Γιατί η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα

Πολλοί γράφουν για τύμπανα πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν τους Τούρκους να μην επιδιώξουν πόλεμο με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Πρώτον, οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Οι ΗΠΑ κατά την περίοδο Ομπάμα δεν ήταν ο συνήθης στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας, συνεπώς μέχρι στιγμής οι Τούρκοι δεν έχουν τη στήριξη, ούτε την κάλυψη των ΗΠΑ όπως έγινε με το Κυπριακό το 1974. Δεύτερον οι ενοχλήσεις των κρατών της Ε.Ε. από την τουρκική εξωτερική πολιτική περί των προσφύγων και άλλων εκκρεμοτήτων που δυσχεραίνουν τις σχέσεις Άγκυρας -Ε.Ε. κυρίως στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Umit Bektas / Reuters

Πολλοί γράφουν για τύμπανα πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν τους Τούρκους να μην επιδιώξουν πόλεμο με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Πρώτον, οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Οι ΗΠΑ κατά την περίοδο Ομπάμα δεν ήταν ο συνήθης στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας, συνεπώς μέχρι στιγμής οι Τούρκοι δεν έχουν τη στήριξη, ούτε την κάλυψη των ΗΠΑ όπως έγινε με το Κυπριακό το 1974.

Δεύτερον οι ενοχλήσεις των κρατών της Ε.Ε. από την τουρκική εξωτερική πολιτική περί των προσφύγων και άλλων εκκρεμοτήτων που δυσχεραίνουν τις σχέσεις Άγκυρας -Ε.Ε. κυρίως στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τρίτον, η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα (ευρωπαϊκή) που είναι εκτεθειμένη περισσότερο στην τρομοκρατία και αυτό θα έχει μεγάλο κόστος για την εθνική της οικονομία και προκαλεί προβλήματα στην ασφάλεια και στην άμυνά της.

Σε αυτή τη συγκυριακή και δύσκολη στιγμή η Τουρκία έχει ανάγκη από συμμάχους παρά εχθρούς και πολέμους.

Τέταρτον, οι μεγάλες ζημιές που ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια, καθώς ήταν τεράστιες οι οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πέμπτον, το ανοικτό εσωτερικό μέτωπο με τους κοσμικούς Κεμαλιστές οι οποίοι βλέπουν ότι εξαιτίας του Ερντογάν συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο η επιρροή τους μέσα στην τουρκική κοινωνία και στους κρατικούς μηχανισμούς.

Έκτον, αδυναμία της επιχειρησιακής δυνατότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εξαιτίας της εκκαθάρισης του 40% των ανώτατων αξιωματικών (να θυμηθούμε την περίπτωση του Στάλιν, όταν εκτέλεσε τους περισσότερους στρατηγούς του με αποτέλεσμα να φτάσει ο Χίτλερ στα πρόθυρα της Μόσχας).

Έβδομον, η στρατηγική μεταβολή προς τη Ρωσία σημαίνει πολλά για τη Δύση που εξαιτίας της επιθυμεί την ανατροπή του Ερντογάν (ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Καραμανλής-2004-2009) πλήρωσε ακριβά την προσέγγιση του στη Μόσχα.

Όγδοο, οι νέες διαστάσεις στο κουρδικό ζήτημα και η μεγάλη ανάγκη της αναχαίτισής του ως πρώτη προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Τέλος, για τους Τούρκους ένας ενδεχόμενος πόλεμος με την Ελλάδα σημαίνει αυτοκτονία. Σε αυτή τη συγκυριακή και δύσκολη στιγμή η Τουρκία έχει ανάγκη από συμμάχους παρά εχθρούς και πολέμους.

Δημοφιλή