Μοσχάτο, η ποικιλία με τα χίλια πρόσωπα...

Η ποικιλία μοσχάτο παρόλο που χαρακτηρίζεται ως ευαίσθητη και άκρως ευοξείδωτη, έχει την ικανότητα να εγκλιματίζεται εύκολα στο μικροκλίμα της εκάστοτε περιοχής που θέλει να την φιλοξενήσει. Δίνει κρασιά με πολύπλοκα αρώματα κυρίως άγουρων φρούτων και λουλουδιών
David Silverman via Getty Images

Σύμφωνα με τους μελετητές καταγραφής ποικιλιών, το μοσχάτο είναι πιο πολυτάλαντη Ελληνική ποικιλία και θεωρείται από τις πιο παλιές ποικιλίες σε όλον τον κόσμο. Αν και η καταγωγή της είναι η Ελλάδα, η γειτονική Ρουμανία κατέληξε να καλλιεργεί πολλά στρέμματα αμπελώνων και να παράγει οίνους με βάση το μοσχάτο. Πoιο μοσχάτο όμως;

Η ποικιλία μοσχάτο παρόλο που χαρακτηρίζεται ως ευαίσθητη και άκρως ευοξείδωτη, έχει την ικανότητα να εγκλιματίζεται εύκολα στο μικροκλίμα της εκάστοτε περιοχής που θέλει να την φιλοξενήσει. Δίνει κρασιά με πολύπλοκα αρώματα κυρίως άγουρων φρούτων και λουλουδιών. Αυτό όμως που κυριαρχεί είναι το μοναδικό άρωμα του καρπού του σταφυλιού. Τα κρασιά της ποικιλίας αυτής φημίζονται τόσο για την παραγωγή αφρώδων, ξηρών όσο και γλυκών οίνων.

Το μοσχάτο και οι παραλλαγές του...

Το μοσχάτο μικρόραγο ανήκει στην ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σάμου, Πατρών, Ρίου και Κεφαλληνίας. Τα ξηρά κρασιά των περιοχών αυτών έχουν έναν σπάνιο και πολύπολοκο χαρακτήρα αρωμάτων. Θυμίζουν αρώματα τριαντάφυλλου, μέντας, άγουρων φρούτων όπως πράσινου μήλου και το ιδιαίτερο άρωμα του καρπού σταφύλιου, του βερύκοκου, του ανανά, του μελιού και του περγαμόντου. Χαρακτηρίζονται ως κρασιά μέτριας οξύτητας και υψηλού αλκοολικού βαθμού. Τα γλυκά κρασιά της ποικιλίας έχουν εκτός των άλλων έντονη γεύση κακάο, σοκολάτας και πράσινου καφέ.

Το μοσχάτο Αλεξανδρείας ή αλλιώς μοσχάτο χονδρό ανήκει στην ζώνη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Λήμνου. Τα ξηρά κρασιά έχουν ως βάση αρώματος το τριαντάφυλλο και τα κίτρινα άγουρα φρούτα, όπως grapefruit και λεμόνι. Χαρακτηρίζονται από υψηλή οξύτητα και είναι συνήθως μέτριου αλκοολικού βαθμού. Η ωρίμανση σε βαρέλι συνηθίζεται για να μην υπόκεινται σε οξείδωση. Τα γλυκά κρασιά έχουν έντονες γεύσεις ξηρών καρπών, εξωτικών φρούτων, μελιού και σταφυλιού.

Το μοσχάτο Αμβούργου ανήκει στις ποικιλίες με ερυθρωπές ρόγες. Το έντονο και σπάνιο άρωμα του φρέσκου γαρίφαλλου είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ποικιλίας. Δίνει κρασιά με χαμηλή σχετικά οξύτητα, μαλακές τανίννες και πλούσιο αλκοολικό βαθμό. Σπάνια τη συναντάμε μόνη της για αυτό και φημίζεται ως θαυματουργή ποικιλία σε blends. Η σπάνια, ασυνήθιστη και μοντέρνα αυτή εκδοχή της φανερώνεται κυρίως στην παραγωγή αποσταγμάτων δίνοντας τον καλύτερο ευατό της.

Το μοσχάτο Σπίνας ίσως και να είναι ο μοναδικός κλώνος αυτής της ποικιλίας που δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή αφρώδων οίνων παρά μόνο για την παραγωγή ξηρών ενώ εξαιρετικά σπάνια το συναντάμε σε μορφή γλυκού κρασιού. Αυτό οφείλεται στο ότι η φλούδα είναι πολύ λεπτή. Χαρακτηρίζεται από το μοναδικό άρωμα του σταφυλιού και θεωρείται από τους Κρητικούς οινοποιούς το διαμάντι της αμπελοκαλλιέργειας του νησιού. Προέρχεται από τη μικρή κοινότητα Σπίνας στην περιοχή Σελίνου Χανίων απ' όπου και πήρε το όνομά της. Τα τελευταία χρόνια πολλοί την έχουν τιμήσει οινοποιώντας τη μόνη της με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η παραγωγή γλυκών και αφρώδων οίνων βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο μικρής εμφιάλωσης.

Όποια εκδοχή της κι αν διαλέξετε, σίγουρα θα βρει τρόπο να σαγηνεύσει τις αισθήσεις σας.

Άννα Κρανιά

Οινολόγος

*Διαβάστε περισσότερα στο botilia.gr