Μια μέρα του «Μπορούμε στο Χωράφι» μέσα από τα μάτια ενός εθελοντή

Το πρωί του Σαββάτου, με σύμμαχο τον καιρό, 14 εθελοντές του ΜΠΟΡΟΥΜΕ κατευθυνθήκαμε προς την Τρίπολη, περίπου 2 ώρες από την Αθήνα. Εκεί συναντήσαμε τον παραγωγό, ο οποίος μας οδήγησε στο χωράφι του. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, μια σφοδρή χαλαζόπτωση σημάδεψε τα εκλεκτά του αχλάδια με μαύρα στίγματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα πουλήσει. Αντί να πετάξει αυτά τα θρεπτικά φρούτα, ο παραγωγός κάλεσε το ΜΠΟΡΟΥΜΕ για να τα προσφέρει σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
boroume

Πριν μερικές μέρες είχαμε την ευκαιρία να σώσουμε και να προσφέρουμε σε κοινωφελείς φορείς πάνω από 1 τόνο αχλάδια από περιβόλι στην Τρίπολη. Ο παραγωγός κάλεσε το ΜΠΟΡΟΥΜΕ για αυτόν το σκοπό καθώς δεν ήθελε να πάνε χαμένα τα αχλάδια που δυστυχώς δεν ήταν σε θέση να πουλήσει. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε πως ο Νίκος, εθελοντής του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, βίωσε για πρώτη φορά αυτήν την εμπειρία.

«Ενθουσιάστηκα όταν έμαθα ότι ένας παραγωγός από την Τρίπολη τηλεφώνησε στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ και ζήτησε τη συνδρομή μας για να μαζέψουμε αχλάδια που είχαν χτυπηθεί από χαλάζι. Είχα διαβάσει για το πρόγραμμα «ΜΠΟΡΟΥΜΕ στο Χωράφι» και είχα δει σχετικές, παλαιότερες φωτογραφίες, έτσι αποφάσισα να συμμετάσχω».

Το πρωί του Σαββάτου, με σύμμαχο τον καιρό, 14 εθελοντές του ΜΠΟΡΟΥΜΕ κατευθυνθήκαμε προς την Τρίπολη, περίπου 2 ώρες από την Αθήνα. Εκεί συναντήσαμε τον παραγωγό, ο οποίος μας οδήγησε στο χωράφι του. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, μια σφοδρή χαλαζόπτωση σημάδεψε τα εκλεκτά του αχλάδια με μαύρα στίγματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα πουλήσει. Αντί να πετάξει αυτά τα θρεπτικά φρούτα, ο παραγωγός κάλεσε το ΜΠΟΡΟΥΜΕ για να τα προσφέρει σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Η όλη δράση οργανώθηκε αποκλειστικά από το ΜΠΟΡΟΥΜΕ και εκείνος δεν είχε παρά να μας μεταφέρει στο χωράφι του.

Το χωράφι, που είχε έκταση αρκετών στρεμμάτων, ήταν γεμάτο με κατάφορτες αχλαδιές. Υπήρχαν σκάλες για να φτάνουμε τα αχλάδια που ήταν πιο ψηλά, αλλά τις χρησιμοποιήσαμε ελάχιστα γιατί μας ήταν πιο εύκολο να μαζέψουμε αυτά που φτάναμε με τα χέρια μας. Στις τρεις ώρες που ακολούθησαν γεμίζαμε τις νάιλον σακούλες μας και τελικά συγκεντρώσαμε έναν τόνο φρέσκα αχλάδια τα οποία προσφέραμε σε τοπικό γηροκομείο, αλλά και σε άλλους κοινωφελείς φορείς στην Αθήνα.

Ήταν μια κουραστική, αλλά πολύτιμη εμπειρία, που μου φανέρωσε τον κόπο που απαιτείται για να διατεθούν όλα τα υπέροχα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην αγορά. Παραδέχομαι ότι ποτέ δεν είχα σκεφτεί την αθέατη πλευρά της καλλιέργειας και της συγκομιδής τους, πριν καταλήξουν στη βιτρίνα του σουπερμάρκετ. Μετά τη συμμετοχή μου στο gleaning, θα κοιτάζω τα φρούτα και τα λαχανικά από μια άλλη οπτική. Θα σκέφτομαι πάντα τους εργάτες στα χωράφια και τους παραγωγούς που κοπιάζουν για να μας προμηθεύουν προϊόντα θρεπτικά, ευπαρουσίαστα και σε λογικές τιμές. Τους είμαι ευγνώμων για τις προσπάθειες που καταβάλλουν έτσι ώστε όλοι εμείς να γευόμαστε τους «καρπούς» του μόχθου τους.

Δημοφιλή