Θέλει η Τουρκία να λύσει το προσφυγικό;

Η γειτονική μας χώρα αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει προβλήματα ζωτικής σημασίας σε τρία από τα σημαντικότερα της σύνορα. Στον νότο έχει να αντιμετωπίσει τον Συριακό εμφύλιο όπου τείνει να καταστεί πόλεμος με άμεση εμπλοκή και τουρκικών δυνάμεων του στρατού. Στον Βορρά έχει να αντιμετωπίσει μια σφοδρή σύγκρουση που τείνει να λάβει διαστάσεις οικονομικού πολέμου, με την Ρωσία, στην προκειμένη περίπτωση να μη φαίνεται ευέλικτη στο να διαπραγματευτεί με την τουρκική ηγεσία μια αποκλιμάκωση, αλλά οδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
ASSOCIATED PRESS

Ένα από τα ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν πολιτικοί ηγέτες, δεθνούς φήμης αναλυτές μέχρι και απλοί πολίτες είναι αν η Τουρκία θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.

Η αυτονόητη απάντηση κάθε καλόπιστου παρατηρητή θα είναι «ναι». Πολλές φορές στην ζωή αλλά κυρίως στην πολιτική το αυτονόητο είναι αυτό που δεν επιβεβαιώνεται ποτέ.

Αν παρακουλουθεί κανείς επισταμένως τα τεκταινόμενα στη διεθνή πολιτική θα συνειδητοποιήσει ότι σχεδόν σε όλα τα ζητήματα διεθνούς πολιτικής και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας υπάρχει ένας παίχτης που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και πρωταγωνιστής, η Τουρκία.

Η γειτονική μας χώρα αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει προβλήματα ζωτικής σημασίας σε τρία από τα σημαντικότερα της σύνορα. Στον νότο έχει να αντιμετωπίσει τον Συριακό εμφύλιο όπου τείνει να καταστεί πόλεμος με άμεση εμπλοκή και τουρκικών δυνάμεων του στρατού. Στον Βορρά έχει να αντιμετωπίσει μια σφοδρή σύγκρουση που τείνει να λάβει διαστάσεις οικονομικού πολέμου, με την Ρωσία, στην προκειμένη περίπτωση να μη φαίνεται ευέλικτη στο να διαπραγματευτεί με την τουρκική ηγεσία μια αποκλιμάκωση, αλλά οδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μια προσεκτική μεν αλλά σταθερή κλιμάκωση και επιβάρυνση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Το τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος που «ακουμπάει» τα δυτικά σύνορα της χώρας, αυτά με την Ελλάδα.

Από τα τρία αυτά φλέγοντα ζητήματα είναι φανερό ότι η διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί αυτή την στιγμή το πρόβλημα με το χαμηλότερο βαθμό προτεραιότητας για την γειτονική μας χώρα. Αν και η διπλωματική παράδοση αποτρέπει δηλώσεις απαρέσκειας, στο σκληρό πεδίο της real politikη Τουρκία μέχρι και σήμερα έχει πράξει ελάχιστα για να αποτρέψει το δράμα που διαδραματίζεται καθημερινά στο Αιγαίο. Πράττει όμως τα πάντα για να συμμετάσχει σε ένα συνεχές παζάρι με την Ευρωπαϊκή Ένωση με αντικείμενο Ευρωπαϊκά κονδύλια και διευκολύνσεις. Το πόσο θα συνεχιστεί αυτό, εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αντοχές που έχει να μην αντιμετωπίζει με με δυναμισμό και σχέδιο ένα πρόβλημα που αδυνατεί ακόμη και την ύστατη ώρα να το αντιμετωπίσει ως δικό της.

Δημοφιλή