5 Μουσικά όργανα που θα χαρούν οι μικροί (και δε θα μισήσουν οι μεγάλοι)

Ζίλια: Μεταλλικά μικρά κύμβαλα που στερεώνονται στα δάχτυλα. Πάρτε δύο ζευγάρια ώστε να μπορείτε να παίξετε και μαζί. Ανάλογα με τον τρόπο που θα τα χτυπήσετε μπορείτε να κάνετε κοφτούς και σύντομους ήχους ή να τα αφήσετε να ηχήσουν σαν καμπανάκια. Παίξτε τα στο ρυθμό της μουσικής που ακούτε, συνοδεύοντας ένα τραγούδι ή χορεύοντας. Μπορείτε να παίζετε ο καθένας τα δικά του ή να συνεργαστείτε κρατώντας ο κάθε ένας το ένα από το σετ.
Palana997 via Getty Images

Ένα μουσικό όργανο είναι πάντα καλό δώρο για ένα μικρό παιδί.

Ξέρουμε πια πως η δημιουργική ενασχόληση με τη μουσική, το παίξιμο μουσικής δηλαδή, προσφέρει πολλά στο αναπτυσσόμενο ανθρωπάκι. Χωρίς να ξεχνάμε τη διασκέδαση και την απόλαυση που έχουν πρωταρχικά και αναμφισβήτητα αξία, το παίξιμο μουσικής ενισχύει την ανάπτυξη κινητικών, γνωστικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων.

Το μόνο μειονέκτημα; Τα μουσικά όργανα συχνά έχουν υψηλό κόστος και επίσης συχνά κάνουν... θόρυβο, που μπορεί να γίνει ενοχλητικός για τους ακροατές και να οδηγήσει σε καυγάδες για το πότε και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ένα τύμπανο ή μια φλογέρα π. χ. ίσως δεν είναι το ιδανικό δώρο αν δεν εκτιμάμε τους δυνατούς και οξείς ήχους στο σπίτι.

Υπάρχουν όμως αρκετά όργανα με πιο «διακριτικό» ηχόχρωμα και ένταση, συνήθως μικρά σε μέγεθος και χαμηλού κόστους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους.

Μια γενική συμβουλή: Προτιμήστε καταστήματα μουσικών οργάνων και όχι παιχνιδιών. Τα όργανα που διαθέτουν είναι συνήθως καλύτερης ποιότητας, αντέχουν περισσότερο και ηχούν καλύτερα.

Δείτε λοιπόν 5 προτάσεις για μουσικά δώρα:

Μουσικά αυγά

Μικρά για να χωράνε στις παλάμες, παίζονται με πολλούς τρόπους: Τα κουνάμε πάνω κάτω ή αριστερά δεξιά και παρατηρούμε πώς αλλάζει ο ήχος τους, τα χτυπάμε στο χέρι ή το πόδι μας, τα κυλάμε στο πάτωμα ανάμεσά μας, τα πετάμε ο ένας στον άλλο, τα κρύβουμε στην τσέπη για να ακούγονται ενώ περπατάμε ή χορεύουμε, τα κουνάμε για να νανουρίσουμε, για να μιμηθούμε τη βροχή, σαν ηχητικά εφέ όταν λέμε ιστορίες...

Φυσαρμόνικα

Πλαστική για να πλένεται και με αραιές οπές για να παίζεται ευκολότερα. Ο ήχος παράγεται εκπνέοντας και εισπνέοντας. Ιδανικά πάρτε δύο, μία για το παιδί και μία για τη μαμά/μπαμπά για να παίζουν μαζί.

Προσθέστε και ένα βιβλιαράκι με τα βασικά ή παρακολουθήστε κάποιο από τα βίντεο που κυκλοφορούν στο internet. Ο ήχος της είναι γλυκός και χαμηλής έντασης. Προσέξτε στην αρχή να μην το παρακάνετε γιατί μπορεί να ζαλιστείτε! Επιπλέον πλεονέκτημα: η διαδικασία της ρυθμικής αναπνοής μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να συγκεντρωθούμε.

Ζίλια

Μεταλλικά μικρά κύμβαλα που στερεώνονται στα δάχτυλα. Πάρτε δύο ζευγάρια ώστε να μπορείτε να παίξετε και μαζί. Ανάλογα με τον τρόπο που θα τα χτυπήσετε μπορείτε να κάνετε κοφτούς και σύντομους ήχους ή να τα αφήσετε να ηχήσουν σαν καμπανάκια. Παίξτε τα στο ρυθμό της μουσικής που ακούτε, συνοδεύοντας ένα τραγούδι ή χορεύοντας. Μπορείτε να παίζετε ο καθένας τα δικά του ή να συνεργαστείτε κρατώντας ο κάθε ένας το ένα από το σετ.

Καλίμπα

Το ακριβότερο (αλλά όχι τόσο) μουσικό όργανο της λίστας. Παίζεται με τους αντίχειρες (ή με τους δείκτες για πολύ μικρά παιδιά). Aκούγεται πάντα υπέροχα και σχεδόν σίγουρα θα το ζηλέψουν και οι γονείς.

Ιδανικό για νανούρισμα και χαλάρωση. Και μη διστάσετε να ζητήσετε από το παιδί να σας νανουρίσει παίζοντας, τους αρέσει πολύ!

Ξύστρα βατραχάκι

Παράγει δύο διαφορετικά ηχοχρώματα ανάλογα με το αν θα χτυπήσετε το κεφάλι του ή θα ξύσετε την πλάτη του. Πώς θα το χρησιμοποιήσετε; Δώστε το σε ένα παιδί και θα βρει σίγουρα τρόπους.

Photo Credits: Χριστίνα Καλλιώδη