Make America worse (again); Η ανήθικη και αντιπαραγωγική αντι-μεταναστευτική ρητορική του Τραμπ

Στην ομιλία του την Τρίτη με (το γνωστό) θέμα "Make America Great Again", ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε την αντι-μεταναστευτική ρητορική του, που επιτίθεται σε παράτυπους μετανάστες και υποδηλώνει ότι είναι «ζώα» που «κόβουν σε κομμάτια» νεαρά κορίτσια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρομοίασε επίσης τη χώρα με μία που βιώνει πόλεμο και που θα έπρεπε να απελευθερωθεί από τους παράτυπους μετανάστες. Από την αρχή της προεδρίας του, μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι ο αριθμός των μεταναστών που έχουν συλληφθεί χωρίς ποινικό μητρώο, έχει διπλασιαστεί.
Akron Beacon Journal via Getty Images

Στην ομιλία του την Τρίτη με (το γνωστό) θέμα "Make America Great Again", ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε την αντι-μεταναστευτική ρητορική του, που επιτίθεται σε παράτυπους μετανάστες και υποδηλώνει ότι είναι «ζώα» που «κόβουν σε κομμάτια» νεαρά κορίτσια.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρομοίασε επίσης τη χώρα με μία που βιώνει πόλεμο και που θα έπρεπε να απελευθερωθεί από τους παράτυπους μετανάστες. Από την αρχή της προεδρίας του, μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι ο αριθμός των μεταναστών που έχουν συλληφθεί χωρίς ποινικό μητρώο, έχει διπλασιαστεί.

Ο Πρόεδρος στην ομιλία του επίσης ισχυρίστηκε ότι τα μέλη των συμμοριών που αποτελούνται από παράτυπους μετανάστες δεν χρησιμοποιούν όπλα επειδή δεν είναι αρκετά οδυνηρά. Συγκεκριμένα, είπε: «(...) έχετε δει τις περιπτώσεις μερικών από αυτά τα ζώα. Δεν θέλουν να χρησιμοποιούν όπλα επειδή είναι πολύ άμεσα [η επίπτωση τους, δηλαδή] και δεν είναι αρκετά οδυνηρά. Έτσι παίρνουν ένα νέο, όμορφο κορίτσι, 16, 15 χρονών, και άλλα κορίτσια, και τα κόβουν σε κομμάτια με μαχαίρι, επειδή θέλουν [τα θύματα] να βιώσουν ανυπόφορο πόνο πριν πεθάνουν».

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Ένα, ένα, βρίσκουμε τα παράνομα μέλη συμμοριών, εμπόρους ναρκωτικών, κλέφτες, ληστές, εγκληματίες και δολοφόνους. Και τους στέλνουμε στην κόλαση απ' όπου προήλθαν. Και μόλις φύγουν, δεν θα τους αφήσουμε ποτέ να επιστρέψουν, πιστέψτε με. Οι θηρευτές και οι εγκληματίες αλλοδαποί που δηλητηριάζουν τους όμορφους, αθώους νέους και τις κοινότητές μας με ναρκωτικά και λεία, δεν θα βρουν ασφαλές καταφύγιο πουθενά στη χώρα μας.»

Όμως, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν καταδικάζει γενικά μόνο τη βία των συμμοριών. Τα λόγια του αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης ρητορικής που καθιστά τους μετανάστες αποδιοπομπαίους τράγους- που είναι υπεύθυνοι, δηλαδή, για όσα βίαια εγκλήματα και βαθιά κοινωνικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

Με αυτό το σκεπτικό, ουσιαστικά επαναλαμβάνει μια κλασσική τακτική που χρησιμοποιούν βίαιες, μη-δημοκρατικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο - από τη Βενεζουέλα μέχρι και το Πακιστάν- που χρησιμοποιούν αλλοδαπούς/μετανάστες ως αποδιοπομπαίους τράγους για να δικαιολογήσουν στα μάτια των πολιτών, τις απάνθρωπες πολιτικές τους.

Μέσα στους πρώτους μόλις μήνες της θητείας του Τραμπ, προσωπικά έχω ακούσει και δει από πρώτο χέρι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν απελαθεί και χωριστεί από τις οικογένειές τους στις ΗΠΑ. Και το πιο ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που υπέστησαν αυτή την άδικη πολιτική είναι παραγωγικά μέλη της κοινωνίας και σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Όμως, το ICE (μετανάστευση και τελωνειακή επιβολή) υπό την προεδρία του Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν κάνει καμιά διάκριση μεταξύ ανθρώπων χωρίς ποινικό μητρώο και επικίνδυνων μελών συμμοριών. Μάλιστα, ο ίδιος ο επικεφαλής του ICE, Thomas Homans, τόνισε: «Δεν πρέπει να περιμένουμε να γίνουν εγκληματίες [οι μετανάστες]».

Αλλά το να καθιστά η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους μετανάστες ως εγκληματίες-in-the-making είναι όχι μόνο ηθικά λάθος, αλλά και πρακτικά αντιπαραγωγικό, καθώς είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο, και όχι να ενισχύσει, τη δημόσια ασφάλεια. Πολλές τοπικές αρχές έχουν ήδη αντιδράσει στις προσπάθειες της κυβέρνησης να τις εμπλέξουν στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς σωστά ισχυρίζονται ότι πρέπει οι κοινότητες μεταναστών να εμπιστεύονται την αστυνομία διότι διαφορετικά, ενδέχεται να μην αναφέρουν-καταγγέλλουν εγκλήματα.

Ακόμα και η Mara Salvatrucha (MS-13), η διακρατική εγκληματική συμμορία που ο Τραμπ ανέφερε στην ομιλία του, δεν αποτελεί απλά ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από αλλοδαπούς. Αντιθέτως, η συμμορία σχηματίστηκε στις ΗΠΑ - συγκεκριμένα το Λος Άντζελες στη δεκαετία του 1980 - και εξαπλώθηκε σε όλες τις ΗΠΑ και την Κεντρική Αμερική και τα μέλη της, κυρίως από το Ελ Σαλβαδόρ, απελάθηκαν. Επίσης, πολλοί αμερικανοί της Κεντρικής Αμερικής που έχουν καταφύγει στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, εγκατέλειψαν τις χώρες τους ακριβώς λόγω αυτής της συμμορίας. Τώρα όμως, βρίσκουν τους εαυτούς τους να απειλούνται από την MS-13 στις ΗΠΑ.

Εάν ο Τραμπ θέλει πραγματικά να προστατέψει τις ΗΠΑ (και με βιώσιμο τρόπο) από τους κινδύνους που προκαλεί η MS-13, θα πρέπει να θεσπίσει πολιτικές που να ενθαρρύνουν τους παράτυπους μετανάστες να συνεργαστούν με τις αρχές, αντί να τους περιθωριοποιούν ολοένα και περισσότερο και να τους καθιστούν αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα ουσιαστικά τα λάθη της κυβέρνησης.

Δημοφιλή