Ελλάδα και η ύπαρξη ισλαμιστικών πυρήνων στη χώρα

Στο παραπάνω τώρα πρέπει να προστεθεί η αυξανόμενη δράση αλλοδαπών στοιχείων σε συνεργασία με ακραία στοιχεία στη χώρα. Οι αλλοδαποί λειτουργούν οργανωμένα και σε εκτελεστικές ομάδες αναλόγως το σχέδιο των ταραξιών. Το δεύτερο σημείο αναφοράς είναι η αύξηση του εγκληματικού στοιχείου κυρίως με αλλοδαπή συμμετοχή (στατιστικά ΕΛΑΣ για το 2016 που είναι διαθέσιμα σε σελίδα τους) και ειδικότερα σε εγκλήματα με ένοπλη δράση.
Mohammad Ismail / Reuters

Σε αντίθεση με τα άρθρα που φανερώνουν αναλύσεις και εστιάζουν στις σκέψεις του ειδικού, το παρόν άρθρο έχει ως μόνο σκοπό να επισημάνει κάποια δεδομένα πριν φτάσει σε συμπέρασμα (και όχι προτάσεις/σκέψεις)

Ενδεικτικές αναφορές σχετικά με Ισλαμική τρομοκρατία σε Ελλάδα.

1. (28.11.2015) Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, πηγή: Valeurs Actuelles: Περνούσε τα σύνορα της Ελλάδος για να κινηθεί από και προς Συρία. Τζιχαντιστής που έδρασε στο Παρίσι και σχεδίασε τις επιθέσεις εκεί. Συνελήφθη στην Γαλλία.

2. (21.12.2016) Ρεντουάν Σ., πηγή: Reuters: Νοίκιαζε σπίτια σε διερχόμενους τρομοκράτες της Τζιχάντ ενώ παράλληλα θεωρείται ότι στρατολογούσε εντός της κοινότητας προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας και στην Γερμανία όπου και τελικά συνελήφθη.

3. (4.12.2016) Ρασίντ Κασίμ., πηγή: Ελεύθερος Τύπος: Αρχηγός πυρήνων και αξιωματικός του DAESH, σεσημασμένος από τις Γαλλικές Αρχές, κυκλοφορούσε ελεύθερα μέσα και έξω από τα Ελληνικά σύνορα προς την Συρία και αντίστροφα. Ευθύνεται για τον σχεδιασμό και εκτέλεση δεκάδων επιθέσεων σε Γαλλία. Συνελήφθη στη Γαλλία.

4. (15.1.2015) Ζαίντ Κουλίς, πηγή: Καθημερινή: 10 στελέχη τζιχαντιστικού πυρήνα στην Αθήνα εξαρθρώθηκαν από την αντιτρομοκρατική στο Παγκράτι. Το διαμέρισμα τους είχε μετατραπεί σε κόμβο ελέγχου πληροφοριών και υποστήριξης. Το όνομα του ήταν «Πυρήνας Αθήνας» Ο αναφερόμενος αρχηγός του πυρήνα ήταν μέρος του εκτελεστικού σχεδίου στα χτυπήματα στο Παρίσι. Όλα τα στελέχη ήταν σεσημασμένα σε ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική με σήμα που έδωσαν οι Γαλλικές και Βελγικές Αρχές.

5. (8.2.2016) Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς «Μάξιμος». Πηγή: e-Evros.gr: Ενεργός και σεσημασμένος αξιωματικός του DAESH. Υπεύθυνος για λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και στρατολόγηση νέων μελών. Συνελήφθη με συντονισμένη προσπάθεια στην Αλεξανδρούπολη.

6. (3.11.2015) Ραφτί Σάχ. Πηγή: Combating Terrorism Center: Αρχηγός ομάδας φίλιας προς DAESH με έδρα σε Νορβηγία, μετά την σύλληψη του ανέφερε πώς στρατολογούσαν από Ελλάδα.

Στο παραπάνω τώρα πρέπει να προστεθεί η αυξανόμενη δράση αλλοδαπών στοιχείων σε συνεργασία με ακραία στοιχεία στην χώρα. Οι αλλοδαποί λειτουργούν οργανωμένα και σε εκτελεστικές ομάδες αναλόγως το σχέδιο των ταραξιών.

Το δεύτερο σημείο αναφοράς είναι η αύξηση του εγκληματικού στοιχείου κυρίως με αλλοδαπή συμμετοχή (στατιστικά ΕΛΑΣ για το 2016. Διαθέσιμα σε σελίδα τους) και ειδικότερα σε εγκλήματα με ένοπλη δράση.

