Τα «εγκλήματα τιμής» του Πακιστάν: Δολοφόνησαν νεαρό ζευγάρι επειδή παντρεύτηκε χωρίς άδεια από συγγενείς

Τα «εγκλήματα τιμής» του Πακιστάν: Δολοφόνησαν νεαρό ζευγάρι επειδή παντρεύτηκε χωρίς άδεια από συγγενείς
REUTERS/Akhtar Soomro TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Akhtar Soomro TPX IMAGES OF THE DAY
Akhtar Soomro / Reuters

Στη σύλληψη δέκα ατόμων για τη δολοφονία ενός νιόπαντρου ζευγαριού, θυμάτων ενός «εγκλήματος τιμής» προχώρησε η αστυνομία του Πακιστάν στο Καράτσι.

Όπως αναφέρει ο Guardian επικαλούμενος πληροφορίες του AP ο αξιωματικός της αστυνομίας Κασίμ Χαμίντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι την περασμένη εβδομάδα ο 24χρονος Αμπντούλ Χαντί και η 19χρονη Χασίνα Μπίμπι δολοφονήθηκαν από συγγενείς τους επειδή νωρίτερα μέσα στο μήνα παντρεύτηκαν χωρίς να πάρουν άδεια από μεγαλύτερα μέλη των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του πατέρα του Χαντί και εννέα ακόμα συγγενών μετά τον εντοπισμό των σορών των άτυχων νεαρών σε νεκροταφείο της περιοχής, ενώ ο πατέρας της νεαρής κοπέλας έχει διαφύγει.

Για την εξαφάνιση του νεαρού ζευγαριού είχε ενημερώσει τις δυνάμεις ασφαλείας ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοίκιαζαν, αφού δεν τους είχε δει για τρεις συνεχόμενες ημέρες και όταν επέστρεψε στο σπίτι ανακάλυψε ίχνη αίματος.

«Η νεκροψία έδειξε ότι το ζευγάρι στραγγαλίστηκε», δήλωσε ο γιατρός Ροχίνα Χάσαν. Ωστόσο σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας, οι συλληφθέντες ομολόγησαν ότι δολοφόνησαν το ζευγάρι με μαχαίρια. Στη συνέχεια πάντως οι σοροί τους τοποθετήθηκαν σε σακούλες απορριμμάτων και θάφτηκαν σε ένα νεκροταφείο, σε ξεχωριστούς τάφους, χωρίς να γίνει τελετή ή προσευχές.

«Οι δύο σκοτώθηκαν στο όνομα της τιμής», σχολίασε ο αξιωματικός της αστυνομίας. «Ερευνούμε αν την εκτέλεσή τους είχε ζητήσει μια ζίργκα», ένα παραδοσιακό τοπικό συμβούλιο, δήλωσε άλλος αξιωματικός, ο Αμπίντ Μπαλόχ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, έναν ανεξάρτητο οργανισμό, τουλάχιστον 280 «εγκλήματα τιμής» (κυρίως εναντίον γυναικών) διαπράχθηκαν από τον Οκτώβριο του 2016 ως τον Ιούνιο του 2017. Ένας αριθμός που προφανώς είναι μικρότερος από τον πραγματικό.

Οι δράστες των εγκλημάτων αυτών σπάνια τιμωρούνται, με τις οικογένειες των θυμάτων να μπορούν να συγχωρήσουν τους δολοφόνους, που είναι συχνά συγγενείς τους, αν τους καταβάλουν ένα ποσό, βάσει του ισλαμικού νόμου.

Ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το 2016 είχε στόχο να σταματήσει την πρακτική αυτή, όμως οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει».

(Με πληροφορίες Guardian, AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή