Οι ευθύνες των Πατέρων (από τον Πρώτον μέχρι τον τελευταίον) για να αποφευχθεί το Σχίσμα

Η Ευθύνη ενός σχίσματος ειδικά αυτή την άστατη -σε γεωπολιτικό επίπεδο- περίοδο θα ανήκει σε όλους! Στον κάθε ένα ξεχωριστά και σε όλους μαζί, το ίδιο ισόποσα και ισόβαρή. Ας μην προδώσουν το όραμα μεγάλων ανδρών όπως του Ελβετίας Κυρού Δαμασκηνού, του Μελίτωνος Χαντζή, και άλλων που αφιέρωσαν ολόκληρη την ζωή τους. Ας κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά ενωμένοι! Παραμερίζοντας μικρότητες και ανθρώπινες αδυναμίες. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε πολλά βήματα πίσω. Ήρθε η ώρα να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω.

Η Ορθοδοξία ζει μεγάλες και ιστορικές στιγμές. Στιγμές που θα καθορίσουν το μέλλον της για πολλές γενιές μετά... Να ευχηθούμε όχι αιώνες... Άναυδοι και άφωνοι μένουμε όσοι απλά υποπτευόμαστε τι μπορεί να συμβεί με ένα πιθανό σχίσμα που μοιάζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο να ακούμε τον ήχο του σχίσματος του άραφου Χιτώνα της Εκκλησίας. Ήχος ανατριχιαστικός... Ήχος που προκαλεί τρόμο και δέος μπροστά στα όσα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια τέτοια οδυνηρή εξέλιξη...

Έχουν όλοι ευθύνες για ό,τι συμβεί. Όλοι! Συλλογικά και ο κάθε ένας ξεχωριστά! Ας μην οδηγήσουν, με τις πράξεις και τις αποφάσεις τους -και οι μεν και οι δε- στην 3η μεγαλύτερη και οδυνηρότερη ίσως από το 1204 και το 1453, της Βασιλίδας των Πόλεων και της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης που όφειλε και οφείλει να αποτελεί τον φωταυγή Φάρο της Ορθοδοξίας. Να ενώνει. Να συνθέτει. Να ανασυνθέτει. Να ανοικοδομεί και να (επανα) Οικοδομεί. Να χτίζει. Να συν-ενώνει. Ας μη μετατρέψουν το μεγάλο όραμα μεγάλων και επιφανών Ανδρών της Εκκλησίας μας -κατά την πολύχρονη σχεδόν υπέρ 100ετή - προετοιμασία της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου σε ένα οδυνηρό εφιάλτη. Ας προσέξουν όλοι! Από τον Πρώτο της Ορθοδοξίας -αν θέλει και οι επόμενοι αυτού να τον σέβονται και να τιμούν στο Πρόσωπο του εκάστοτε Πρώτου της Πρωτόθρονης και Πρωτεύθυνης Εκκλησίας την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης ως ιστορική κοιτίδα και κολυμβήθρα που αναγέννησε και γέννησε τις υπόλοιπες νεοπαγείς Αυτοκέφαλες Εκκλησίες- ως τον τελευταίο από τους περίπου 240 που θα λάβουν μέρος σε αυτή την Σύνοδο - Επίσκοπο Της ανά τον Κόσμο Ορθόδοξης Εκκλησίας, τι θα αποφασίσουν και κυρίως τι θα ανακοινώσουν. Πώς θα χαρακτηρίσουν αυτή την Σύνοδο. Πώς και γιατί θα την ονομάσουν.

Η Ευθύνη ενός σχίσματος ειδικά αυτή την άστατη -σε γεωπολιτικό επίπεδο- περίοδο θα ανήκει σε όλους! Στον κάθε ένα ξεχωριστά και σε όλους μαζί, το ίδιο ισόποσα και ισόβαρή. Ας μην προδώσουν το όραμα μεγάλων ανδρών όπως του Ελβετίας Κυρού Δαμασκηνού, του Μελίτωνος Χαντζή, και άλλων που αφιέρωσαν ολόκληρη την ζωή τους. Ας κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά ενωμένοι! Παραμερίζοντας μικρότητες και ανθρώπινες αδυναμίες. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε πολλά βήματα πίσω. Ήρθε η ώρα να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω. Και ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Και ο Αντιοχείας Ιωάννης. Και ο Βουλγαρίας Νεόφυτος. Και ο Γεωργίας Ηλίας και οι υπόλοιποι δέκα, αν μη τι άλλο ας μην πυροδοτούν και τροφοδοτούν με δηλώσεις τους το ήδη τεταμένο κλίμα. Ας αφήσουν -επιτέλους- χώρο στο Άγιο Πνεύμα να τους κατευθύνει για να μας κατευθύνουν σωστά και ορθά...

Ειδάλλως το κακό που θα προκύψει από ένα πιθανό σχίσμα θα είναι μια μεγάλη τραγωδία που θα απειλήσει ολάκερη την ανθρωπότητα, όχι τώρα επαναλαμβάνω, αλλά στο άμεσο και διηνεκές μέλλον. Ας αναλάβει ο καθείς τις ευθύνες τους και όλοι μαζί και κεχωρισμένα. Ο Θεός να δώσει και να επευλογήσει την Εκκλησία του καλώντας «πάντες εις ενότητα ώσιν». Σήμερα η Πρωτόθρονος Εκκλησία, παρά τα όποια ελαττώματα και τις όποιες μικρές ή και μεγάλες ανθρώπινες αδυναμίες των ανθρώπων που την διακονούν, -και αλλοίμονο ποιος ανθρώπινος οργανισμός δεν πάσχει από αδυναμίες και ελαττώματα, ώστε με τη Χάρη του Θεού να έρχεται να τα «απαλλοτριώνει», να μας «μεταλλάσσει»... να μας «μεταμορφώνει» και να μας βοηθά προσωπικά αλλά και διασυλλογικά, απαλλαγμένη πια από κάθε είδους μικρότητες, εγωισμούς, «ακαθαρσίες», πειρασμούς και άλλα πονηρά «κόλπα» του αρχαίου, να διαχειριζόμαστε τα τάλαντα του Θεού προς Δόξα Κυρίου και της Εκκλησίας του επί Γης- πάντα τουλάχιστον τον τελευταίο αιώνα από εκείνη την ιστορική εγκύκλιο του Πατριάρχου Ιωακείμ Γ᾽ μέχρι σήμερα, 12 Πατριάρχες μετά και ύστερα σχεδόν από 110 έτη, να φτάσουμε στον προθάλαμο και να λάβουμε πρόγευση, έστω αυτού του κορυφαίου και ύψιστου, για την Εκκλησία μας και τη Συνοδικότητα της και φυσικά άλλα μείζονος σημασίας σημεία που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν ή έστω να γίνει μνεία, γεγονότος της Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου.

Να που φτάσαμε στο γεγονός αυτό που όλοι το αναμέναμε, ο κάθε ένας με τις δικές μικρές ή μεγάλες προσδοκίες. Οι ώρες όμως που βιώνουμε, θέλω να πιστεύω όλοι με την ίδια αγωνία της διασφάλισης της ενότητας και την ομοψυχίας αλλά και της αδελφοσύνης, αλλά και ο κάθε ένας προσωπικά με την δική του ενεργό-μικρή ή μεγάλη- συμμετοχή και συμβολή στην επιτυχή έκβαση. Όποια και αν είναι αυτή αρκεί να μην τραυματίσει την ενότητα. Να μην σχίσει -ακόμα μια φορά- τον άραφο Χιτώνα της Εκκλησίας μας... Να μη δοκιμάσει, την κατ' Ανατολάς, Μια Αγία Αποστολική και Καθολική Ορθόδοξη Εκκλησία μας (δυστυχώς) με μια ακόμα δοκιμασία! Και ίσως περισσότερο όλων των προηγουμένων οδυνηρή! Με πολύ πιθανά ολέθρια μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για κάθε μια από τις τοπικές εθνικές εκκλησίες, αλλά και για το σύνολο της Ορθοδοξίας.

Μια κοινωνία που στο όνομα της «νέας α-πρόσωπης κοινωνίας» των μαζών, και της στοχευμένης και συνεχούς μετακίνησης πληθυσμών, μιας παγκόσμιας κοινωνίας των διεθνών και άλλων σκοτεινών συμφερόντων, εθνικών αλλά κυρίως παγκόσμιων, και μάλιστα σκληρά οικονομικών κέντρων εξουσίας που δεν σταματά πουθενά! Προχωρά ακάθεκτη! Δεν ορρωδεί προ ουδενός! Χωρίς φραγμούς. Χωρίς δισταγμούς! Χωρίς κανένα ενδοιασμό! Σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σε πολιτισμικά και πολιτιστικά εγκλήματα. Σε «μετάλλαξη» του Ανθρώπου από Πρόσωπο που οφείλει να πορεύεται αενάως διαρκώς και αοράτως δια Της Μυστικής Χάριτος Του Θεού, από το κατ' Εικόνα στο Καθ' Ομοίωση... Σε από-Θεοποίηση της Προσωπικότητας του κάθε Ανθρώπου... Στην οσονούπω νέα δημιουργία του «νέου ανθρώπου» προερχόμενου από την «επιστημονική» και βαθιά διεστραμμένη φαντασία που στοχεύει στα νέα ανθρωποειδή όντα προσομοιάζοντα με άνθρωπο, αλλά γενετικά τροποποιημένα και μεταλλαγμένα «νέα όντα» απαλλαγμένα από συναισθήματα. Από Πίστη και προσωπικά ή πολιτισμικά πιστεύω. Απαλλαγμένα γενετικά πια από κάθε είδους ανάγκη εξωτερίκευσης της μοναδικότητας και αποκλειστικότητας του Ανθρώπου και του Θείου Δώρου του Θεού του Αυτεξούσιου, που καθορίζει και επανακαθορίζει διαρκώς μυστικά και αέναα αυτό που λέμε το Πρόσωπο του Ανθρώπου. Την Οντολογία και τη Φύση του. Την ψυχική του υπόσταση και τα αποτελέσματα της πολύ διάστατης ανθρώπινης Φύσης.

Προβληματισμοί και αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου Ορθόδοξου ή όχι δεν έχει και τόση σημασία, αυτά που έρχονται απειλούν εξίσου τον Ορθόδοξο με τον Καθολικό και τον Προτεστάντη. Κινδυνεύουν να αλλοιώσουν πρόσωπα και κοινωνίες. Πολιτισμούς και εθνικές ή θρησκευτική ταυτότητα. Όλα αυτά και 10άδες άλλα μεγάλα ζητήματα όπως ο θεσμός της Οικογένειας που (από) ιεροποιείται. Η έννοια της Πατρίδας αλλά όχι του νέο υπέρ εθνικισμού -που αποτελεί το νέο υπέρ όπλο κατά της Χριστιανοσύνης και δη της Ορθοδοξίας που κινδυνεύει να την διαμελίσει- και υπέρ πατριωτισμού στο όνομα του οποίου κινδυνεύουν να διαπραχθούν νέα φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ήδη με πρόσχημα τη Θρησκεία ζούμε μια νέα σφαγή της ανθρωπότητας.

Όλα αυτά τα ζητήματα που όφειλε να μελετήσει μια τέτοια Μεγάλη και ύψιστη έκφραση της Συνοδικότητας της Εκκλησίας μας, δυστυχώς όχι μόνον κινείται μακρά των αγωνιών του σύγχρονου ανθρώπου στον οποίο υποχρεούται να δώσει ένα αποκούμπι και ένα λιμάνι για να ξαποστάσει, όχι με απαντήσεις ή δογματισμούς και αγκυλώσεις, αλλά με κατευθύνσεις. Με παιδαγωγία εις Χριστόν και αναγέννηση πνευματική όλων των πτυχών της Ορθοδοξίας. Όχι μόνον εκκλησιολογικά και θεολογικά αλλά με απλότητα. Σεμνά. Λιτά. Απέριττα. Με ορθότητα και καθαρότητα Λόγου και Δια Λόγου. Τουναντίον. Κινδυνεύει αυτή η ύψιστη έκφραση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας αν δεν επικρατήσει η σύνεση. Η Διάκριση. Η Εκζήτηση και ζωντανή Επίκληση του Αγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, να καταστεί ζέον πυρ που αντί να φωτίσει να κατακαύσει κάθε ζωντανή ίνα και ζωοποιό κύτταρο της βαθιά ανθρώπινης διάστασης -αν και Θεοϊδρυτος και Θεοσύστατος - του διοικητικού πάσχοντος και ελαττωματικού οργανισμού της Εκκλησίας μας και των Επισκόπων ως εκφραστών της, αν υπερβούν τα εσκαμμένα, παραβλέποντας το Θείο και Ιερό Θέλημα του Θεού. Ας αφήσουμε χώρο να αναπνεύσει το Άγιο Πνεύμα και να επινεύσει. Ας προσευχηθούμε να μη ζήσουμε τα χειρότερα. Να μη δώσει ο Θεός. Να αρθούν όλοι -μα όλοι(!)- στο ύψος των περιστάσεων και ας αναλάβουν όχι «τας ίδιας ευθύνας τους» αλλά τις συλλογικές ευθύνες τους έναντι του Λογικού Ποιμνίου.

Δημοφιλή