Κόψτε το κάπνισμα σε 10 κινήσεις

Ο εθισμός στη νικοτίνη είναι δύσκολη υπόθεση και, συχνά, χρειάζονται πολλές προσπάθειες μέχρι να καταφέρει κανείς να διακόψει το κάπνισμα. Τα παρακάτω 10 βήματα, όμως, θα σας βοηθήσουν να το κόψετε πιο εύκολα και αποτελεσματικά.
Getty Images/Flickr RF

Ο εθισμός στη νικοτίνη είναι δύσκολη υπόθεση και, συχνά, χρειάζονται πολλές προσπάθειες μέχρι να καταφέρει κανείς να διακόψει το κάπνισμα. Τα παρακάτω 10 βήματα, όμως, θα σας βοηθήσουν να το κόψετε πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Ορίστε μία ημερομηνία

Δεν χρειάζεται να είναι «από Δευτέρα», μπορεί να είσαι σε 2 με 3 εβδομάδες από τώρα, αλλά με αυτόν τον τρόπο επιτρέπετε στον εαυτό σας να προετοιμαστεί για όταν έρθει εκείνη η ώρα. Μπορεί να είναι μία ιδιαίτερη μέρα, όπως τα γενέθλιά σας ή την πρώτη μέρα του μήνα, αρκεί να μην είναι μία μέρα συναισθηματικά φορτισμένη ή που θα έχετε πολύ άγχος. Αυτός ο χρόνος θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε συναισθηματικά, αν όμως, νιώθετε ήδη έτοιμοι και αποφασισμένοι, κάντε το και σήμερα!

Μην το κόψετε μόνοι σας

Πολλοί αποφεύγουν να πουν ότι προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα γιατί φοβούνται ότι θα αποτύχουν. Είναι σημαντικό να έχετε την υποστήριξη του περιβάλλοντός σας και να βασίζεστε πάνω τους, παρόλο που μπορεί να μην τα καταφέρετε.

Φροντίστε να γνωρίζετε με ποιους τρόπους μπορεί να αντικαταστήσετε τη νικοτίνη

Να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν είναι η ίδια η νικοτίνη που προκαλεί καρκίνο και έχει συνδεθεί με τόσες ασθένειες αλλά όλα τα χημικά που περιέχονται μέσα σε ένα τσιγάρο. Χρησιμοποιώντας υποκατάστατα όπως τσίχλες νικοτίνης ή αυτοκόλλητα, διπλασιάζετε τις πιθανότητες για να πετύχετε.

Προσπαθήστε να το είστε έξυπνοι με τον τρόπο που προσπαθείτε να το κόψετε

Καταγράψτε την προσπάθειά σας σε ένα ημερολόγιο, για να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας βοηθά και τι όχι. Θα σας βοηθήσει να βρείτε πότε δυσκολεύεστε περισσότερο και πότε σας είναι εύκολο. Γράψτε τους λόγους που θέλετε να το κόψετε και τους λόγους για να το συνεχίσετε. Υπολογίστε πόσα χρήματα ξοδεύετε κάθε μήνα σε τσιγάρα. Έχοντας μπροστά σας όλες αυτές τις πληροφορίες σχετικά με το κάπνισμα, θα σας βοηθήσει να μείνετε σταθεροί στην απόφασή σας.

Βρείτε τι πυροδοτεί την επιθυμία σας για να καπνίσετε

Μπορεί να είναι ο καφές, το φαγητό, το ποτό ή μία ευχάριστη/ δυσάρεστη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι όποτε βιώνετε μία τέτοια κατάσταση, επιθυμείτε να καπνίσετε. Μόλις εντοπίσετε ποιοι είναι οι δικοί σας πυροδοτητές, θα σας είναι πιο εύκολο να αντισταθείτε.

Αλλάξτε το πότε, το που και το πως καπνίζετε

Όσο πλησιάζει η ημέρα που έχει ορίσει ως την ημέρα που θα κόψετε το κάπνισμα, αρχίστε να αλλάζετε και τον τρόπο και το πότε καπνίζετε. Αυτές οι μικρές αλλαγές θα σας βοηθήσουν να αποσυνδέσετε το τσιγάρο από την καθημερινότητά σας και να σπάσετε την ρουτίνα σας.

Εκκαθάριση

Όπως και με κάθε χωρισμό, έτσι και με το τσιγάρο πετάξτε όλα όσα σας θυμίζουν τη σχέση που είχατε κάποτε. Πετάξτε τα τασάκια, πλύνετε καλά τα ρούχα και το σπίτι, ώστε να φύγουν καλά οι μυρωδιές και σταματήστε να καπνίζετε στο σπίτι και το αυτοκίνητο.

Ζητήστε βοήθεια

Μιλήστε με φίλους και γνωστούς που κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα. Η εμπειρία τους θα σας γεμίσει με δύναμη, αλλά θα σας δώσει και μία ιδέα για το τι σας περιμένει.

Μετά την ημέρα της διακοπής...

Έφτασε αυτή η μέρα και κατά πάσα πιθανότητα αντέξατε μία ημέρα χωρίς τσιγάρο. Τι γίνεται από εδώ και πέρα, όμως; Καταγράψτε τα πάντα και προετοιμάστε τον εαυτό σας για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν και θα θέλετε να καπνίσετε. Ανατρέξτε σε αυτά που είχατε γράψει παλαιότερο, στη λίστα με τα «υπέρ και τα κατά» που είχατε κάνει και ενισχύστε το κίνητρό σας.

Αν είναι να το κάνετε, κάντε το!

Είτε πρόκειται να το κόψετε τώρα, είτε σε 2 εβδομάδες, με όποιον τρόπο κι αν το κάνετε σημασία έχει να δεσμευτείτε ψυχολογικά και σωματικά σε αυτή την προσπάθεια. Θα είναι δύσκολο, θα έχει τα πάνω και τα κάτω του, αλλά κάθε πρώην καπνιστής που τα έχει καταφέρει μπορεί να σας εγγυηθεί ότι άξιζε!