Τζανακόπουλος: 527.000 πολίτες έχουν καταστεί δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος

Τζανακόπουλος: 527.000 πολίτες έχουν καταστεί δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος
(Photo by Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
(Photo by Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
Pacific Press via Getty Images

Μέσα σε τρεις μέρες από την λειτουργία της πλατφόρμας 527.000 πολίτες έχουν καταστεί δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα στις 10 το πρωί, είχαν κατατεθεί 1.223.116 αιτήσεις και είχαν εγκριθεί 527.593. η εκτίμηση της κυβέρνηση είναι ότι θα ωφεληθούν 4 εκατ. πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και ότι το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα.

«Η πορεία για την έξοδο από το πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να έχει στόχο και την άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, αλλά και την στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην διανομή του κοινωνικού μερίσματος του 1,4 δις που είναι «διπλάσιο από το περσινό».

Πλειστηριασμοί: Μπείτε στο νόμο Σταθάκη

Ο Δ. Τζανακόπουλος ήταν καθησυχαστικός για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς υπογραμμίζοντας ότι έως το τέλος του 2017 οι δανειολήπτες μπορούν να ενταχθούν στο νόμο Σταθάκη και να έχουν προστασία έως την αποπληρωμή του δανείου τους. «Έχει γίνει σαφές ότι η βασική μέριμνα είναι η προστασία της λαϊκής κατοικίας. Ως το τέλος του έτους μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νόμο Σταθάκη που προστατεύει την λαϊκή κατοικία. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας γι’ αυτό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δίνεται η δυνατότητα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «θεωρούμε ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είναι εντελώς διαφορετικό να προστατεύει κάποιος την λαϊκή κατοικία και εντελώς διαφορετικό να προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Ακόμη υπενθύμισε ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για σπίτια κάτω των 300.000 ευρώ.

Αναπτυξιακό συνέδριο στην Ελευσίνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στην Ελευσίνα θα πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο. Σε αυτό θα συζητηθεί μεταξύ άλλων «μια συνολική δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της περιοχής της Δυτικής Αττικής» και η πρόταση Τσίπρα για εκπόνηση πενταετούς σχεδίου αντιπλημμυρικών έργων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – πρόταση που έχει ήδη συζητηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι

-ολοκληρώθηκαν όλες οι αυτοψίες και η καταγραφή των ζημιών χάρις και στην συνδρομή του υπουργείου Υποδομών.

-εκδόθηκε χθες η υπουργική απόφαση για την καταβολή του επιδόματος των 5.000 ευρώ στα νοικοκυριά και των 8.000 ευρώ στις επιχειρήσεις.

-σήμερα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών δέχονται τις αιτήσεις των πληγέντων στο δημαρχείο της Μάνδρας, αλλά και στο ΚΕΠ της Νέας Περάμου.

-η καταβολή του έκτακτου επιδόματος στα νοικοκυριά προβλέπεται να αρχίσει εντός των επόμενων δύο ημερών.

-η διαδικασία για την πρόσθετη αποζημίωση των επιχειρήσεων θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης των νοικοκυριών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής επεσήμανε με νόημα πως «είναι η πρώτη φορά που υπάρχει πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το προηγούμενο πρόγραμμα δεν ξεπερνούσε τα 125 εκατ. ευρώ».

Ασκήσεις ρύθμισης από τον ESM

Όσον αφορά την αξιολόγηση ο Δ. Τζανακόπουλος αποκάλυψε ότι γίνονται «τεχνικές εργασίες» από τον ESM για την παραμετροποίηση του χρέους και ότι αυτές «είναι σε γνώση της κυβέρνησης». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδος οι συζητήσεις με τους θεσμούς. «Δεν θέλω να προεξοφλήσω ούτε να αποκλείσω ντο ενδεχόμενο να υπάρξει staff level agreement ως τις 4 Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά.

«Διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει και πλέον όλες οι πλευρές συντείνουν ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων, η διαδικασία της γ’ αξιολόγησης , ώστε να ενταθούν και οι πολιτικές και τεχνικές συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος», επεσήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος κάνοντας λόγο για «τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και τεχνικά λεπτομέρειες που πρέπει να συμφωνηθούν».

«Δεν είμαστε ίδιοι» με την Μ. Γκαμπρόφσκι Μητσοτάκη

Όσον αφορά το εξώδικο της Μαρέβας Γκαμπρόφσκι Μητσοτάκη σε υπουργούς και δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «αν θεωρεί ότι η πολιτική συζήτηση πρέπει να διεξάγεται μέσω εξωδίκων θα το καλωσορίζουμε. Είναι ένδειξη αδυναμίας η κίνησή της. πρέπει να κατανοήσει ότι είναι δημόσιο πρόσωπο και να αποδέχεται την κριτική και τα ερωτήματα που της απευθύνονται. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει για τα θέματα αυτά. Δεν απαντά για το δάνειο των 700.000 ευρώ για τον Κήρυκα Χανίων, για τις σχέσεις Αυγενάκη με υπόδικους και καταδικασμένους, γιατί δεν έχει καταθέσει πόθεν έσχες και για τις εταιρείες offshore της συζύγου του αλλά και ποιες ήταν οι δραστηριότητες των εταιρειών αυτών». «Πράγματι συμφωνώ με την ακροτελεύτια φράση του εξωδίκου της Μ. Μητσοτάκη: δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

«Ο πρέσβης έκανε αυτό που έπρεπε»

Για την τύχη της συμφωνίας με την Σαουδική Αραβία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός του πλαισίου και των επιταγών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου και ότι θα ληφθούν υπόψη οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον πρέσβη στο Ριάντ ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «μετέφερε πληροφορίες που προσκομίσθηκαν από μία πηγή. Είναι θέμα ΥΠΕΞ πως θα το χειριστεί». «Ο πρέσβης έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει ο οποιοσδήποτε πρέσβης. Μετέφερε τα ερωτήματα στο υπουργείο» πρόσθεσε με νόημα.

«Τοξική αντιπολίτευση» από τη ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τα στελέχη της ΝΔ που μιλούν για μίζες για «τοξική αντιπολίτευση». «Η συζήτηση έληξε και αποκαλύφθηκε το μέγεθος της απάτης που προσπάθησαν συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα να διαπράξουν κατά της κυβέρνησης. Το Δυστύχημα είναι ότι η ΝΔ είναι παρακολούθημα αυτών. Πρόκειται για τοξική αντιπολίτευση από τα συγκεκριμένα στελέχη. Όχι μόνο απόπειρα απιστίας δεν υπήρξε αλλά το πρόβλημα προέκυψε από την παρέμβαση του μοναδικού μεσάζοντα που είναι ο Τζ. Σφακιανάκης», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Δικαίωση για τις τηλεοπτικές άδειες

Ακόμη επεσήμανε την σημασία που έχει η προκήρυξη του ΕΣΡ για τη δημοπρασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. «Είναι μία δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία πολεμήθηκε λυσσαλέα, αλλά πλέον γίνεται πράξη. Μπαίνει έτσι ένα τέλος στην άνευ τιμήματος εκμετάλλευση του φάσματος, ενός περιουσιακού δηλαδή στοιχείου του ελληνικού λαού. Μπαίνουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, στην πολιτική ζωή, στην ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος, αλλά κυρίως στις εργασιακές σχέσεις στα τηλεοπτικά μέσα», τόνισε.

Δημοφιλή