Οι «Τρομοκράτες» που έγιναν φίλοι των Αμερικανών

Οι Κούρδοι μαχητές θεωρούνται από τις σημαντικότερες και πιο αποτελεσματικές στρατιωτικές δυνάμεις στην μάχη ενάντια του καρκινώματος του Ισλαμικού Κράτους. Η γειτονική μας χώρα για ιδιοτελείς λόγους γεωπολιτικής ασφάλειας θεωρεί τους Κούρδους Μαχητές της Συρίας αλλά και του Ιράκ ως παρακλάδια του PKK και τους αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική οργάνωση, ερχόμενη σε ευθεία αντιπαράθεση με την στρατηγική αλλά και την οπτική των ΗΠΑ στην περιοχή, που υπολόγιζαν και υπολογίζουν πολύ στην επιτυχημένη παρουσία των Κούρδων στην περιοχή.
DELIL SOULEIMAN via Getty Images

Πολλά έχουν γραφτεί, και ακόμη περισσότερα θα ειπωθούν για την ολοένα και αυξανόμενη ένταση στην περιοχή της Συρίας μετά και την απόφαση της Τουρκίας να επιτεθεί σε θέσεις Κούρδων στην περιοχή του Κομπάνι. Οι Κούρδοι μαχητές θεωρούνται από τις σημαντικότερες και πιο αποτελεσματικές στρατιωτικές δυνάμεις στην μάχη ενάντια του καρκινώματος του Ισλαμικού Κράτους.

Η γειτονική μας χώρα για ιδιοτελείς λόγους γεωπολιτικής ασφάλειας θεωρεί τους Κούρδους Μαχητές της Συρίας αλλά και του Ιράκ ως παρακλάδια του PKK και τους αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική οργάνωση, ερχόμενη σε ευθεία αντιπαράθεση με την στρατηγική αλλά και την οπτική των ΗΠΑ στην περιοχή, που υπολόγιζαν και υπολογίζουν πολύ στην επιτυχημένη παρουσία των Κούρδων στην περιοχή.

Για πολλούς αναλυτές η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η παρουσία του Brett McGruk, ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στο ελεγχόμενο από τους Κούρδους , Κομπάνι, αλλά κυρίως η αποδοχή βραβείου από διοικητή των Κούρδων μαχητών, που για τους Τούρκους είναι και ενεργός μέλος του PKK.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από πολύ καιρό η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ξεκάθαρη και δημιουργεί ανασφάλεια σε παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής της γειτονικής μας χώρας. Η απόφαση του Ομπάμα για στήριξη των Κούρδων είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη. Ο Αμερικάνος Πρόεδρος θεωρεί ότι οι Κούρδοι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτους και στο όνομα των ΗΠΑ, βοηθώντας τον παράλληλα να παραμείνει πιστός στο δόγμα του να μην πατήσει πόδι Αμερικάνου στρατιώτη στο έδαφος της Μέσης Ανατολής για την οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση.

Επιπρόσθετα, η διαφαινόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας, ενδέχεται να περιπλέξει έτι περαιτέρω την κατάσταση στην περιοχή αλλά κυρίως να απομονώσει σε επικίνδυνο βαθμό και την Τουρκία και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας που κινδυνεύουν να πάρουν την θέση που είχε το Ιράν στην περιοχή, καθώς είναι τα ταραχοποιά και μη αξιόπιστα κράτη στην περιοχή.

Η τακτική του Μπάρακ Ομπάμα να μην εμπλακεί άμεσα στον εμφύλιο της Συρίας και η παράλληλη προσπάθεια της Ρωσίας να αποκτήσει λόγο και κύρος μεγάλης δύναμης μέσω της Συρίας, φαίνεται ότι δημιουργεί παράπλευρες απώλειες και αποσυντονίζει τις γεωοπολιτικές συντεταγμένες δεκαετιών.

'Όπως και να έχει ο πόλεμος δια αντιπροσώπων που φαίνεται ότι έχει ήδη ξεσπάσει στην περιοχή, ενδέχεται να δημιουργήσει τετελεσμένα που δεν είχε προγραμματίσει και σχεδιάσει κανείς με θύματα πέρα από χώρες, πρώην συμμάχους των ΗΠΑ, κυρίως τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται για άλλη μία φορά ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά.

Δημοφιλή