Jens Lapidus: «Είμαι μια ανήσυχη ψυχή»

Οι κριτικοί τον αποκαλούν «Σουηδό Τζέιμς Ελρόι». Ο ίδιος ο Ελρόι αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο του: «Επιτέλους! Ένας ευρωπαίος συγγραφέας που γράφει επικά θρίλερ τα οποία συναγωνίζονται τα βιβλία του Στιγκ Λάρσον. Ένας ολοκαίνουργιος κόσμος εγκλήματος, εξαιρετικά δοσμένος». Ο Jens Lapidus καταφέρνει στα βιβλία του να φτάνει σε βάθος και να αποκαλύπτει τα κρυφά σημεία της σουηδικής κοινωνίας. Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι εργάζεται ως συνήγορος υπεράσπισης σε ένα από τα πιο γνωστά δικηγορικά γραφεία της Στοκχόλμης, έχοντας εκπροσωπήσει μερικούς από τους πιο σκληρούς εγκληματίες της χώρας του.
PIERRE VERDY via Getty Images

Οι κριτικοί τον αποκαλούν «Σουηδό Τζέιμς Ελρόι». Ο ίδιος ο Ελρόι αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο του: «Επιτέλους! Ένας ευρωπαίος συγγραφέας που γράφει επικά θρίλερ τα οποία συναγωνίζονται τα βιβλία του Στιγκ Λάρσον. Ένας ολοκαίνουργιος κόσμος εγκλήματος, εξαιρετικά δοσμένος». Ο Jens Lapidus καταφέρνει στα βιβλία του να φτάνει σε βάθος και να αποκαλύπτει τα κρυφά σημεία της σουηδικής κοινωνίας. Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι εργάζεται ως συνήγορος υπεράσπισης σε ένα από τα πιο γνωστά δικηγορικά γραφεία της Στοκχόλμης, έχοντας εκπροσωπήσει μερικούς από τους πιο σκληρούς εγκληματίες της χώρας του. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία του VIP και Στοκχόλμη με το πρωταγωνιστικό δίδυμο Τέντι και Έμελι.

Πώς θα περιγράφατε τη ζωή σας σε λίγες γραμμές;

Έχω μια πολύ συνηθισμένη ζωή, αλλά ίσως πιο γεμάτη σε ενέργεια από τους περισσότερους. Έχω τρία παιδιά και περνώ πολύ χρόνο μαζί τους όταν δεν δουλεύω. Επίσης, συμμετέχω σε διάφορα κοινοτικά έργα και αγαπώ το τρέξιμο.

Ποιο επάγγελμα ονειρευόσασταν να ακολουθήσετε, όταν ήσασταν παιδί;

Πυροσβέστης ! Μετά δάσκαλος και δημοσιογράφος.

Η συγγραφή προέκυψε λόγω της επαγγελματικής σας ιδιότητας και της εμπειρίας σας ως δικηγόρος;

Η συγγραφή αστυνομικών βιβλίων προέκυψε όταν ήμουν δικαστής σε ποινικό δικαστήριο σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ήρθα κοντά σε νεαρούς, θυμωμένους άνδρες που βλέπουν το έγκλημα ως τη μόνη επιλογή στη ζωή.

Θυμάστε την πρώτη ιστορία που γράψατε;

Ναι! Είχε τον τίτλο «Ο πόλεμος των κυττάρων». Ήμουν μόλις επτά χρονών. Τα κύτταρα πολεμούσαν ενάντια σ' έναν εισβολέα: τον καρκίνο.

Ποιος είναι ο λόγος που διαμαρτύρεστε ενάντια στις μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης που συνοδεύονται από απαγόρευση επισκέψεων;

Δεν αγωνίζομαι κατά των μακροχρόνιων ποινών φυλάκισης. Διαμαρτύρομαι για την απαγόρευση επισκέψεων ατόμων που βρίσκονται υπο κράτηση. Αυτοί είναι απλά πολίτες που ακόμα δεν έχουν φυλακιστεί, και η Σουηδική νομοθεσία είναι η αυστηρότερη στην Ευρώπη σε αυτό το θέμα. Αυτοί οι κανόνες κράτησης επικρίνονται κάθε φορά που η Επιτροπή Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης επισκέπτεται τη Σουηδία.

Ως δικηγόρος υπεράσπισης εγκληματιών, έχει υπάρξει στιγμή που φοβηθήκατε; Έχετε μετανιώσει για κάποια υπόθεση που αναλάβατε;

Ποτέ.

Θέλω να βάλω τον αναγνώστη στο μυαλό ανθρώπων με τους οποίους συνήθως δεν ταυτίζεται.

