Τι κρύβει η κρίση στη Σαουδική Αραβία και η ένταση με το Ιράν

Το 2016 φαίνεται ότι θα μας οδηγήσει στην πλήρη αναδιάταξη του γεωπολιτικού σκηνικού της Μέσης Ανατολής. Εναρκτήριο λάκτισμα για τις ανακατατάξεις αυτές δόθηκε από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει στην εκτέλεση 47 καταδικασθέντων για τρομοκρατία. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν και ο κληρικός Σειχ Νιμρ Αλ Νιμρ, σφοδρός πολέμιος του σκληροπυρηνικού καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας.
STR via Getty Images

Το 2016 φαίνεται ότι θα μας οδηγήσει στην πλήρη αναδιάταξη του γεωπολιτικού σκηνικού της Μέσης Ανατολής. Εναρκτήριο λάκτισμα για τις ανακατατάξεις αυτές δόθηκε από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει στην εκτέλεση 47 καταδικασθέντων για τρομοκρατία. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν και ο κληρικός Σείχ Νιμρ Αλ Νιμρ, σφοδρός πολέμιος του σκληροπυρηνικού καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλ Νιμρ υπήρξε από τα πρόσωπα κλειδιά στην διοργάνωση αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Ο κληρικός συνελήφθη το 2012 στην ανατολίτικη επαρχία του Κατιφ όπου και κυριαρχεί το Σιιτικο θρησκευτικό στοιχείο.

Η συγκεκριμένη επαρχία υπήρξε θέρετρο αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων που είχαν όλες όμως ειρηνικό χαρακτήρα. Η σύλληψη του Αλ Νιμρ την συγκεκριμένη χρονική περίοδο με την κατηγορία της υποκίνησης σε βία αλλά και για δράση ενάντια στην εθνική ασφάλεια της χώρας είχε ως κύριο στόχο, άλλα και αποτέλεσμα, την αποδυνάμωση του κινήματος διαμαρτυρίας.

Η σύλληψη του οδήγησε στην αντίδραση όχι μόνο της διεθνούς αμνηστίας άλλα και του Ιράν που στο πρόσωπο του κληρικού βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία για να στραφεί ενάντια στον διαχρονικό του εχθρό, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας . Η Τεχεράνη, πρωτοστάτησε σε μια διεθνή εκστρατεία κινητοποίησης και άλλων μουσουλμανικών χωρών που διαφωνούσαν με την σύλληψη του Αλ Νιμρ, όπως του Λιβάνου και του Ιράκ. Η κινητοποίηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσει ακόμη και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κιμ Μουν, που είχε ζητήσει από τις αρχές της χώρας να διεξάγουν την δικη σεβόμενοι τις βασικές αρχές του δικαίου.

Η εκτέλεση του μια ημέρα μετά την πρωτοχρονιά οδήγησε στην έντονη αντίδραση της Τεχεράνης που κάλεσε ήδη τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας για να επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας.

Ενδεικτικό των προθέσεων του Ιράν είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Αλι Λαριτζανι, που ανέφερε ότι ξεκινάει μια "θύελλα προβλημάτων για την Σαουδική Αραβία". Επιπροσθέτως, τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα αποσταθεροποιήσει έτι περαιτέρω την ήδη εύθραυστη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Είναι φανερό ότι η υποβόσκουσα ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες βγήκε στην επιφάνεια. Το πως θα εξελιχθεί με δεδομένο τα οικονομικά προβλήματα που αρχίζει να αντιμετωπίζει η Σαουδική Αραβία, και την προσπάθεια του Ιράν να μετατραπεί σε περιφερειακή δύναμη, μένει να φανεί από την ιστορία.

Δημοφιλή