«Η μαμά έχει άδικο»: Κριτική του βιβλίου του Michel Bussi

Μόνο που η Ογκρές βρίσκεται στη μέση μιας εξαιρετικά σημαντικής καταδίωξης δύο επικίνδυνων ληστών και δεν μπορεί να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο στην υπόθεση του μικρού. Ίσως γιατί και η ίδια θεωρεί, πως οι παραδοχές του Μαλόν είναι αστείες και ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Η δολοφονία του Βαζίλ θα την ταρακουνήσει και θα διαπιστώσει έντρομη πως όλα τα γεγονότα αποτελούν τους κρίκους μιας περίεργης αλυσίδας, που εκείνη πρέπει να ενώσει για να ανακαλύψει την τρομερή αλήθεια.
archive

Ο Michel Bussi είναι ένας ευφυής και χαρισματικός συγγραφέας, ο οποίος ακολουθεί με πάθος το δικό του μοτίβο πλοκής, πειραματίζεται με τους χαρακτήρες του, ακολουθεί τους ατελείωτους λαβύρινθους της ευρηματικής σκέψης του και παίζει στην κόψη του ξυραφιού με το μυαλό του αναγνώστη. Ναι, ίσως δεν είμαι απόλυτα αντικειμενική, καθώς είναι από τους πλέον αγαπημένους μου συγγραφείς, μα η αλήθεια είναι πως με ιντριγκάρει κάθε φορά η πρωτότυπη αφήγησή του και μου τριβελίζει το μυαλό για ώρες. Το βιβλίο του «Η μαμά έχει άδικο» είναι μια ακόμα απόδειξη πως ο Bussi ξέρει να δημιουργεί δυνατούς γρίφους, να αποκωδικοποιεί με επιτυχία τις ανάγκες όσων αγαπούν το αστυνομικό μυθιστόρημα και να παραθέτει σε σωστές δόσεις τις κοινωνικές προεκτάσεις των γεγονότων.

Ο μικρός Μαλόν ισχυρίζεται με πάθος πως η μαμά του δεν είναι η πραγματική του μαμά. Κανείς δεν φαίνεται να τον πιστεύει, καθώς οι γονείς του έχουν όλα τα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι είναι παιδί τους και έχουν με το μέρος τους και την τοπική κοινωνία. Κι όμως, ο παιδοψυχολόγος Βαζίλ Ντράγκονμαν είναι σίγουρος ότι το τρίχρονο αγοράκι λέει την αλήθεια. Γι' αυτό ζητάει τη βοήθεια της επικεφαλής της αστυνομίας Μαριάν Ογκρές, επισημαίνοντάς της πως πρέπει το παιδί να βοηθηθεί άμεσα, προτού οι αναμνήσεις του ξεθωριάσουν και επικαλυφθούν από τις νέες συνθήκες διαβίωσής του.

Μόνο που η Ογκρές βρίσκεται στη μέση μιας εξαιρετικά σημαντικής καταδίωξης δύο επικίνδυνων ληστών και δεν μπορεί να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο στην υπόθεση του μικρού. Ίσως γιατί και η ίδια θεωρεί, πως οι παραδοχές του Μαλόν είναι αστείες και ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Η δολοφονία του Βαζίλ θα την ταρακουνήσει και θα διαπιστώσει έντρομη πως όλα τα γεγονότα αποτελούν τους κρίκους μιας περίεργης αλυσίδας, που εκείνη πρέπει να ενώσει για να ανακαλύψει την τρομερή αλήθεια. Μέσα σε μόνο πέντε μέρες όλα ανατρέπονται για πάντα.

Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα πάντα, κρύβοντας την οδυνηρή αλήθεια.

Μπορεί επτά παιδικά παραμύθια να συνδυαστούν με μια αστυνομική περιπέτεια και να καταφέρουν να συγκινήσουν αλλά και να εκτοξέυσουν την αδρεναλίνη του αναγνώστη στα ύψη; Όταν πρόκειται για μυθιστόρημα του Bussi, όλα είναι δυνατά. Από την πρώτη στιγμή γνωρίζεις πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Οι συστάσεις των χαρακτήρων και των καταστάσεων που βιώνουν, γίνονται με εναλλαγές στο ρυθμό και την ένταση της αφήγησης, επιτυγχάνοντας να προκαλέσουν δεκάδες ερωτηματικά αλλά ταυτόχρονα να εξάψουν την περιέργεια. Κάθε φορά που η πλοκή φαίνεται να τελματώνει, μια νέα συναταρακτική αποκάλυψη έρχεται να προσδώσει νόημα σε ένα ασήμαντο γεγονός και να οδηγήσει την εξιχνίαση σε νέα μονοπάτια. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα πάντα, κρύβοντας την οδυνηρή αλήθεια.

Οι κεντρικοί ήρωες αυτής της ιδιάζουσας υπόθεσης είνα ο Μαλόν και η Μαριάν. Ένα τρίχρονο αγοράκι και μια τριανταεννιάχρονη επιτυχημένη γυναίκα που θέλει απεγνωσμένα να αποκτήσει παιδί. Η Μαριάν είναι δυναμική, ευαίσθητη, διαθέτει καυστικό χιούμορ και διορατική ματιά, πιστεύει στι ανθρώπινες σχέσεις και διαχειρίζεται μοναδικά το αστυνομικό κομμάτι της υπόθεσης. Ο Μαλόν είναι η προσωποποιήση της συναισθηματικής πλευράς της ιστορίας. Η πρωτοπρόσωπη αφήγησή του συγκινεί βαθιά. Το δέσιμο του μικρού με τον Γκουτί, η πίστη του σε όσα εκείνος του διηγείται και το μυστικό που μοιράζονται, αποδεικνύουν την ασύνορη αγάπη της μητέρας και διδάσκουν την επιμονή, την υπομονή και την αξία της προσφοράς. Δύο πρωταγωνιστές που δένουν αρμονικά και εξυπηρετούν σωστά τους σκοπούς της πλοκής. Οι δευτεραγωνιστές διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις και φανερώνουν με τις αντιδράσεις τους τα δικά τους μυστικά. Αν και βρήκα ενδιαφέρουσες τις πληροφορίες σχετικά με τη μνήμη και την ψυχοσύνθεση των παιδιών μέχρι 5 ετών, δια στόματος του παιδοψυχολόγου, εντούτοις θεωρώ ότι αναλύθηκαν περισσότερο από ότι χρειαζόταν. Αντίθετα η χρήση των παραμυθιών ήταν πρωτότυπη, κατορθώνοντας να αγγίξει ευαίσθητες χορδές.

Ένα καταιγιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που κόβει την ανάσα, κρατάει σφικτά το χέρι ενός λούτρινου «αγκουτί», που διηγείται τα πιο όμορφα αλληγορικά παραμύθια, και σε αναγκάζει να γυρίζεις τις σελίδες του με ξέφρενο ρυθμό.

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Δημοφιλή