Ποιος είναι ο σκοπός των μυθιστορημάτων σας;

Ενδιαφέρομαι να απεικονίσω ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των εγκληματιών, με όλες τις διαστρωματώσεις του χαρακτήρα τους και με όλη τους την πολυπλοκότητα. Και θέλω να παρασύρω τους αναγνώστες μου σε μια κόλαση, φυσικά.

Γιατί είναι σημαντικό για εσάς να έχετε μια κοινωνική διάσταση στα βιβλία σας;

Δεν πρέπει ποτέ να παραμελούνται οι κοινωνικές πτυχές όταν κάποιος μιλάει ή γράφει για εγκλήματα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας με τον τίτλο «Στοκχόλμη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο πρωην γκάνγκστερ Τέντι και η δικηγόρος Έμιλυ πρέπει να συνεργαστούν για να μάθουν τι συνέβη σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι όπου βρέθηκε ένα άγνωστο πτώμα. Παράλληλα, ο ανιψιός του Τέντι, Νίκολας, ακολουθεί τα λάθος βήματα του θείου του, προς μια αναπόφευκτη κορύφωση. Όλοι ανακαλύπτουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ποιοι πραγματικά είναι, ποια είναι η ουσία ζωής τους.

Έχετε ανακαλύψει άγνωστε πτυχές της προσωπικότητάς σας μέσα από τους χαρακτήρες των βιβλίων σας;

Είμαι μια ανήσυχη ψυχή, ίσως αυτό είναι κάτι που μοιράζομαι με μερικούς από τους χαρακτήρες μου.

Στην πραγματική ζωή, οι κακοί είναι καλοί και το αντίθετο, όπως συμβαίνει συχνά στα βιβλία σας;

Θα έλεγα ότι όλοι μας είμαστε πολύπλοκα όντα και συνυπάρχουν μέσα μας το καλό, το κακό και το ενδιάμεσο σε αυτά. Θέλω να βάλω τον αναγνώστη στο μυαλό ανθρώπων με τους οποίους συνήθως δεν ταυτίζεται. Το ονομάζω αφηγηματική φαντασία.

Πόσα αδημοσίευτα ή μισοτελειωμένα βιβλία έχετε στο συρτάρι σας;

Στην πραγματικότητα κανένα! Αλλά έχω γράψει κάποια άρθρα που δεν δημοσιεύθηκαν, πριν ακόμα αρχίσουν να εκδίδονται τα βιβλία μου.

Έχουν μεταφερθεί κάποια από τα βιβλία σας στην μεγάλη οθόνη; Υπάρχουν πλάνα και για άλλα μυθιστορήματά σας να ακολουθήσουν το δρόμο του κινηματογράφου;

Τα πρώτα τρία μου μυθιστορήματα, το Easy Money, το Never Fuck Up και το Life Deluxe έχουν γίνει ταινίες για τη μεγάλη οθόνη. Ο Martin Scorsese ήταν συμπαραγωγός στο Easy Money στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή δουλεύω πάνω σε δύο τηλεοπτικές σειρές με δύο σουηδικές εταιρείες παραγωγής. Η πρώτη, που ονομάζεται Advokaten (ο δικηγόρος), θα βγει στις σκανδιναβικές χώρες το φθινόπωρο. Εγώ και ο Hans Rosenfeldt («Η Γέφυρα») εμπνευστήκαμε την ιδέα.

Μπορείτε να μου πείτε κάτι που αγαπάτε και κάτι που δεν σας αρέσει στη σουηδική κοινωνία;

Είμαι ευγνώμων για την δωρεάν εκπαίδευση που λαμβάνουν τα παιδιά μου και θα συνεχίσουν να έχουν μέχρι να αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο. Αυτό κάνει τη Σουηδία μια χώρα όπου τα όνειρα μπορούν να εκπληρωθούν. Μερικές φορές νομίζω ότι η σουηδική κοινωνία θα επωφελείτο από λίγο λιγότερη συναίνεση και λίγο περισσότερη ατομικότητα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Τα ποντίκια! Κάποτε είχα έναν αρουραίο στο κρεβάτι μου, όταν ήμουν στο Νεπάλ.

Ποιος θεωρείται το σπουδαιότερο επίτευγμα της ζωής σας;

Τα παιδιά μου.

Ο Σουηδός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Jens Lapidus επισκέπτεται την Ελλάδα, καλεσμένος του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, για μια βραδιά γνωριμίας με το ελληνικό κοινό, τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017, στις 8:30 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα). Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Νίκο Σερβετά και τον μεταφραστή των βιβλίων του Γρηγόρη Κονδύλη.

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Δημοφιλή