Το επικείμενο ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Πρωτίστως θα πρέπει να υπάρχει στόχευση. Τι θέλουμε και τι μπορούμε να δώσουμε. Τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο. Σχέδιο και στρατηγική. Πέρα από τις συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο παράλληλα θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα και άλλες συναντήσεις, όχι μόνο των υπουργών που θα συνοδεύουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τους αντίστοιχους ομολόγους τους, αλλά παράλληλα με τις συναντήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, θα πρέπει να προετοιμαστούν καταλληλα και αντίστοιχα συναντήσεις και σε επιχειρηματικό επίπεδο.
BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Φαίνεται πως, όντως κατά τα φαινόμενα και το τρέχον ρεπορτάζ, η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Έλληνα Πρωθυπουρργό Αλέξη Τσίπρα έχει οριστικοποιηθεί για το διάστημα 17 με 22 Οκτωβρίου και πλέον συζητιέται σε Αθήνα και Ουάσινγκτον η ατζένα και οι λεπτομέρειες αυτού του ταξιδιού στις ΗΠΑ Aς μου επιτραπεί, να αντλήσω από την πολύχρονη εμπειρία μου και να απευθυνθώ προς άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους και να σημειώσω τα εξής: επειδή πριν από κάθε τέτοιο ταξίδι, δυστυχώς είδαμε πολλές φορές το «ίδιο έργο» με σενάρια επί σεναρίων, τα οποία όλα -μα όλα - υπόκεινται σε σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες - καλό θα είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι αρμόδιοι και συναρμόδιοι κυβερνητικοί εμπλεκόμενοι φορείς (διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού, Υπ. Εξωτερικών) να προσέξουν ορισμένα σημεία. Και πιο συγκεκριμένα:

1.Πρωτίστως θα πρέπει να υπάρχει στόχευση. Τι θέλουμε και τι μπορούμε να δώσουμε. Τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο. Σχέδιο και στρατηγική. Πέρα από τις συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο παράλληλα θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα και άλλες συναντήσεις, όχι μόνο των υπουργών που θα συνοδεύουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τους αντίστοιχους ομολόγους τους, αλλά παράλληλα με τις συναντήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, θα πρέπει να προετοιμαστούν καταλληλα και αντίστοιχα συναντήσεις και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Όχι για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά για ουσιαστικούς, για αυτό και θα πρέπει όλα αυτά να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

2.Καλή και ουσιαστική προετοιμασία σε κάθε επίπεδο (διαδικαστικό, διπλωματικό, πολιτικό ακόμα και κοινωνικό γιατί χρειάζεται και αυτό ). Η πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον όπως και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη (σχεδόν) πάντα κάνουν πολύ σωστή και κατάλληλη προετομασία. Ένα τέτοιο ταξίδι δεν ενδείκνυται να γίνει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. που έχει άκρως πολιτικά και αρνητικά αποτελέσματα.

3.Ουσιαστική πολιτική (και έμμεση) οικονομική αντζέντα. Με ρεαλιστικά αιτήματα αλλά και «προσφορές». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός να μιλήσει -με βάση το διεθνές πρωτόκολλο στην δική του την ελληνική γλώσσα. Ως είθισται για τους αρχηγούς κρατών (είναι πρωθυπουργοκεντρική προεδρευμένη δημοκρατία το πολίτευμα μας). Λίγα λόγια. Κοφτές προτάσεις.

4.Πλήρης φάκελος για κάθε τομέα. Συγκεκριμένες προτάσεις και προτεινόμενα project. Επικοινωνιακά: Μακριά από διαρροές! Κάνουν κακό και προσφέρουν τα εντελώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πολλές φορές επηρεάζουν αρνητικά και τα report της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς το State Department, πολλές φορές δεν είναι καθόλου κολακευτικά, διόλου θα έλεγα. Αντιθέτως οι πολλές διαρροές, και δημοσιεύματα, με το ένα ή το άλλο σενάριο που τροφοδοτούνται από ελληνικές κυβερνητικές «πηγές» έχει αποδειχθεί ότι έχουν εντελώς αρνητικά αποτελέσματα, καθώς έχουν θεωρηθεί πως ασκούν πιέσεις πιο πολύ για να γίνει αυτό καθ' αυτό το ταξίδι παρά για την ουσία και τα πιθανά επιθυμητά πολιτικά αποτελέσματα.

6.Καλή χρήση και γνώση τουλάχιστον των δύο -αν όχι και πιο πίσω - προγηγούμενων επισκέψεων στο Λευκό Οίκο και γενικότερα την Ουάσινγκτον (τυχόν) λαθών αλλά και παραλείψεων από προηγούμενες συναντήσεις από την έναρξη της προετοιμασίας τους μέχρι περατώσεως τους. Η πολύτιμη γνώση και (προηγούμενη) πολιτική εμπειρία είναι αναντικατάστατες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν με τίποτα τις όποιες, κάθε φορά πολιτικές στοχεύσεις. Είναι μόνον χρήσιμες και ωφέλιμες προς αποφυγή λαθών αλλά και απόδοση - επίτευξη στόχων.

