Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση: Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα

Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση: Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα
Eurokinissi

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, με στόχο όλα να έχουν κλείσει έως το Σάββατο και στο Eurogroup της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου θα επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά των δανειστών, η επίτευξη του στόχου είναι εφικτή καθώς όπως αναφέρουν υπάρχει κλίμα συναντίληψης και διάθεση να υπάρξει συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα έως το τέλος της εβδομάδας.

Ήδη το πρώτο βήμα για την επίτευξη Staff Level Agreement εντός του χρονοδιαγράμματος, έγινε μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων να αναστείλουν την αποχή τους από όλους τους πλειστηριασμούς. Κατά τη έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Πειραιά και νήσων, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν τη λήξη της αποχής και την έναρξη την Τετάρτη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ύστερα και από διαβεβαιώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι θα ασχοληθεί με αιτήματα τους για την προστασία τους.

Η απόφαση αυτή επιτρέπει τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 29 Νοεμβρίου, όπως έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ωστόσο, η απόφαση των συμβολαιογράφων ορίζει δοκιμαστική περίοδο δύο μηνών προκειμένου να διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για προστασία όλων των εμπλεκόμενων.

Συμφωνία για «λιγότερη» ΔΕΗ

Στο δεύτερο ανοιχτό μέτωπο, το οποίο αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στο πρώτο ραντεβού με την κυβέρνηση θα βρουν οριστικοποιημένες και τις τελευταίες λεπτομέρειες της υπόθεσης. Τεχνικά κλιμάκια από τις δύο πλευρές τις τελευταίες ημέρες επιδόθηκαν σε ένα μαραθώνιο επαφών σε Αθήνα και Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα για τη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά, μαζί όμως με αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να περιοριστούν οι απώλειες της επιχείρησης.

Πρόοδος υπάρχει και στο μέτωπο του συνδικαλιστικού νόμου και του απαιτούμενου ποσοστού της απαρτίας για την απόφαση απεργιακών κινητοποιήσεων. Μετά από τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών ο τρόπος για την προκήρυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων στις επιχειρήσεις αλλάζει, καθώς πλέον αυξάνεται στο 50+1% το απαιτούμενο ποσοστό απαρτίας για τη λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων.

Εφόσον δεν προκύψουν νέες εμπλοκές και προκύψει τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με όλα τα θέματα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία, προκειμένου να κλείσει και νομοθετικά τις εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης.

Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο έως τις 22 Ιανουαρίου (την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup) ώστε να καταφέρει τότε να ολοκληρώσει και την πολιτική συμφωνία με τους Θεσμούς, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Δημοφιλή