Έκθεση ΔΟΜ για το Παιδικό Trafficking: Εμπλοκή της οικογένειας στο 41% των περιπτώσεων

Έκθεση ΔΟΜ για το Παιδικό Trafficking: Εμπλοκή της οικογένειας στο 41% των περιπτώσεων
young homeless man sleeping on the street, poverty, city
young homeless man sleeping on the street, poverty, city
bodnarchuk via Getty Images

Σύμφωνα με νέα έρευνα του ΔΟΜ, της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση και του αρμόδιου φορέα για το trafficking CTDC, το 40% των κρουσμάτων παιδικού trafficking ξεκινάει από οικειοθελή συμμετοχή συγγενών του παιδιού. Το ποσοστό εμπλοκής των συγγενών στο παιδικό trafficking μάλιστα, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο του αντίστοιχου ποσοστού για περιπτώσεις ενηλίκων, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη πλέον στοχευμένων δράσεων κατά του παιδικού trafficking.

Οι επικρατέστερες μορφές παιδικού trafficking είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση (54%), η επαιτεία (19%) και οι οικιακές εργασίες (18%). Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, τα παιδιά εξαναγκάζονται στο trafficking μέσω σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής κακοποίησης, με τους ενήλικες την ίδια ώρα να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης με στόχο την απόκτηση νομιμοποιητικών εγγράφων.

Η «στρατολόγηση» παιδιών στο trafficking οφείλεται κατά 41% σε συγγενείς, κατά 14% σε γνωστό πρόσωπο, κατά 11% σε φίλο και κατά 34% σε άλλες μεθόδους. Οι επικρατέστερες μέθοδοι ελέγχου και εκβιασμού από την πλευρά των θυτών, είναι ο ψυχολογικός εκβιασμός (24%), ο σωματικός (16%), ο σεξουαλικός (10%) και η χρήση ψυχοτρόπων χαπιών (9%).

Σχεδόν εφτά στα δέκα θύματα είναι κορίτσια (66%), ενώ τρία στα δέκα παιδιά εξωθούνται στο trafficking με στόχο του θύτη την εξαναγκαστική εργασία (31%) και τη σεξουαλική εκμετάλλευση (58%).

Η πλειονότητα των παιδιών – θυμάτων trafficking (67%) είναι μεταξύ 15 και 17 ετών. Περισσότερα από τα μισά κορίτσια που εξωθούνται στον trafficking είναι μεταξύ 15 και 17 ετών, ενώ σχεδόν το 35% των αγοριών είναι μεταξύ 0 έως 8 ετών.

«Για το ΔΟΜ είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόσβαση στην πληροφόρηση με στόχο την ενίσχυση των μεθόδων καταπολέμησης του trafficking και αναλαμβάνουμε πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, William Lacy Swing.

Τα στοιχεία για το παιδικό trafficking με την εμπλοκή της οικογένειας, προέκυψαν από έρευνα σε 12.000 παιδιά - θύματα trafficking για τα οποία είναι γνωστές οι συνθήκες στρατολόγησής τους.

Δημοφιλή