Το Sympossio φιλοδοξεί να δώσει την αυθεντική γεύση της ελληνικής κουζίνας στο ξένο κοινό

Το Sympossio είναι ένα συνεργικό μέσο, μέσα από το οποίο φιλοδοξούμε να αλλάξουμε το αφήγημα μας. Δε θέλουμε να είμαστε η Ελλάδα που απολογείται, αλλά η Ελλάδα που είμαστε, να γίνει αποδεκτή, πρώτα από εμάς και ύστερα από όλους τους άλλους. Είναι καιρός να συνδεθούμε με την παράδοση μας και με τις δυνατότητες μας. Είναι καιρός τα όνειρα μας να γεννηθούν μέσα από τις δυνατότητες αυτές και να μας αναδείξουν χωρίς συγκρίσεις. Το Sympossio είναι ένα ταξίδι σε όλη την Ευρώπη με όχημα την ελληνική κουζίνα, εργαλεία τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική μαγειρική τέχνη και συμμετέχοντες όλους εκείνους που πιστεύουν και επενδύουν στο ταξίδι αυτό.
Sympossio

Πριν από 9 χρόνια, όταν η οικονομική κρίση χτύπησε για πρώτη φορά την πόρτα της Ελλάδας, τέθηκε ως θέμα συζήτησης ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που μένει χαραγμένο στο μυαλό μας ως ανάμνηση από την αυθεντική και φιλόξενη Ελλάδα. Και η απάντηση ήταν προφανής... οι γεύσεις της. Πίσω από τις ελληνικές γεύσεις ζουν κρυμμένα όλα εκείνα που εμείς θεωρούμε δεδομένα αλλά οι ξένοι αναγνωρίζουν ως τον απόλυτο πλούτο της Ελλάδας. Ο πολιτισμός, η ιστορία, η τοπική οικονομία, οι άνθρωποι, η γεωγραφία....

Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του Sympossio. Μακριά από το παγκοσμιοποιημένο μάρκετινγκ, αλλά μέσα από την αμεσότητά μας ως Έλληνες, θέλαμε να τους δώσουμε ένα, όχι και τόσο, νέο αφήγημα. Aυτοί είμαστε οι Έλληνες: βαθύτατα φιλόξενοι, γνήσιοι και γήινοι. Στο ελληνικό τραπέζι κάθονται οι φίλοι, η οικογένεια, αλλά και οι επισκέπτες της χώρας μας. Συζητάνε για έναν γάμο, μια κηδεία, τον πολιτισμό τους και την καθημερινότητά τους. Το ελληνικό τραπέζι ενώνει, και όπως το αρχαίο sympossio, εξελίσσει ιδέες, αναδεικνύει ηγέτες και κατευνάζει πάθη και φόβους. Τι είναι το Sympossio λοιπόν;

Το Sympossio είναι ένα συνεργικό μέσο, μέσα από το οποίο φιλοδοξούμε να αλλάξουμε το αφήγημά μας. Δε θέλουμε να είμαστε η Ελλάδα που απολογείται, αλλά η Ελλάδα που είμαστε, να γίνει αποδεκτή, πρώτα από εμάς και ύστερα από όλους τους άλλους. Είναι καιρός να συνδεθούμε με την παράδοση μας και με τις δυνατότητες μας. Είναι καιρός τα όνειρα μας να γεννηθούν μέσα από τις δυνατότητες αυτές και να μας αναδείξουν χωρίς συγκρίσεις. Το Sympossio είναι ένα ταξίδι σε όλη την Ευρώπη με όχημα την ελληνική κουζίνα, εργαλεία τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική μαγειρική τέχνη και συμμετέχοντες όλους εκείνους που πιστεύουν και επενδύουν στο ταξίδι αυτό.

