«Η Δίψα»: Κριτική του νέου βιβλίου του Jo Nesbo

Αυτό που πραγματικά αγαπώ στη γραφή του Nesbo είναι η ικανότητά του να δημιουργεί χαρακτήρες που σου προκαλούν έντονα και αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο αυτοκαταστροφικός Χόλε είναι φυσικά ο πιο σημαντικός από όλους. Οι αντιφατικές εκφάνσεις του χαρακτήρα του, οι ανασφάλειές του, η βαθιά του αγάπη για την Ράκελ και τον Όλεγκ, οι αδυναμίες που τον ταλανίζουν, οι προσωπικοί του δαίμονες, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μόνο να το αγαπήσεις απόλυτα μπορείς.
archive

Πλούσιο σε συνταρακτικές αποκαλύψεις, με μια αφήγηση που καλπάζει ξέφρενα, μια αιμοδιψή πλοκή που σε παραλύει και την υποδειγματική μετάφραση της Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη, το ενδέκατο μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε έχει έρθει για να προσφέρει ατελείωτες στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης. «Η Δίψα» είναι ένα ακόμα δείγμα της συγγραφικής δεξιοτεχνίας του Jo Nesbo, ένα εντυπωσιακό παιχνίδι μεταξύ του κεντρικού του ήρωα και του εθισμένου αναγνώστη, το οποίο δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που είχαν μείνει μετέωρα στην «Αστυνομία» (το τελευταίο βιβλίο της σειράς), χαρίζει την πολυπόθητη λύτρωση μα την ίδια στιγμή σου αφήνει μια χαραμάδα για να δεις τι έρχεται, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη σου στα ύψη.

Και αυτό ακριβώς είναι το κύριο χαρακτηριστικό των βιβλίων του Nesbo: πως με την ίδια αγωνία που ξεκινάς να ανακαλύψεις τον δολοφόνο και την αλήθεια που στοιχειώνει τον Χόλε, με την ίδια αγωνία επιτυγχάνει να σε αφήσει στο φινάλε, καθώς τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Το κακό καραδοκεί και δεν εφησυχάζει.

Ο Χάρι Χόλε, παντρεμένος με την Ράκελ, ζει ευτυχισμένος και ασκεί το λειτούργημα του καθηγητή στην Αστυνομική Ακαδημία. Η ρουτίνα της καθημερινότητας του προσφέρει γαλήνη, αλλά το παρελθόν επιστρέφει δριμύτερο. Δύο φόνοι με διαφορά λίγων ημερών με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά και έντονα στοιχεία βαμπιρισμού θα σημάνουν συναγερμό στην Αστυνομία και ο Μπέλμαν δεν θα αφήσει τον δολοφόνο να προκαλέσει ρωγμές στο αλαβάστρινο προφίλ του. Βρίσκει λοιπόν τον τρόπο να αναγκάσει τον Χάρι να συμμετάσχει στις έρευνες και ένα συναρπαστικό κυνήγι ξεκινά. Τα ένστικτα του πρώην επιθεωρητή ξυπνούν από τον λήθαργο και η δίψα του για εκδίκηση και δικαίωση προκαλεί αναταράξεις μέσα του. Όμως η δίψα για αίμα του διαταραγμένου δράστη γίνεται όλο και μεγαλύτερη και κανείς δεν φαίνεται ικανός να τον σταματήσει. Σύντομα ο Χάρι θα νιώσει την καυτή του ανάσα στο σβέρκο του και οι άνθρωποι του θα βρεθούν ξανά σε θανάσιμο κίνδυνο. «Αλλά στο τέλος όλοι ξεγελιόμαστε...»

... ακόμα κι όταν όλα φαίνονται ξεκάθαρα, η ανατροπή καραδοκεί να βάλει φωτιά και να αφήσει πίσω της μόνο στάχτες.

Διάβασα τη «Δίψα» μέσα σε δύο 24ωρα, και η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν ξεδίψασα, αλλά περιμένω ήδη με σφοδρή επιθυμία τη συνέχεια. Ο Nesbo έχει αυτό το μαγικό χάρισμα να σε αιχμαλωτίζει στην πλοκή του, και να σου τριβελίζει το μυαλό με μικρές ενδείξεις, συμπεράσματα, τεκμήρια μέχρι την τελευταία λέξη. Εκεί που ολοκληρώνεται μια σκηνή έντασης και αποκαλύψεων και νιώθεις ότι κάτι συνταρακτικό θα συμβεί, μεταφέρεσαι ξαφνικά σε μια άλλη σκηνή που θεωρείς ότι δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μα δεν υπάρχει ούτε μία πρόταση που είναι περιττή ή άσχετη σε αυτό το μυθιστόρημα. Κάθε συζήτηση, κάθε συνάντηση, κάθε έρευνα φέρει το δικό της ειδικό βάρος.

Όλα είναι πιθανά και ακόμα κι όταν όλα φαίνονται ξεκάθαρα, η ανατροπή καραδοκεί να βάλει φωτιά και να αφήσει πίσω της μόνο στάχτες. Ως Nesbomaniac νιώθω κάθε φορά τη σιγουριά ότι ξέρω καλά πως προσεγγίζει ο Χόλε την υπόθεση και ότι θα ανακαλύψω πιο εύκολα ποιος κρύβεται πίσω από τους φόνους. Μα όσο καλά κι αν είσαι προετοιμασμένος ο ευφυής συγγραφέας βρίσκει τον τρόπο να σε εκπλήσσει. Και αυτή τη φορά σίγουρα με καθήλωσε καθώς ο δολοφόνος είναι γνωστός από την αρχή! Είναι άραγε;

Αυτό που πραγματικά αγαπώ στη γραφή του Nesbo είναι η ικανότητά του να δημιουργεί χαρακτήρες που σου προκαλούν έντονα και αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο αυτοκαταστροφικός Χόλε είναι φυσικά ο πιο σημαντικός από όλους. Οι αντιφατικές εκφάνσεις του χαρακτήρα του, οι ανασφάλειές του, η βαθιά του αγάπη για την Ράκελ και τον Όλεγκ, οι αδυναμίες που τον ταλανίζουν, οι προσωπικοί του δαίμονες, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μόνο να το αγαπήσεις απόλυτα μπορείς. Όμως και οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν καταφέρνουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να δημιουργήσουν έντονες συμπάθειες ή δυνατές αντιπάθειες. Η ιδιαίτερη Κατρίνα με τα μυστικά της και τις ηγετικές τις ικανότητες, ο ερωτευμένος Μπγιορν, η αδίστακτη Ιζαμπέλε, ο εγωπαθής και φιλόδοξος Μίκαελ, ο πληγωμένος Τρουλς, ο αινιγματικός Στέφενς, ο «σεμνός» και συνεργάσιμος Χάλσταϊν Σμιτ, η φοβισμένη Αουρόρα, σε παρασύρουν ο καθένας στο δικό του μονοπάτι και ξαφνιάζεσαι από την οργή, το θυμό, την πίκρα, τη χαρά με την οποία αποδέχεσαι τις επιλογές τους. Αισθάνεσαι να είσαι και εσύ μέρος αυτής της ετερόκλητης παρέας.

«Η Δίψα» είναι το απόλυτο ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα ... μέχρι φυσικά το επόμενο πόνημα του Jo Nesbo!

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Δημοφιλή