Τρίτο σημείο αναφοράς είναι η αυξημένη δράση Ισλαμιστικών στοιχείων εντός φυλακών που λειτουργούν ως στελέχη στρατολόγησης αλλά και επαφής με διάφορα τοπικά κυκλώματα εγκλήματος και ίσως και τρομοκρατών. Παράλληλα αναλαμβάνουν και κάποιες δράσεις όταν υπάρξει ενόχληση προς την επιρροή τους. (RealNews 2016)

Συγκεντρώνοντας τα παραπάνω στοιχεία και έχοντας σε συνδυαστική τοποθέτηση ιστορικές αναφορές αλλά και αστυνομικές εκθέσεις που έδειχναν την εξάπλωση και γρήγορη αφομοίωση εγκληματικών στοιχείων σε χώρες υπό κρίση και με σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισης μεταναστών προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα.

1. Η πρόσκαιρη εικόνα της Ελλάδος που δεν βιώνει τρομοκρατικές ενέργειες με Ισλαμιστικό χαρακτήρα οφείλεται κυρίως στην πρόθεση των τρομοκρατών και όχι στην ικανή αντιμετώπιση του φαινομένου.

2. Η περίπτωση μιας οργανωμένης επίθεσης ισλαμιστών τρομοκρατών είναι θέμα χρόνου και όχι πιθανότητας. Η υπερ-συγκέντρωση μιας «δεξαμενής» στρατολόγησης αλλοδαπών στοιχείων λόγω μεταναστευτικού δίνει την ικανότητα δημιουργίας περισσότερων πυρήνων και δυσκολότερα, ίσως, ελεγχόμενων πράξεων.

3. Οι τρομοκράτες του DAESH που εισήρθαν στην χώρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα συνεργασίας με άλλα εγκληματικά και ακραία στοιχεία προς απόκτηση χρηματοδότησης και πρόσβασης σε πόρους κάθε φύσης. Από όσο φαίνεται το ίδιο ισχύει και για τις τοπικές ακραίες ομάδες, κάτι που συνιστά μια εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση προς αντιμετώπιση. Η ιδιομορφία αυτή υφίσταται μόνο στην Τουρκία και τώρα εμφανίζεται και στην Ελλάδα.

4. Η χρήση οικογενειών μεταναστών ή ακόμα και παιδιών για ενέργειες που θα έχουν εγκληματικό ή και τρομοκρατικό χαρακτήρα, δεν είναι κάτι καινούριο για τις ομάδες των Ισλαμιστών. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και εδώ μια τέτοια κατάσταση , αν και εφόσον διακρίνουν μεγάλες ανοχές (σε σημείο αδυναμίας) από τις Αρχές και την ελληνική κοινωνία.

5. Η δράση τρομοκρατών είναι ήδη υπαρκτή σε hot spots και έχει εντοπιστεί από τις διεθνείς Αρχές. Παρόλα αυτά όμως, δεν υπάρχει ουδεμία πρόνοια για γειτονιές που ήδη φαίνεται να παίρνουν Ισλαμικό χρώμα λόγω της μετοίκησής τους. Παράλληλα οι δημιουργίες παράνομων λατρευτικών χώρων θεωρείται σίγουρο πώς θα αποτελέσουν και πόλο έλξης ριζοσπαστικών κυκλωμάτων του Ισλάμ.

6. Η τουριστική βιομηχανία της χώρας είναι θεωρητικά ο νο1 στόχος για επίδοξους τρομοκράτες, αφού το πλήθος επισκεπτών προέρχεται κυρίως από Δυτική Ευρώπη και Ρωσία. Ειδικά αν οι επισκέπτες ανήκουν σε ανώτερα οικονομικά και κοινωνικά επίπεδα της χώρας τους.

7. Η μετάβαση τρομοκρατών του DAESH στην Ελλάδα και η δημιουργία πυρήνων από βετεράνους τζιχαντιστές δεν αποκλείεται, ειδικά στην διαμόρφωση κατοικιών-γκέτο.

Στο παραπάνω κείμενο σκόπιμα δεν γίνεται αναφορά σε πολιτικά ή άλλα κοινωνικό-οικονομικά αίτια καθώς σκοπός είναι η παράθεση δεδομένων και στοιχείων που αποδίδουν μια πιθανή σειρά εικόνων, για την ύπαρξη διεθνούς τρομοκρατίας στη χώρα.

Σίγουρα η συγκέντρωση στοιχείων που έχουν να δείξουν την πολιτική αντιμετώπιση του φαινομένου είναι εξίσου σημαντική και αποτελεί μια πολύ σοβαρή εργασία που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό προστασίας και ασφάλειας.

Αναδημοσίευση από gepolitics.com.gr

Δημοφιλή