Ανάμεσα σε δύο κέντρα εξουσίας

Η ανακόινωση του Τούρκου Προέδρου ότι ο Πρόεδρος επιτρέπεται να προεδρεύει στην συνεδρίαση του υπουργικό συμβουλίου παρακάπτωντας ουσιαστικά τον Πρωθυπουργό σηματοδοτεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την δομική αλλαγή που έχει επιφέρει ο Ερντογάν όχι μόνο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της γειτονικής μας χώρας αλλά στην ίδια την θεσμική υπόσταση του Τουρκικού Κράτους. 'Ενα κράτος που λίγες μόνο δεκαετίες πριν αποτελούσε ενεργούμενο μιας στρατιωτικής και δικαστικής ελίτ.
ASSOCIATED PRESS

Η αναπαύλα των ημερών, εν αναμονή και της έλευσης του νέου έτους, δημιουργεί πολλές την ψευδαίσθηση ότι οι σημαντικές εξελίξεις πέφτουν σε "χειμερία νάρκη''. Οι εσωτερικές όμως ειδήσεις όπως και οι εξωτερικές καταρρίπτουν τον συλλογικό αυτό μύθο.

Στην γειτονική μας Τουρκία ο Πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν αποφάσισε με μια κίνηση που συζητιόταν επί μήνες παρασκηνιακά, να δείξει με τον πιο ευθύ, και για πολλούς πολιτικά και θεσμικά αναρθόδοξο τρόπο, το ποιος είναι ο απόλυτος άρχων της γειτονικής χώρας.

Όλα ξεκίνησαν την 27 Δεκεμβρίου όταν ο πρώην υπουργός μεταφορών, Μπινάλι Γιλτιρίμ , σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της Κυβέρνησης με την έλευση του νέου έτους δεν θα προεδρέψει ο κατεξοχήν αρμόδιος και πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγιπ Ερντογάν. Η αναπαραγωγή της δήλωσης του Γιλτιρίμ έγινε με ταχύτητα φωτός . Πράγμα απολύτως αναμένομενο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρώην υπουργός μεταφορών δεν αποτελεί ένα τυχαίο προσωπο στην Τούρκικη πολιτική σκηνή. Αποτελεί κοινό μυστικό η στενή του σχέση και δυνατή φιλία που τον συνδέει με τον Ερντογάν.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ερντογάν επιβεβαιώσε τον στενό του φίλο. Μια επιβεβαίωση που βρίσκεται μέσα στα θεσμικά όρια του ρόλου του προέδρου, αφού με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση ο Πρόεδρος επιτρέπεται να προεδρεύει στην συνεδρίαση του υπουργικό συμβουλίου παρακάπτωντας ουσιαστικά τον άνθρωπο που έχει την αποκλειστικά ευθύνη λειτουργίας του υπουργικού συμβουλίου, τον ίδιο τον Πρωθυπουργο.

Η ανακόινωση του Τούρκου Προέδρου σηματοδοτεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την δομική αλλαγή που έχει επιφέρει ο Ερντογάν όχι μόνο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της γειτονικής μας χώρας αλλά στην ίδια την θεσμική υπόσταση του Τουρκικού Κράτους. 'Ενα κράτος που λίγες μόνο δεκαετίες πριν αποτελούσε ενεργούμενο μιας στρατιωτικής και δικαστικής ελίτ.

Ενδιαφέρον θα έχει πως θα αντιδράσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε αυτό το δημόσιο άδειασμα, λίγους μήνες πριν τις Βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2015. Επισήμως δεν έχει υπάρξει ακόμη καμμία αντίδραση από το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργoύ εκφράστηκε μόνο με μια δόση ειρωνείας απέναντι στον Γιλτιρίμ. Κύκλοι του Πρωθυπουργου, τόνιζαν σε δημοσιογράφους ότι στις 5 Ιανουάριου, ημερομηνία που έχει αρχικά αναφέρει ο πρώην υπουργός ότι θα διεξαχθεί το υπουργικό συμβούλιο, δεν έχει οριστεί καμμία συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ερντογάν για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τόνισε ότι έχει συνενοηθεί με τον Νταβούτογλου για την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ότι δεν θα διεξαχθεί στο Πρωθυπουργικό Γραφείο αλλά στο νέο παλάτι του Τούρκου Προέδρου. Όποια προσπάθεια και αν καταβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος όμως η πραγματικότα την διαψεύδει. Ο διπολισμός στην άσκηση της εξουσίας, ανάμεσα σε δύο κέντρα εξουσίας, δεν μακροημερεύει. Το θέμα είναι ποιος και πότε θα αποφάσισει να κάνει το επόμενο βήμα.

Δημοφιλή