Με το Sympossio ταξιδεύουμε την Ελλάδα και δημιουργούμε εικόνες και αναμνήσεις στο ξένο κοινό. Τα μέσα που χρησιμοποιούμε δεν είναι άλλα από την ελληνική γαστρονομία, την τέχνη της απόλαυσης του φαγητού, τα συναισθήματα και τις σκέψεις που γίνονται γύρω από το τραπέζι. Με το να βιώσουν αυτή τη γευστική εμπειρία, θα τους χαραχθεί στο μυαλό και θα την αναζητούν. Και γύρω από τη συνεργική αυτή προσπάθεια χτίζουμε σχέσεις και επουλώνουμε πληγές.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, όπως δείχνει η εμπειρία των τελευταίων 8 χρόνων από το να αποφύγουμε τα σύνθετα μηνύματα και να τους φέρουμε κοντά μας μέσω ενός όμορφου βιωματικού εγχειρήματος. Να μπούνε μέσα στην κουζίνα και να ζήσουν όλη τη διαδικασία της παρασκευής του ελληνικού φαγητού, να αγαπήσουν τα ελληνικά προϊόντα και το ελληνικό χαμόγελο. Κάπως έτσι, στήσαμε την πρώτη αποστολή στις Ευρωπαϊκές πόλεις. Αντί να περιμένουμε να έρθει σε εμάς το κοινό μας, φτιάξαμε τις βαλίτσες μας και πήγαμε εμείς να το βρούμε.

Από τότε, ταξιδεύουμε σε πόλεις της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, ντύνουμε με ποδιές και σκούφους τους τοπικούς επαγγελματίες του τουρισμού (τουριστικούς πράκτορες και ΜΜΕ του τουρισμού) και όλοι μαζί προετοιμάζουμε πιάτα με γεύση Ελλάδας. Κάθε χρόνο αφιερώνουμε το ταξίδι μας σε άλλη περιοχή ή σε ένα κομμάτι της ελληνικής κουζίνας.

Σε αυτό το ταξίδι δεν είμαστε μόνοι. Το Sympossio είναι ένα συνεργικό προϊόν, μία σύμπραξη ελληνικών εταιριών τροφίμων και ποτών, τουριστικών επιχειρήσεων και θεσμικών οργάνων. Είμαστε πολλοί συνταξιδιώτες, Έλληνες παραγωγοί και επιχειρηματίες που παρέχοντας πόρους και τεχνογνωσία, προσπαθούμε να δώσουμε μια αυθεντική γεύση ελληνικής κουζίνας στο ξένο κοινό. Το Sympossio αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ τομέων, όπως η γαστρονομία, οι τέχνες, ο πολιτισμός ενώ έρχεται να γεφυρώσει τη σχέση μεταξύ πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και καταφέρνει με επιτυχία να προβάλλει το Αιγαίο ως ένα παραδοσιακά δυναμικό προορισμό, με τελευταίο επίτευγμα την κατάκτηση του τίτλου «Γαστρονομική Περιφέρεια Ευρώπης 2019», αφιερώνουμε το φετινό μας ταξίδι στα Νησιά του Αιγαίου. Κοινός στόχος μας για το 2017 είναι να δημιουργήσουμε μνήμες και εικόνες από το Αιγαίο αναβαθμίζοντας το σύνολο της περιοχής και τουριστικά.

Ξεχωριστή δε θέση έχουν τόσο ο ΕΟΤ, όσο και η Aegean Airlines που στηρίζουν χρόνια τώρα την προσπάθεια αυτή. Και βέβαια, δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους μας, που προηγούνται και δημιουργούν την ανάπτυξη: το St. George Lycabettus, τη UPS, τη Lelia Foods, την Esti, τον Όλυμπος, τη Μπύρα Νήσος, την Era Nuts, τη Μελίγυρης τη Santo Wines και άλλους. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στους 12 Tour operators που στηρίζουν αλλά και έμπρακτα επιζητούν τη συμμετοχή σε παρόμοιες πρωτοποριακές κινήσεις προβολής.

Φέτος, το Sympossio έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει σε 18 χώρες και 40 πόλεις με την προοπτική να προστεθούν και άλλοι προορισμοί στην πορεία.

Το Sympossio μέχρι σήμερα σε αριθμούς (2010 - 2017):

86 πόλεις

140 εκδηλώσεις

150 συνεργάτες

18 χώρες

160 ελληνικά προϊόντα

5.500 κοινό τουρισμού & ΜΜΕ

Μάθετε περισσότερα για το Sympossio στο facebook και το twitter.

Δημοφιλή