«Μέσα από τις σκιές»: Κριτική του βιβλίου Χουάν Χοσέ Μιγιάς

Η χαρισματική φιγούρα του Δαμιάν συναρπάζει: η παιδική αφέλεια που τον χαρακτηρίζει πηγάζει από την ανάγκη του να μοιραστεί με κάποιον όσα νιώθει και από την εναγώνια επιθυμία του για αποδοχή και ζεστασιά. Η μοναχική του ζωή ταλανίζεται επικίνδυνα από την απρόσμενη απόλυσή του, αντικατοπτρίζοντας τις φοβίες, τα άγχη, τις ανασφάλειες εκατοντάδων ανθρώπων στον πλανήτη. Μέσα από τους φανταστικούς του διαλόγους, ο συγγραφέας αποτυπώνει την αποξένωση, τον καταλυτικό ρόλο της τηλεόρασης στον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης, τα ενδοοικογενειακά προβλήματα που καλύπτονται περίτεχνα ακολουθώντας τα στερεότυπα της εκάστοτε κοινωνίας.
archive

Ένα αλληγορικό μυθιστόρημα, ξέχειλο από σκληρές αλήθειες της εποχής μας και συνάμα πλούσιο σε συναισθήματα και ηχηρά νοήματα για τον σύγχρονο άνθρωπο, προβάλλει «Μέσα από τις σκιές». Δοσμένο με απλότητα, αμεσότητα, απίστευτο ρεαλισμό και καυστικό χιούμορ, ο συγγραφέας Χουάν Χοσέ Μιγιάς δημιουργεί ένα κείμενο που διαβάζεται ξανά και ξανά, καθώς προσκαλεί τον αναγνώστη να βγει από την ντουλάπα της ζωής του και να κοιτάξει κατάματα τις βαθύτερες επιθυμίες του. Η ανεπιτήδευτη ευθύτητα του αθώου Δαμιάν σε αντιδιαστολή με την μοναξιά και την απόρριψη που βιώνει στην καθημερινότητά του, δημιουργούν ένα δυνατό συνδυασμό, ικανό να παρασύρει τον καθένα μας σε μια ουσιαστική εσωτερική αναζήτηση.

Ο Δαμιάν προσπαθεί να βρει τις νέες ισορροπίες στη ζωή του αμέσως μετά την απόλυσή του. Η οικογένειά του, με τις ιδιαιτερότητές της, δεν μπορούν να τον βοηθήσουν να ορθοποδήσει. Τυχαία μια μέρα κλέβει μια καρφίτσα από ένα παζάρι, και μέσα σε μία στιγμή η ζωή του ανατρέπεται. Βρίσκοντας καταφύγιο από τους διώκτες του στο εσωτερικό μιας ντουλάπας, δεν μπορεί να φανταστεί ότι μέσα σε λίγες ώρες θα βρεθεί στην κρεβατοκάμαρα ενός ζευγαριού. Και ενώ έχει την ευκαιρία να δραπετεύσει, αισθάνεται ξαφνικά ότι η ζωή του αποκτά νόημα και περιεχόμενο και αποφασίζει να «συγκατοικήσει» με τη νέα του οικογένεια και να προσφέρει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Ρισκάρει να πραγματώσει το ανέφικτο για να νιώσει ελεύθερος, για να νιώσει την αδρεναλίνη να απογειώνει κάθε κύτταρο του «είναι» του.

Η χαρισματική φιγούρα του Δαμιάν συναρπάζει: η παιδική αφέλεια που τον χαρακτηρίζει πηγάζει από την ανάγκη του να μοιραστεί με κάποιον όσα νιώθει και από την εναγώνια επιθυμία του για αποδοχή και ζεστασιά. Η μοναχική του ζωή ταλανίζεται επικίνδυνα από την απρόσμενη απόλυσή του, αντικατοπτρίζοντας τις φοβίες, τα άγχη, τις ανασφάλειες εκατοντάδων ανθρώπων στον πλανήτη. Μέσα από τους φανταστικούς του διαλόγους, ο συγγραφέας αποτυπώνει την αποξένωση, τον καταλυτικό ρόλο της τηλεόρασης στον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης, τα ενδοοικογενειακά προβλήματα που καλύπτονται περίτεχνα ακολουθώντας τα στερεότυπα της εκάστοτε κοινωνίας. Ο Δαμιάν είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα που ψάχνει μια δημιουργική διέξοδο για να ανασυγκροτήσει τον εαυτό του και να βρει το δρόμο του. Ρισκάρει να πραγματώσει το ανέφικτο για να νιώσει ελεύθερος, για να νιώσει την αδρεναλίνη να απογειώνει κάθε κύτταρο του «είναι» του.

Η συμβολική γραφή του Χουάν Χοσέ Μιγιάς έχει σθένος, ορμή, μα κυρίως μια ηρεμία, που διαπερνά τις σελίδες, βγαίνει από τις σκιές και μαγνητίζει τον αναγνώστη. Ο λόγος του αιχμηρός και λιτός επιτυγχάνει να καταδείξει τα κακώς κείμενα του σήμερα και ταυτόχρονα να συγκινήσει, να προκαλέσει, να προβληματίσει. Οι χαρακτήρες και οι σουρεαλιστικές καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται, οι συνεχείς εναλλαγές ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία αλλά και οι απροσδόκητες ανατροπές στην πλοκή, βρίσκονται σε πλήρη αρμονία. Και ενώ το φινάλε πλησιάζει, νιώθεις όντως πως τελικά δεν έχει σημασία ο προορισμός, αλλά το ταξίδι.

Ένα αναγνωστικό ταξίδι στον αυτοσεβασμό και στην εξάλειψη των σκιών που μας παγιδεύουν καθημερινά.

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Δημοφιλή