχουν πολλούς φίλους στο Facebook μοιράζονται ένα όχι και τόσο κολακευτικό χαρακτηριστικό
shutterstock

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι μάλλον πιστεύαμε ότι εκείνοι που έχουν πολλές εκατοντάδες φίλους στο facebook λογικά είναι πολύ κοινωνικά όντα ή/και έχουν ένα μεγάλο κύκλο γνωριμιών από χώρους εργασίας, παρέες κλπ. Μια πρόσφατη έρευνα, όμως, θέτει μία ακόμα παράμετρο γι' αυτούς τους ανθρώπους.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Heliyon και αναφέρει ότι υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ατόμων που μετρούν πολλούς, πάρα πολλούς φίλους στο facebook. Ποιο είναι αυτό; Ο υλισμός που τους διακατέχει.

Στη μελέτη συμμετείχαν 242 χρήστες του Facebook, ηλικίας 17-51 ετών με έδρα τη Γερμανία και τα ευρήματα ήταν αρκετά απρόσμενα και εντυπωσιακά. Βάσει των αποτελεσμάτων της, εκείνοι που έχουν εκατοντάδες φίλους στη δημοφιλή πλατφόρμα χαρακτηρίζονται από υλιστικές τάσεις, ενώ αντιμετωπίζουν και τους εν λόγω «φίλους» ως «ψηφιακά αντικείμενα», χρησιμοποιώντας τα social media ως μέτρο για να υπολογίσουν και να επιδείξουν στους ακολούθους τους τα πλούτη και την επιτυχία τους.

Στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να απαντήσουν κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με μια σειρά από δηλώσεις που σχετίζονται με καθημερινές δραστηριότητες στα social media όπως «το να έχω πολλούς φίλους στο Facebook συνεισφέρει στην αύξηση της επιτυχίας μου στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή». Επιπλέον, απάντησαν σε προτάσεις αναφορικά με τον καταναλωτισμό όπως «Συνήθως αγοράζω μόνο ρούχα που χρειάζομαι».

«Οι υλιστές χρησιμοποιούν πιο συχνά το Facebook επειδή τείνουν να αντιμετωπίζουν ως αντικείμενο τους διαδικτυακούς τους φίλους. Νιώθουν πως όσο πιο πολλούς φίλους έχουν στο Facebook, τόσο πιο πολύ αυξάνουν τα υπάρχοντά τους», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Phillip Ozimek και συμπληρώνει: «Το Facebook αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα για κοινωνικές συγκρίσεις με εκατομμύρια προφίλ και πληροφορίες για άλλους ανθρώπους. Και είναι δωρεάν. Οι υλιστές αγαπούν τα εργαλεία που είναι δωρεάν».

Πρόσφατες μελέτες σχετικά με το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταλήξει ότι ένας μέσος χρήστης έχει περίπου 155 φίλους. Οπότε, αν ο δικός σας αριθμός φίλων ξεφεύγει αρκετά από αυτό, μάλλον θα πρέπει να προβληματιστείτε.