Η Ανοχή του Πεζοδρομίου

Μια θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας είναι να αντιμετωπίζει τους αντιπάλους της στα πλαίσια του αξιακού συστήματος που πρεσβεύει, διασφαλίζοντας δηλαδή τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης, σεβόμενη τα ατομικά τους δικαιώματα και αποδίδοντας πραγματική δικαιοσύνη για τις πράξεις τους. Οι χρυσαυγίτες όχι μόνο απολαμβάνουν και συχνότατα καταχράζονται τον δικαϊκό πολιτισμό, που στο δυστοπικό σενάριο ανάληψης της εξουσίας από μέρους τους θα είχαν καταλύσει, αλλά ακόμα χειρότερα δεν διστάζουν να εξαντλούν τις ανοχές και τις αντοχές τόσο του συστήματος όσο και της κοινωνίας. Γι αυτό και δεν πρέπει να υπάρξει η οποιαδήποτε παρανόηση που να ευθυγραμμίζει την κωλυσιεργία και την αδυναμία με τα πραγματικά όπλα που διαθέτουν οι θεσμοί για να σταματήσουν τη δράση αντίστοιχων περιθωριακών στοιχείων.
Eurokinissi

Δύο γυναίκες- εκ των οποίων η μια συνήγορος πολιτικής αγωγής- ξυλοκοπήθηκαν από μέλη της Χρυσής Αυγής έξω από το εφετείο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οπαδοί και βουλευτές της οργάνωσης επιτίθενται σε γυναίκες, για την ακρίβεια αποτελούν έναν από τους αγαπημένους τους στόχους. Άλλωστε η «Τιμή», όσο και αν περιλαμβάνεται στο ιλαρό τρίπτυχο που διατυμπανίζουν στεντόρεια με κάθε ευκαιρία, αποτελεί πρακτικά άγνωστη λέξη για την πλειονότητα των μελών της.

Δεν ισχύει το ίδιο και για το αίμα που αφθονεί σε κάθε ενέργεια τους, αίμα τις περισσότερες φορές αθώων και απροστάτευτων θυμάτων σε μια λίστα που αυξάνεται καθημερινά. Η φωτογραφία με τα σπασμένα γυαλιά στο πεζοδρόμιο αποτελεί μια ακόμα θλιβερή υπενθύμιση ότι τα άτομα που έχουν συστήσει αυτή την οργάνωση δεν κάθονται στο ειδώλιο για τις ιδέες τους, αλλά για βαρύτατα αδικήματα του κοινού ποινικού κώδικα. Δεν αποτελούν, εν ολίγοις, πολιτικούς κρατουμένους αλλά καραμπινάτους εγκληματίες που εκμεταλλεύονται τις διατάξεις και τα προνόμια μιας ευνομούμενης πολιτείας εξακολουθώντας να ασχημονούν και να δρουν, συχνά, ανενόχλητοι υπό την ανοχή του κράτους και της κοινωνίας.

Οι χρυσαυγίτες όχι μόνο απολαμβάνουν και συχνότατα καταχράζονται τον δικαϊκό πολιτισμό που στο δυστοπικό σενάριο ανάληψης της εξουσίας από μέρους τους θα είχαν καταλύσει

Μια θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας είναι να αντιμετωπίζει τους αντιπάλους της στα πλαίσια του αξιακού συστήματος που πρεσβεύει, διασφαλίζοντας δηλαδή τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης, σεβόμενη τα ατομικά τους δικαιώματα και αποδίδοντας πραγματική δικαιοσύνη για τις πράξεις τους.

Οι χρυσαυγίτες όχι μόνο απολαμβάνουν και συχνότατα καταχράζονται τον δικαϊκό πολιτισμό που στο δυστοπικό σενάριο ανάληψης της εξουσίας από μέρους τους θα είχαν καταλύσει, αλλά ακόμα χειρότερα δεν διστάζουν να εξαντλούν τις ανοχές και τις αντοχές τόσο του συστήματος όσο και της κοινωνίας. Γι αυτό και δεν πρέπει να υπάρξει η οποιαδήποτε παρανόηση που να ευθυγραμμίζει την κωλυσιεργία και την αδυναμία με τα πραγματικά όπλα που διαθέτουν οι θεσμοί για να σταματήσουν τη δράση αντίστοιχων περιθωριακών στοιχείων.

Όσο παρέχεται στους υπαίτιους η ψευδαίσθηση της ατιμωρησίας τόσο τα κρούσματα αλόγιστης βίας θα αυξάνονται από την πλευρά τους.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει ήδη περάσει από σαράντα κύματα αποκαλύπτοντας όλες τις γραφειοκρατικές ασθένειες του δικαστικού συστήματος. Όσο αυτό συνεχίζει να παρέχει στους υπαίτιους την ψευδαίσθηση της ατιμωρησίας τόσο τα κρούσματα αλόγιστης βίας θα αυξάνονται από την πλευρά τους.

Η ανοχή του «πεζοδρομίου» μόνο να ενθαρρύνει το περιθώριο και το «πεζοδρόμιο» μπορεί, σε μια περίοδο που οι συγκυρίες για την χώρα κάθε άλλο παρά ευνοϊκές παρουσιάζονται. Είναι καιρός, λοιπόν, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και πρωτίστως η ίδια η πολιτεία απέναντι στον εαυτό της αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της Χρυσής Αυγής με την πρέπουσα σοβαρότητα και αποφασιστικότητα που δεν θα αφήνει κανένα παραθυράκι παρερμηνείας για την τιμωρία της.

Δημοφιλή