Αλέξανδρος Κλώσσας
ΛΑΒΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΌ Αλέξανδρος Κλώσσας
Ασχολείται με τα λεφτά των άλλων από το 2002, όταν και ξεκίνησε να κάνει οικονομικό ρεπορτάζ.

Από τότε έχει περάσει από τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα εφημερίδες, site και έχει διαβάσει χιλιάδες σελίδες νομοσχεδίων, προϋπολογισμών, εφαρμοστικών νόμων, μεσοπρόθεσμων και φυσικά Μνημονίων.

Το ταξίδι ξεκίνησε έναν Ιούλιο από το GBC και συνέχισε καλοκαίρια και χειμώνες στην Εξπρές, στο Κόκκινο, στην ΕΡΤ, στο Capital.gr, στην Ελευθεροτυπία, στο Έθνος και πολλές ακόμα σκόρπιες συνεργασίες.

Όνειρο του να γράψει κάποτε ότι τα μνημόνια τελείωσαν.

Δημοσιεύσεις από Αλέξανδρος Κλώσσας

Με το βλέμμα στις γερμανικές εκλογές η κυβέρνηση. Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει αξιολόγηση και διαπραγματεύσεις

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 22 Σεπτέμβριος 2017 | 2:34 μμ

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αναμένεται να κρίνει πολλά σε σχέση με το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά και το πόσο εύκολες ή δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών.

Αν και επίσημα η κυβέρνηση δεν θέλει να συνδέσει την τύχη της αξιολόγησης με...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Τα σενάρια της τρίτης αξιολόγησης έχουν (φυσικά) μία από τα ίδια: ΔΝΤ με κλειστά χαρτιά

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 20 Σεπτέμβριος 2017 | 8:41 μμ

Με παγίδες, ανατροπές και μεγάλα ερωτήματα είναι στρωμένος ο δρόμος έως την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έστω και αν το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων δανειστών βρίσκεται στο καλύτερο σημείο από όλη την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρ' όλα αυτά η στάση του Ταμείου σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Στο Λονδίνο για επενδυτές πηγαίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις του Χρηματίστηριου Αθηνών

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 20 Σεπτέμβριος 2017 | 2:15 πμ

Σε βρετανικούς ρυθμούς χτυπά από σήμερα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καθώς στο Λονδίνο ξεκινά το Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών.


Οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκονται στο Λονδίνο, με τους επικεφαλής και τα υψηλόβαθμα στελέχη τους να έχουν προγραμματίσει πάνω από 600 ραντεβού, από σήμερα...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αισιοδοξία για την τρίτη αξιολόγηση. Αγωνία για τη στάση του ΔΝΤ. Πιέσεις για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 19 Σεπτέμβριος 2017 | 2:39 μμ

Κλίμα απόλυτης συνεννόησης επικρατεί μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί θα επιχειρήσουν να βάλουν εμπόδια στη διαπραγμάτευση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν με νόημα ότι η παρουσία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα από την προηγούμενη εβδομάδα, η συνεδρίαση...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Έρχονται έλεγχοι εξπρές από την εφορία. Ποιους βάζουν στο μάτι οι ελεγκτές

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 18 Σεπτέμβριος 2017 | 8:45 μμ

Νέες οδηγίες προς τις εφορίες, για το ποιες φορολογικές υποθέσεις πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα μέσα στις τελευταίες 100 μέρες του χρόνου, εξέδωσε η ΑΑΔΕ.

Οι ανατροπές που έφεραν οι δικαστικές αποφάσεις σχετικά με την παραγραφή των υποθέσεων αναγκάζει τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να αλλάξει τον προγραμματισμό του.

...

Διαβάστε την Ανάρτηση

«Νέα σεζόν» με Eurogroup για την Ελλάδα

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 15 Σεπτέμβριος 2017 | 3:22 μμ

Επίσημη πρώτη της νέας «σεζόν» για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος θα βρεθεί με τους ομολόγους του στο σημερινό Eurogoup. Η ατζέντα περιλαμβάνει την Ελλάδα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και τους επικεφαλής των Θεσμών να τους ενημερώσουν για την πορεία...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Κάτω από τον πήχη του μνημονίου πρωτογενές πλεόνασμα και έσοδα

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 15 Σεπτέμβριος 2017 | 1:26 πμ

Με υστέρηση έναντι των στόχων έκλεισε το οκτάμηνο του έτους ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς πρωτογενές πλεόνασμα και έσοδα πέρασαν κάτω από τον πήχη του μνημονίου. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία έδωσε το υπουργείο οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 3,550 δις. ευρώ, έναντι στόχου...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Δημοσιονομικό κενό και τράπεζες τα «αγκάθια» για την τρίτη αξιολόγηση

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 14 Σεπτέμβριος 2017 | 3:45 μμ

Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμό εκπέμπουν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εν όψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης από τους θεσμούς. Πλέον θεωρείται βέβαιο ότι οι τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, θα έρθουν στην Αθήνα μετά τις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΔΝΤ και...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Οι αποκλίσεις θα φέρουν νέα μέτρα. Αυτό που θέλει να αποφύγει το υπουργείο Οικονομικών και η πίεση του ΔΝΤ για όλα

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 13 Σεπτέμβριος 2017 | 9:21 μμ

