Σάμος: Επιστροφή στον Μεσαίωνα - Αναμένοντας την απάντηση του Υπουργείου Υγείας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, το σύνολο των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Σάμου, με απόφασή τους, που κοινοποιήθηκε εγγράφως στη διοίκηση του νοσοκομείου, αρνούνται, για λόγους ηθικής(!), τη χορήγηση αναισθησίας σε περιπτώσεις αυτόβουλης διακοπής κύησης. Μολονότι δεν έχει ακόμη υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα, οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 το οποίο αναφέρει πως «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».
Yorgos Karahalis / Reuters

Μια ανατριχιαστική, στην κυριολεξία, είδηση στο χώρο της Υγείας που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με γέμισε αποτροπιασμό, απορία και θυμό. Δεν μπορώ να διανοηθώ καμία απολύτως δικαιολογία για την επιστροφή σε μεσαιωνικές ιατρικές πρακτικές που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στο Νοσοκομείο Σάμου και δεν αποτελούν παρά ντροπή για μια πολιτισμένη χώρα, όπως υποτίθεται ότι είναι η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, το σύνολο των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Σάμου, με απόφασή τους, που κοινοποιήθηκε εγγράφως στη διοίκηση του νοσοκομείου, αρνούνται, για λόγους ηθικής(!), τη χορήγηση αναισθησίας σε περιπτώσεις αυτόβουλης διακοπής κύησης.

Μολονότι δεν έχει ακόμη υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα, οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει πως «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Στον αντίποδα, ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κύριος Δημήτρης Βαρνάβας, επισημαίνει ότι «οι γυναίκες στη Σάμο, εάν θέλουν εφεξής να διακόψουν μία ανεπιθύμητη κύηση, θα πρέπει να μεταβαίνουν σε άλλα νησιά ή να μετέρχονται αυτοσχέδιες μεθόδους, τις οποίες η ανθρωπότητα και η ιατρική κατάφεραν με πολλούς κόπους να απωθήσουν στη μνήμη τους ως σκοτεινό και εφιαλτικό παρελθόν... Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τη χρονική στιγμή που οι αναισθησιολόγοι έγιναν αντιρρησίες συνείδησης, διότι από το 2005 μέχρι πρόσφατα η Διευθύντρια Αναισθησιολογικού κυρία Αποστόλου χορήγησε αναισθησία σε 550 περιστατικά εθελούσιας διακοπής κύησης. Τότε Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής ήταν ο σύζυγός της κυρίας Αποστόλου, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε. Μήπως η κυρία Αποστόλου, η οποία ως συνδικαλίστρια ήταν προσκείμενη στο ΚΚΕ, προσχώρησε πλέον σε θρησκευτικό δόγμα που της απαγορεύει να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε γυναίκες που θέλουν να διακόψουν μία ανεπιθύμητη κύηση; Αν ναι, τότε πρέπει να ενημερώσει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Ιατρικό Σύλλογο και να πάψει να κρύβεται πίσω από αόριστους λόγους συνείδησης. Αν όχι, τότε οφείλει να διακόψει αμέσως αυτήν την παρελκυστική τακτική. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο συναδέλφους αναισθησιολόγους». (ΤΑ ΝΕΑ)

Εν κατακλείδι: Κύριε Βαρνάβα, καλά τα λέτε, επί του πρακτέου όμως τί γίνεται; Ελάχιστα - έως καθόλου - μας ενδιαφέρουν τα εσωτερικά θέματα του νοσοκομείου Σάμου, πολλώ δε μάλλον οι λόγοι που ώθησαν τους συγκεκριμένους γιατρούς - κήνσορες της ηθικής - να πάρουν μια τέτοια απόφαση ταλιμπανικής νοοτροπίας, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί στη Σαουδική Αραβία ή στο Αφγανιστάν. Αυτό που μας ενδιαφέρει και μας καίει είναι να δοθεί άμεσα ένα τέλος στον παραλογισμό αυτό πριν θρηνήσουμε θύματα. Κι ένας ηλίθιος ακόμα μπορεί να καταλάβει σε τι δύσκολη θέση περιέρχονται οι γυναίκες στη Σάμο, αν μάλιστα λάβει υπόψη του ότι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο νησί είναι το νοσοκομείο Άγιος Παντελεήμων και ότι δεν είναι εφικτό (εκτός του ότι είναι παράλογο) για κάθε γυναίκα που θέλει να διακόψει μια ανεπιθύμητη κύηση να ταξιδέψει σε κάποιο άλλο μέρος ή την Αθήνα.

Πώς το βλέπετε; Θα γυρίσουμε στην εποχή που οι γυναίκες, εν κρυπτώ και παραβύστω, υπό το βάρος της ενοχής και της «αμαρτίας», έκαναν αμβλώσεις σε κομπογιαννίτες, βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο την υγεία τους και την ίδια τη ζωή τους;

Ως γυναίκα, ως άνθρωπος, αλλά κυρίως ως Ελληνίδα πολίτης, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας μου, αρνούμαι να δεχτώ μια τέτοια απαράδεκτη, επικίνδυνη και αναχρονιστική απόφαση εντός της ελληνικής επικρατείας.

Περιμένουμε εναγωνίως την ήδη καθυστερημένη τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας και τη λήψη άμεσων μέτρων, πριν να είναι αργά.

Κύριε Ξανθέ, κύριε Πολάκη, ακούτε;

Ακούει κανείς, τέλος πάντων, σ' αυτή την παζολινική χώρα που τρέχει στον κατήφορο με σπασμένα τα φρένα και σαλεμένας τας φρένας;

Αναδημοσίευση από www.palmografos.com

Δημοφιλή