Διεθνής ανησυχία μετά την πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας: «Μπορούμε να πλήξουμε ολόκληρες τις ΗΠΑ»

Διεθνής ανησυχία μετά την πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας: «Μπορούμε να πλήξουμε ολόκληρες τις ΗΠΑ»
A pedestrian walks past a screen broadcasting a map of Japan and the Korean Peninsula during a news program reporting on North Korea's missile launch in Tokyo, Japan, on Wednesday, Nov. 29, 2017. North Korea shattered a two-month period of relative quiet by test-firing a missile that analysts say may put the U.S. east coast in range. Photographer: Keith Bedford/Bloomberg via Getty Images
A pedestrian walks past a screen broadcasting a map of Japan and the Korean Peninsula during a news program reporting on North Korea's missile launch in Tokyo, Japan, on Wednesday, Nov. 29, 2017. North Korea shattered a two-month period of relative quiet by test-firing a missile that analysts say may put the U.S. east coast in range. Photographer: Keith Bedford/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Διεθνή ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία – όπως μετέδωσε η κρατική της τηλεόραση- δοκίμασε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) νέου τύπου, τον Hwasong-15, με δραστικό βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο των ηπειρωτικών ΗΠΑ».

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15, κατά την ίδια πηγή.

Με αυτή την δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον «στόχο» της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση. Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του, αναφέρθηκε. Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα αυτοχαρακτηρίστηκε «υπεύθυνη πυρηνική δύναμη», υποστηρίζοντας πως τα στρατηγικά της όπλα έχουν αναπτυχθεί για να αμυνθεί στον «πυρηνική πολιτική εκβιασμού και απειλή των Αμερικανών ιμπεριαλιστών».

Μπορούν όντως οι Βορειοκορεάτες να πλήξουν τις ΗΠΑ;

Ο νέος Hwasong 15 αποτελεί μια πιο προηγμένη έκδοση του Hwasong 14, που δοκιμάστηκε δύο φορές τον Ιούλιο, και, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, σχεδιάστηκε να φέρει μια «πολύ μεγάλη, βαριά κεφαλή», ενώ έχει πολύ μεγαλύτερα πλεονεκτήματα από τακτικής και τεχνολογικής άποψης από τον προκάτοχό του. Βάσει της τροχιάς και της απόστασής του, θεωρείται ότι έχει βεληνεκές άνω των 13.000 χλμ- περισσότερο από ό,τι απαιτείται για να πλήξει την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την Ένωση Προβληματισμένων Επιστημόνων (Union of Concerned Scientists- ΗΠΑ). Ωστόσο, είναι ασαφές το πόσο βαρύ φορτίο μετέφερε, καθώς και το αν μπορεί όντως να μεταφέρει σε τέτοια απόσταση μια τόσο μεγάλη πυρηνική κεφαλή, όπως τόνισε η ένωση.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (o οποίος δήλωσε ότι «θα το τακτοποιήσουμε») και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έκριναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους ότι η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «τον κόσμο ολόκληρο».

«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σοβαρή απειλή την οποία η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εγείρει όχι μόνο για τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία των Τραμπ και Μουν, οι οποίοι συζήτησαν για την αντίδρασή τους στη νέα δοκιμή ICBM από την Πιονγκγιάνγκ.

Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους να ενισχύσουν την αντίδρασή τους στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων και να προτρέψουν την Κίνα να κάνει περισσότερα, σύμφωνα με δηλώσεις Ιαπώνων κυβερνητικών εκπροσώπων, μια ανάρτηση του Λευκού Οίκου στο Twitter και μια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνατότητές μας έναντι της απειλής της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, ένας εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, σε δημοσιογράφους.

Τραμπ και Άμπε επίσης «συμφώνησαν ότι η Κίνα χρειάζεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο» στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε ο Νισιμούρα.

Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες δεν εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Σούγκα συμπλήρωσε ότι το Τόκιο θα συνεργαστεί στενά με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαίτησαν η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ θα λάβει χώρα σήμερα στις 23:30 (ώρα Ελλάδας).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη υιοθετήσει το καλοκαίρι δύο νέους γύρους σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυρηνικού όπλου στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ αψηφώντας αποφάσεις του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θέλει να αποφασιστούν «νέα μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης «του δικαιώματος να απαγορεύονται οι μεταφορές αγαθών διά θαλάσσης προς και από τη Βόρεια Κορέα».

Από πλευράς του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως οι «διπλωματικές επιλογές» για τη διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης με τη Βόρεια Κορέα παραμένουν «στο τραπέζι, προς το παρόν».

Σε μια δήλωση που ανέγνωσε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να λάβει νέα μέτρα», επιπλέον των κυρώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μεταξύ των μέτρων να συμπεριλαμβάνεται «το δικαίωμα να απαγορεύεται η κυκλοφορία στη θαλάσσια περιοχή που επιτρέπει τη μεταφορά αγαθών προς και από τη Βόρεια Κορέα», σύμφωνα με τον Τίλερσον.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν καταδίκασε τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αναμενόταν και ότι η κυβέρνησή του είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Ο Μουν πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει άλλη επιλογή πέραν του να συνεχίσει να ασκεί πίεση και να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε και αυτός τη νέα δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Πιονγκγιάνγκ.

«Καταδικάζω τη νέα ανεύθυνη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας», μια ενέργεια η οποία «ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ και την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας», έγραψε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στο Twitter.

Για «ενέργεια η οποία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύει την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας την κατηγορηματική καταδίκη του αλλά και την «ετοιμότητα» της Ελλάδας «για συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μη διασπορά πυρηνικών όπλων και την αποτροπή της παράνομης μεταφοράς πολεμικής τεχνογνωσίας και υλικών».

Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ καλεί την Πιονγκγιάνγκ, «η οποία επέλεξε για πολλοστή φορά να αψηφήσει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και τις σχετικές Αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να αποστεί από κάθε νέα ενέργεια που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιστρέψει άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου για το μέλλον του πυρηνικού και πυραυλικού της προγράμματος».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή