Το περίεργο σύνδρομο που κάνει άνδρες να νιώθουν άρρωστοι μετά το σεξ

Το περίεργο σύνδρομο που κάνει άνδρες να νιώθουν άρρωστοι μετά το σεξ
Man taking medicine pill
grinvalds via Getty Images
Man taking medicine pill

«POIS» (Post Orgasmic Illness Syndrome) είναι το όνομα ενός περίεργου συνδρόμου/ φαινομένου που εκδηλώνεται σε κάποιους άνδρες, οι οποίοι νιώθουν άρρωστοι μετά το σεξ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Forbes, που επικαλείται έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine, πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα πλήρως κατανοητό: Εκδηλώνεται ως συμπτώματα γρίπης και αλλεργίας, όπως κούραση, αδυναμία μυών, αίσθηση πυρετού, κακή διάθεση, προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, ρινική συμφόρηση κλπ. Τα συμπτώματα αυτά αρχίζουν λεπτά ή ακόμα και δευτερόλεπτα μετά την εκσπερμάτωση (είτε στο πλαίσιο σεξ, είτε αυνανισμού, είτε σε ονείρωξη) και εξαφανίζονται μόνα τους μετά από 3 με 7 ημέρες.

Σε κάποιους άνδρες αυτό εκδηλώνεται από την πρώτη τους εκσπερμάτωση, ενώ για άλλους εμφανίζεται αργότερα μέσα στη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα πρέπει να εκδηλωθούν για να διαγνωστούν. Επίσης, φαίνεται πως το POIS και η πρόωρη εκσπερμάτωση συμβαδίζουν: Σε μια μελέτη πάνω σε Ολλανδούς με POIS, το 56% παραδέχτηκαν προβλήματα χρόνιας πρόωρης εκσπερμάτωσης (εκσπερμάτωση μετά από σεξ κάτω του ενός λεπτού).

Το POIS είχε περιγραφεί για πρώτη φορά το 2002 και φαίνεται να αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, καθώς έχουν αναφερθεί μόλις 50 περιπτώσεις συνολικά στην ιατρική βιβλιογραφία. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι προβαίνουν σε αυτοδιαγνώσεις στο Ίντερνετ, υποδεικνύοντας πως μπορεί να είναι πιο κοινό από ό,τι πιστεύεται. Επίσης, αν και μέχρι πρόσφατα πιστευόταν πως επηρεάζει μόνο άνδρες, υπήρξε μια αναφορά για κρούσμα του σε γυναίκα- οπότε και εκτιμάται πλέον πως επηρεάζει και μικρό ποσοστό γυναικών.

Τα αίτιά του δεν είναι κατανοητά: Μία θεωρία είναι πως πρόκειται για αυτοάνοση ή αλλεργική αντίδραση σε μια ουσία στο σπέρμα- με λίγα λόγια, οι εν λόγω άνδρες είναι αλλεργικοί στο ίδιο τους το σπέρμα. Άλλη μια θεωρία υποδεικνύει πως ίσως να πρόκειται για χημική αστάθεια στον εγκέφαλο, παρόμοια με τη στέρηση οπιοειδών: Ο οργασμός σε αυτούς τους άνδρες ίσως καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες ενδογενών ουσιών εν συγκρίσει με τους άλλους, προκαλώντας μια κατάσταση που παραπέμπει σε σύνδρομο στέρησης.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το POIS επηρεάζει αρνητικά τους άνδρες που πάσχουν από αυτό, κάνοντας πολλούς να περιορίσουν το πόσο συχνά κάνουν σεξ, ή να το αποφεύγουν εν γένει (αν και το επιθυμούν)- ή να σχεδιάζουν εκ των προτέρων τις εκσπερματώσεις τους για να μην έχουν προβλήματα σε άλλες δραστηριότητες. Επίσης, προκαλεί προβλήματα στις ερωτικές τους σχέσεις.

Εφόσον πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν είναι ιδιαίτερα κατανοητό, δεν υπάρχουν μέθοδοι αντιμετώπισής τους: Σε άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα αυτά δίνονται αντιισταμινικά και αντιφλεγμονώδη ή άλλα φάρμακα. Επίσης, ένα εργαστήριο προσπάθησε να το θεραπεύσει μέσω ειδικής θεραπείας, κάνοντας ενέσεις στους ασθενείς με το ίδιο τους το σπέρμα, έτσι ώστε το σώμα να προσαρμοστεί σε αυτό.