Παραμένουν ισχυρές οι πιέσεις από το ΔΝΤ σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, σημείωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, προβαίνοντας επίσης στην εκτίμηση ότι θα υπάρξουν αποκλίσεις στους στόχους του προγράμματος, οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέο «πρέσινγκ» από το Ταμείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών τα δημοσιονομικά στοιχεία. Σε καλό δρόμο ο εξωδικαστικός

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 13 Σεπτέμβριος 2017 | 2:25 μμ

Χωρίς καθυστερήσεις συνεχίζουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τον πλήρη έλεγχο των στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων του προγράμματος. Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών έχουν μπει κατά κύριο λόγο τα δημοσιονομικά στοιχεία προκειμένου οι θεσμοί να έχουν πλήρη εικόνα εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στον Τσακαλώτο και τα χρονοδιαγράμματα για την τρίτη αξιολόγηση

(3) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 12 Σεπτέμβριος 2017 | 2:20 μμ

Ραντεβού εθιμοτυπίας αλλά και ουσίας χαρακτηρίζουν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το επικείμενο ταξίδι του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα. Αν και η θητεία του κ. Ντάισελμπλουμ ολοκληρώνεται στο τέλος του 2017, ο ίδιος δεν θα ταξιδέψει στην Αθήνα μόνο για να χαιρετίσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτος. Ο...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Προσδοκίες για αποφυγή εμπλοκών από το ΔΝΤ στην αξιολόγηση και στάση αναμονής εν όψει γερμανικών εκλογών

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 11 Σεπτέμβριος 2017 | 6:16 μμ

«Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας». Αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, αποτελεί την κεντρική ιδέα της κυβέρνησης για το πως επιθυμεί να αντιμετωπίσει την επερχόμενη τρίτη αξιολόγηση. Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Πρεμιέρα για τους αυτόματους συμψηφισμούς φόρου εισοδήματος με οφειλές από ΕΝΦΙΑ

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 7 Σεπτέμβριος 2017 | 2:30 μμ

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με τις οφειλές από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που εκδόθηκαν στα τέλη Αυγούστου. Χθες Τετάρτη εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που αναμένουν να εισπράξουν επιστροφή φόρου εισοδήματος, με τα οποία ενημερώνονται ότι έγινε ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου εισοδήματος με...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Πιέζει το ΔΝΤ για τις τράπεζες. Ζητά αποφάσεις «εδώ και τώρα»

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 6 Σεπτέμβριος 2017 | 2:34 μμ

Εντείνουν τις πιέσεις τους τα στελέχη του ΔΝΤ, αναφορικά με το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας των Ελληνικών Τραπεζών, με αποτέλεσμα όσο περνούν οι μέρες να οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ταμείου.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν ότι τα κρισιμότερα στοιχεία τόσο...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Γιατί δεν δόθηκε το πράσινο φως για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ στο EuroWorking Group

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 5 Σεπτέμβριος 2017 | 2:45 μμ

Χωρίς εμπλοκή, αλλά και χωρίς απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η συνεδρίαση των τεχνοκρατών, οι οποίοι εκπροσωπούν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group).

Όπως είχε γίνει γνωστό από τις προηγούμενες ημέρες, οι δανειστές είχαν ενημερώσει την Ελληνική...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Επιστροφή στα θρανία για κυβέρνηση και δανειστές: Αρχίζει η τρίτη αξιολόγηση. Ποιες οι εκκρεμότητες

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 4 Σεπτέμβριος 2017 | 2:35 μμ

Σε ρυθμούς αξιολόγησης επιστρέφουν κυβέρνηση και δανειστές, η ολοκλήρωση της οποίας θα κρίνει και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη αρχίσει τις πρώτες επαφές μετά τις καλοκαιρινές διακοπές προκειμένου να φτιάξουν το πρόγραμμα του επόμενου διαστήματος.

Το πρώτο εκ του σύνεγγυς...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Συνάντηση Τσακαλώτου - Μοσκοβισί την Τρίτη

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 1 Σεπτέμβριος 2017 | 8:25 μμ

Ανεβαίνουν οι ρυθμοί εν όψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης και της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε συνάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Με θετικούς ρυθμούς η οικονομία το β' τρίμηνο. Αναγκαίο το «σπριντ» το β' εξάμηνο

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 1 Σεπτέμβριος 2017 | 7:26 μμ

Με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το β' τρίμηνο κινήθηκε η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε τριμηνιαία βάση η Ελληνική Οικονομία παρουσίασε άνοδο 0,5% του ΑΕΠ, ενώ σε ετήσια 0,8% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αφορούν εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελληνική Οικονομία...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη νέα χαλάρωση των capital controls. Ανάληψη έως 1.800 ευρώ το μήνα

(2) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 1 Σεπτέμβριος 2017 | 2:15 μμ

Θετικό βήμα για την αγορά και ακόμα ένα στοιχείο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποτελεί σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες η νέα χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls που ισχύει από σήμερα,1η Σεπτεμβρίου, θα βοηθήσει τη ρευστότητα της...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Στο μικροσκόπιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 30 Αύγουστος 2017 | 2:51 μμ

Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών αναμένεται να μπει το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας ώστε να ελεγχθεί για παρεκκλίσεις από τις μνημονιακές δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Το ίδιο θα γίνει και με τις κυβερνητικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, προκειμένου αμέσως μετά οι...

Διαβάστε την Ανάρτηση