Το γάλα είχε τη δική του ιστορία: Πώς από τον γαλατά της γειτονιάς έφτασε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Το γάλα είχε τη δική του ιστορία: Πώς από τον γαλατά της γειτονιάς έφτασε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
Open Image Modal
Eric Herchaft via Getty Images
Close-up of a boy drinking a glass of milk

Το γάλα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μητρική στοργή και φροντίδα. Αποτελεί την πρώτη τροφή του ανθρώπου μετά τη γέννησή του, η οποία είναι ικανή να καλύψει πλήρως τις ανάγκες αυτής της ευαίσθητης περιόδου της ζωής του. Ένα τόσο σημαντικό φυσικό αγαθό δεν θα μπορούσε να μην έχει μακρά ιστορία, τη οποία ξεκινά από τον παραδοσιακό γαλατά που περνούσε από κάθε γειτονιά και μοίραζε το γάλα χύμα και φτάνει μέχρι σήμερα, όπου το φρέσκο γάλα είναι διαθέσιμο ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας, χάρη στους ανθρώπους εκείνους που προσπαθούν καθημερινά να φέρουν το γάλα από τις ελληνικές φάρμες στο ποτήρι μας.

Αυτό τονίζει και το νέο σποτ της ΔΕΛΤΑ, το οποίο είναι εμπνευσμένο από μία αληθινή ιστορία και υπογραμμίζει την προσπάθεια και τη δέσμευση που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στο δίκτυο διανομής της εταιρείας, οποιαδήποτε ώρα και ανεξαρτήτου καιρού, ώστε κάθε πρωί, όλες οι ελληνικές οικογένειες να έχουν στο τραπέζι τους ένα από τα πιο βασικά προϊόντα διατροφής, το γάλα.

Ας δούμε την ιστορία του γάλακτος.

Η ιστορία του γάλακτος ξεκινά πολλά χρόνια πίσω από την εξημέρωση της κατσίκας και του προβάτου, αλλά η παραγωγή του και η κατανάλωση επεκτάθηκε από το 1863 και μετά, όπου ανακαλύφθηκε από τον Παστέρ η διαδικασία της «παστερίωσης» που επιτρέπει την παραγωγή και τυποποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στην Ελλάδα μέχρι και την δεκαετία του 1950 το γάλα πουλούσαν πλανόδιοι γαλατάδες, οι οποίοι περνούσαν από τις γειτονιές φωνάζοντας «γαλατάς!» και μοίραζαν χύμα το γάλα που μετέφεραν μέσα σε μεταλλικά.

Open Image Modal

Κατά τη δεκαετία του '60 το επάγγελμα του γαλατά με την αρχική του μορφή άρχισε να εκλείπει και την θέση του πήραν οι διανομείς παστεριωμένου γάλακτος, οι οποίοι περνούσαν από τις γειτονιές με ποδήλατο ή τρίκυκλα και άφηναν έξω από τα σπίτια γυάλινες φιάλες με γάλα.

Open Image Modal

Το 1970 το τοπίο σχετικά με την διάθεση του γάλακτος αλλάζει και πάλι. Έπειτα από σειρά διατάξεων απαγορεύεται η πλανόδια διάθεση του γάλακτος για λόγους δημόσιας υγείας και προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του διατίθεται μέσα από τα ψυγεία, έχοντας ημερομηνία λήξης.

Περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησε να διανέμεται το γάλα σε πλαστικό μπουκάλι. Μέχρι τότε όλες οι εταιρείες συσκεύαζαν το γάλα σε γυάλινη φιάλη, η οποία συνήθως επιστρεφόταν στην εκάστοτε εταιρεία. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1987,η ΔΕΛΤΑ φέρνει στην ελληνική αγορά το πρώτο φρέσκο γάλα σε χάρτινη συσκευασία, ενώ παράλληλα εφαρμόζει πρώτη την ομογενοποίηση, μια σημαντική καινοτομία που αναβάθμισε συνολικά το τελικό προϊόν. Επίσης σε εκείνη τη δεκαετία άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες «ΔΕΛΤΑ» της γειτονιάς, κυρίως στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα, καταστήματα που όλοι έχουμε καταγράψει στις αναμνήσεις μας από την παιδική μας ηλικία και που και που συναντάμε ακόμα και σήμερα σε μερικές γειτονιές.

Το ημερολόγιο γράφει 2016 και μπορούμε και σήμερα να απολαμβάνουμε φρέσκο Ελληνικό γάλα. Ειδικά για τη ΔΕΛΤΑ στην οποία αναφέρεται το συγκεκριμένο διαφημιστικό σποτ, συνεργάζεται με πάνω από 1.400 παραγωγούς γάλακτος, σε όλη την Ελλάδα, απορροφώντας πάνω από το ¼ της Ελληνικής παραγωγής και συνεχίζοντας μία σχέση που μετρά πάνω από 60 χρόνια. Αυτοί οι 1.400 Έλληνες παραγωγοί με τον μόχθο και τη προσπάθειά τους μαζί με όλους τους ανθρώπους της ΔΕΛΤΑ φροντίζουν κάθε μέρα για να απολαμβάνουμε μια από τις πιο θρεπτικές τροφές, το ελληνικό φρέσκο γάλα.