«Ο ξένος»: Κριτική του βιβλίου του Ηarlan Coben

Η υπόθεση ακούγεται απλή: ένας άγνωστος άντρας πλησιάζει τον Άνταμ και τον ενημερώνει ότι η σύζυγός του τού έχει πει ένα μεγάλο ψέμα, παρέχοντάς του τις απαραίτητες πληροφορίες για να επαληθεύσει τα λεγόμενά του. Μέσα σε μία στιγμή η ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή του Άνταμ καταρρέει και πρέπει να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητά. Η σύζυγός του Κορίν προσπαθεί να του εξηγήσει μα πριν προλάβει να καταλάβει τι συμβαίνει, όλα ανατρέπονται. Εκείνος παλεύει να λύσει τα αινίγματα, να επαναφέρει τις ισορροπίες και να προστατέψει τα παιδιά του από την θανάσιμη απειλή που τον πλησιάζει.
archive

Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση διαβάζοντας το βιογραφικό του συγγραφέα Ηarlan Coben, είναι πως έχει τιμηθεί και με τα τρία σημαντικότερα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας, το Άντονι, το Έντγκαρ και το Σέιμους. Ως λάτρης του είδους η πληροφορία αυτή ήταν αρκετή για να επιλέξω το βιβλίο του, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι η μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ έπαιξε εξίσου σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Με μεγάλες προσδοκίες λοιπόν βυθίστηκα στις σελίδες του, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα το ολοκλήρωνα μόλις σε ένα 24ωρο. Γιατί «Ο ξένος» αποτελεί την επιτομή της αδρεναλίνης, του σασπένς, της έντασης, του κινηματογραφικού ρυθμού και της συναρπαστικής πλοκής, και το μόνο που αναγκάζεσαι να κάνεις είναι να εφευρίσκεις δικαιολογίες για να μην το αφήσεις από τα χέρια σου.

Η υπόθεση ακούγεται απλή: ένας άγνωστος άντρας πλησιάζει τον Άνταμ και τον ενημερώνει ότι η σύζυγός του τού έχει πει ένα μεγάλο ψέμα, παρέχοντάς του τις απαραίτητες πληροφορίες για να επαληθεύσει τα λεγόμενά του. Μέσα σε μία στιγμή η ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή του Άνταμ καταρρέει και πρέπει να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητά. Η σύζυγός του Κορίν προσπαθεί να του εξηγήσει μα πριν προλάβει να καταλάβει τι συμβαίνει, όλα ανατρέπονται. Εκείνος παλεύει να λύσει τα αινίγματα, να επαναφέρει τις ισορροπίες και να προστατέψει τα παιδιά του από την θανάσιμη απειλή που τον πλησιάζει. Γιατί «ο ξένος» έχει ξεκινήσει μια αποστολή και δεν έχει σκοπό να σταματήσει.

«Ο ξένος» αποτελεί την επιτομή της αδρεναλίνης, του σασπένς, της έντασης, του κινηματογραφικού ρυθμού και της συναρπαστικής πλοκής

Η σύλληψη της ιδέας είναι καταπληκτική και φλερτάρει με την τεράστια και άκρως επικίνδυνη δύναμη του διαδικτύου. Η ανωνυμία που υποτίθεται ότι προσφέρουν οι διάφορες ιστοσελίδες παγκοσμίως οδηγούν την πλοκή σε περίεργα μονοπάτια, όπου η αλήθεια και το ψέμα γίνονται ένα κουβάρι. Οι εναλλαγές των χαρακτήρων και των προσωπικών τους ιστοριών διατηρούν το ενδιαφέρον αμείωτο και οι συνεχείς ανατροπές των ενδείξεων απογειώνουν την αγωνία. Τα μικρά κεφάλαια, οι ζωντανοί διάλογοι, οι λιτές και ουσιώδεις περιγραφές των καταστάσεων, βοηθούν ώστε να μην φύγει η εστίαση της αφήγησης από τον βασικό της ρόλο: την εξιχνίαση της υπόθεσης χωρίς να παρεμβάλλονται λεπτομέρειες ανευ σημασίας. Η δεξιοτεχνία του Coben δεν έχει ανάγκη από συγγραφικά τεχνάσματα και παραπλανήσεις. Στηρίζεται στη δύναμη της υπόθεσης και τη σφιχτή και καλοδουλεμένη σύνθεση των γεγονότων ώστε να οδηγηθεί ο αναγνώστης σε ένα κατανοητό και στιβαρό φινάλε που θα τον αφήσει έκπληκτο, αλλά όχι μπερδεμένο. Στοιχεία ουσιώδη και καταλυτικά σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η εμβάθυνση του συγγραφέα στις συναισθηματικές μεταπτώσεις των χαρακτήρων του, προβάλλοντας ταυτόχρονα την αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων στις μέρες μας. Η αποκάλυψη του μυστικού επιφέρει άλλοτε τεράστιες αλλαγές στον ψυχικό κόσμο του άμεσα ενδιαφερόμενου και άλλοτε τον αφήνουν παγερά αδιάφορο, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο την πίστη του στον εαυτό του και στον άνθρωπο που αγαπά και καθορίζοντας τα όρια του αυτοσεβασμού του. Ο γάμος και τα θεμέλια που στηρίζεται, οι σχέσεις γονέων και παιδιών, η επιρροή της κοινωνίας στις αποφάσεις μας, η εικόνα της τέλειας οικογένειας που δεν πρέπει να διαταραχθεί, αποτελούν τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζει «ο ξένος» τις αποφάσεις του. Χωρίς οίκτο και απόλυτα συνειδητοποιημένος, προκαλεί ισχυρές αναταράξεις και αποδίδει δικαιοσύνη. Μόνο που οι δραματικές εξελίξεις θα τον διαλύσουν.

Ένα είναι βέβαιο: ότι «ο ξένος» θα σας κάνει να χάσετε τον ύπνο σας και δεν θα σας επιτρέψει να τον ξεχάσετε εύκολα...

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια