Μια μέρα στη ζωή ενός Startupper

Η μέρα ξεκινάει, ξυπνώντας και αμέσως ελέγχοντας και απαντώντας όλα τα email. Είναι μάλιστα παραγωγικό να σχεδιάζετε την αρχή της ημέρας σας, πράγμα που σας κάνει περισσότερο αποτελεσματικό στα καθήκοντα σας. Στη συγκεκριμένη μέρα, έπρεπε να δώσω μια ομιλία στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας που έλαβε μέρος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η ομιλία μου είχε το όνομα «Ο Επιμένων Νικά» και επεσήμανε όλες τις αποτυχίες που είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής με το ξεκίνημα και το λανσάρισμα του Doobbear.
arsenisspyros via Getty Images

Κάποιος που αποφασίζει να γινει Startupper, είναι συνήθως κάποιος που αναγνωρίζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή μια ανάγκη και είναι πολύ εστιασμένος στο να δημιουργήσει την καλύτερη λύση για το σκοπό αυτό. Είναι αυτός ο υπερ-εστιασμός που επιτρέπει σε μικρές ομάδες, μέσα σε γκαράζ αυτοκινήτων, να ανταγωνιστούν με εταιρίες στο «Fortune 500».

Όμως, ως ένας startup CEO ή βασικό μέλος μιας ομάδας, έχεις εκατοντάδες, αν όχι, χιλιάδες καθήκοντα να εκτελέσεις και το να μένεις εστιασμένος σε αυτά, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Για αυτό και μία ικανότητα-κλειδί που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας, είναι η αυτοπειθαρχία και η δυνατότητα να εστιάζει σε ένα πρόβλημα τη φορά, χωρίς να χάνει τη μεγαλύτερη εικόνα.

Παρακάτω επισυνάπτεται ένα βίντεο μιας τρελής μέρας μέσα στη ζωή των startups, όχι μιας συνηθισμένης μέρας.

Η μέρα ξεκινάει, ξυπνώντας και αμέσως ελέγχοντας και απαντώντας όλα τα email. Είναι μάλιστα παραγωγικό να σχεδιάζετε την αρχή της ημέρας σας, πράγμα που σας κάνει περισσότερο αποτελεσματικό στα καθήκοντα σας.

Στη συγκεκριμένη μέρα, έπρεπε να δώσω μια ομιλία στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας που έλαβε μέρος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η ομιλία μου είχε το όνομα «Ο Επιμένων Νικά» και επεσήμανε όλες τις αποτυχίες που είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής με το ξεκίνημα και το λανσάρισμα του Doobbear.

Σημειώστε: Το Doobbear είναι ένα κοινωνικό δίκτυο με κύριο γνώμονα τον ήχο. Μια εφαρμογή για κινητές συσκευές διαθέσιμη για iOS και Android, στην οποία οι χρήστες του, έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν 18 δευτερόλεπτα ηχητικών status με τους followers τους.

Εστίασα στα λάθη που κάναμε σαν ομάδα και όχι τόσο στις νίκες που είχαμε, γιατί είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, τίποτα δεν συμβαίνει μέσα σε ένα βράδυ. Τη σήμερον ημέρα, τα μέσα ενημέρωσης, λατρεύουν τις ιστορίες της στιγμής, όμως η αλήθεια είναι, πως αυτές δεν υπάρχουν!

Ανέφερα όλες μας τις αποτυχίες και τι μάθαμε από αυτές και είμαστε εδώ -ακόμη- να αναπτυσσόμαστε και μάλιστα σε καλύτερη θέση από κάθε άλλη φορά! Μετά τις ομιλίες, ακολούθησαν κάποιες σπουδαίες ερωτήσεις από νέα, φιλόδοξα άτομα και είχα την ευκαιρία να δώσω περισσότερη διορατικότητα σε ανθρώπους που μόλις τώρα ξεκινούν τα δικά τους startups.

Όταν τελείωσαν όλα αυτά -που διήρκησαν περίπου τρεις ώρες- η ομάδα μου και εγώ μεταφερθήκαμε στα βραβεία Παπαστράτος Startup/Scaleup Awards, στα οποία το Doobbear ήταν υποψήφιο για την κατηγορία «Καινοτόμος Υπηρεσία». Παρουσίασα στους κριτές το Doobbear και το νεο Alexa Skill μας. Πήγαν όλα καλά, μόνο η Alexa δεν λειτούργησε τόσο καλά, αλλά διαθέταμε εναλλακτικό σχέδιο και έτσι οι κριτές κατάλαβαν την ιδέα μας.

Αργότερα είχαμε εντατικές 15λεπτες κατ' ιδίαν συνεδριάσεις με σημαντικά έμπειρους μέντορες όπως τον Απόστολο Αποστολάκη, από την Venture Friends. Μας έδωσαν σπουδαίες γνώμες σε ποικίλα θέματα, τα οποία μπορούν να κάνουν το startup μας καλύτερο. Οι γνώμες και το «feedback» είναι στον πυρήνα αυτού που κάνουμε και όταν χτίζεις κάτι από το μηδέν, αυτές είναι απαραίτητες για να δημιουργήσεις κάτι, που θα προσφέρει αξία σε άλλους.

Εν τέλει, ξεκίνησαν τα βραβεία, μετά από ένα διάλειμμα για φαγητό και ανακοινώθηκαν οι νικητές. Νικήσαμε το βραβείο «Καινοτόμος Υπηρεσία»! Ήταν μια σπουδαία εμπειρία και ύστερα από όλο τον πανηγυρισμό, τις συνεντεύξεις και την δικτύωση, γυρίσαμε σπίτι και δουλέψαμε για μερικά ζητήματα μέχρι τις 4 τα ξημερώματα.

Την επόμενη μέρα Κυριακή, ξυπνήσαμε νωρίς το πρωί, και συνεχίσαμε να δουλεύουμε. Η χθεσινή μέρα πλέον ανήκει για εμάς στο παρελθόν κοιτάμε με αισιοδοξία, πάθος και θέληση την επόμενη και τους τρόπους που θα την κάνουμε καλύτερη! Η δουλειά ενός Startupper δεν τελειώνει ποτέ και κρύβει πάντα μέσα τις δημιουργικές εκπλήξεις.