7.Ουσιαστική πολιτική αντζέντα. Με πολιτικά, στρατιωτικά αιτήματα, αλλά και με τα ανάλογα αντισταθμιστικά, ορατά στο άμεσο μέλλον αποτελέσματα και, οφέλη. Έχει αποδειχθεί ότι οι Αμερικανοί διαχρονικά και στο σύνολό τους και ανεξάρτητα πολιτικής προελεύσεως (ρεμπουμπλικάνοι - δημοκρατικοί) αμφότερα σέβονται τα μάλα όποιον διαπραγματεύεται σκληρά πρώτα ζητώντας και μετά δίνοντας. Τότε και μόνον τότε υπάρχει deal! Ειδικά ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας τέτοιος συνομιλιτής αν και αυτοί που αποφασίζουν εν τέλει είναι άλλοι... Το ίδιο και ο Τίλερσον.

8.Αν θέλει η κυβέρνηση να τύχει ουσιαστικής προσοχής των Αμερικανών θα πρέπει το κυβερνητικό κλιμάκιο ανά τομέα να συνοδεύεται και από τους ανάλογους ανθρώπους - εκπροσώπους φορέων και κυρίως επιχειρήσεων. Δηλαδή δεν νοείται να πηγαίνεις να ζητάς επενδύσεις -και δη στον τομέα της ενέργειας - και να μην έχεις μαζί σου το κατάλληλο team επιχειρηματιών από κάθε τομέα. Και συμβουλευτικά αλλά και ουσιαστικά για να κλείσουν συμφωνίες. Φυσικά υπάρχει το προηγούμενο του Γιώργου Παπανδρέου που ναι μεν είχε κλείσει τέτοιες συμφωνίες, αλλά καμία και δεν προχώρησε και όλες έμειναν κενές, χωρίς περιεχόμενο, υπογραφές... Θέλει δηλαδή δουλειά και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού μόνο για επικοινωνιακούς λόγους!

9.Αντίστοιχα χρειάζεται το κατάλληλο υπουργικό κλιμάκιο που θα συνοδεύει τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ούτε πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο σε σημείο πρόκλησης σκανδάλου, αλλά ούτε και -μόνον- η γνωστή παρεούλα. Δηλαδή αναγκαστικά θα πρέπει να είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εθν. Οικονομίας και ο Οικονομικών, ο Υπουργός Ενέργειας. Ενδεχομένως και ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη γιατί στην ατζέντα πάντα υπάρχουν και τα ζητήματα της διεθνούς (αλλά και ενγχώριας) τρομοκρατίας. Αυτοί αρκούν. Η Υπουργός Πολιτισμού και πρέπει και επιβάλλεται να συνοδεύει τον πρωθυπουργό! Ούτε περισσότεροι ουτε και λιγότεροι.

10.Τέλος, στο πρόγραμμα του Έλληνα Πρωθυπουργού και πρέπει και ενδείκνυται να υπάρξουν : Α) μια ανοιχτή όχι κομματική συγκέντρωση ανοιχτή προς την Ομογένεια. Χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς κομματική ατζέντα. Είναι πρωθυπουγός όλων των Ελλήνων. Β) Καμία κομματική συγκέντρωση! Έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί αρνητικά στους κόλπους της ομογένειας. Αντιθέτως υπουργοί ή κομματικοί παράγοντες μπορούν να συναντήσουν τους ομοϊδεάτες τους και τα κομματικά και επιτελικά στελέχη τους. Γ) Συναντήσεις με επιφανείς ομογενείς και επιχειρηματίες. Δ) Πέρα από τις καθιερωμένες συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, αν και τούτη τη στιγμή δεν ενδείκνυται λόγω της σωβούσας κρίσης καθώς θα εκληφθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως στήριξη προς τον κ. Δημήτριο. Αντιθέτως, και αυτό θα είναι και το πρωτότυπο αλλά και ουσιώδες, μια συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με όλα τα μέλη της (τοπικής) επαρχιακής Συνόδου. Έτσι αποφεύγονται πολλοί κίνδυνοι και ελαχιστοποιούνται (τυχόν) αρνητικά αποτελέσματα. Ε) Φυσικά συναντήσεις με τα επιτελεία μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ και προσεχτικές συνεντεύξεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. ΣΤ) «κλειστές» συναντήσεις και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας Υπουργών -όχι του Πρωθυπουργού δεν είναι ούτε μεταπράτης ο εκαστοτε Έλλην Πρωθυπουργός, ούτε τουριστικός πράκτωρ, ούτε επιχειρηματίας - με αντίστοιχα σοβαρά και ελεγμένα αμερικανικά διεθνούς κύρους funds αλλά και think tanks. Z) μια και μόνον ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού με δείπνο προς Αμερικανούς και Ελληνο-Αμερικανούς (τυχόν ενδιαφερόμενους) επενδυτές! Εκδήλωση που θέλει χρόνο και καλή ουσιαστιτκή προετοιμασία.

Μακάρι να φανούν χρήσιμα όλα όσα επισημαίνονται προς όφελος της χώρας και μόνον!

Δημοφιλή